Fructe de mare in sarcina: recomandari de consum

7. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Fructe de mare in sarcina

 

Indoiala asupra consumului de fructe de mare in sarcina este frecvent intalnita in randul viitoarelor mame. Dornice sa manance sanatos, femeile insarcinate adopta o dieta bazata pe un consum bogat de fructe si legume proaspete, dar la capitolul peste si fructe de mare parerile sunt impartite. Consumul de fructe de mare in sarcina este recomandat, in anumite cantitati. 

Fructele de mare sunt o sursa bogata de proteine, fier, zinc, acizi grasi Omega-3, nutrienti esentiali in dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Unele fructe de mare pot contine un nivel ridicat de mercur care, in mod normal, nu afecteaza sanatatea adultilor. Daca nu ai contraindicatii medicale, ideal este sa nu renunti la fructele de mare in sarcina, ci doar sa consumi anumite produse si cantitati.

Care sunt beneficiile consumului fructelor de mare in sarcina?

Sud denumirea fructe de mare sunt reunite mai multe specii de pesti, crustacee si moluste - creveti, languste, homari, crabi, caracatite, midii, stridii, scoici, melci.

Pestele si fructele de mare fac parte dintr-o categorie de alimente sanatoase care ofera nutrienti cheie, necesari atat in sarcina, cat si in primii ani de viata. Pe langa dezvoltarea creierului bebelusului, nutrientii din peste si fructe de mare ofera sprijin esential maduvei spinarii si sistemului imunitar si prin continutul bogat de proteine, calciu, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B12, vitamina D si seleniu. (1)

Vitaminele si nutrienti din fructele de mare ajuta si la construirea sanatoasa a oaselor si muschilor bebelusului, precum si la evolutia corespunzatoare a vazului si sistemului cardiovascular. Consumul moderat al fructelor de mare ofera beneficii nu doar copilului, ci si mamei. (2)

Ce este indicat sa consumi si ce nu in sarcina dintre fructele de mare?

Pestele si fructele de mare gatite bine pot fi consumate in sarcina, la fel si unele specialitati de sushi daca au peste sau fructe de mare preparate termic. Scoicile fierte, homarii, crabii, crevetii si orice altceva din categoria fructelor de mare preparate termic sunt considerate ideale pentru consum. Si crevetii pre-fierti reci pot fi serviti, fiind considerati benefici organismului in sarcina. (3)

Daca este să ne uităm strict la alimentația in sarcină, ce sa mananci si ce nu, studiile au aratat ca doar consumul de peste cu continut mare de mercur - carnea de rechin, peste sabie, marlin sau macroul rege - poate afecta negativ dezvoltarea sistemului nervos si a creierului bebelusului. Sfatul medicilor este de a evita consumul de peste si produse din peste crud, scoici, sushi, fructe de mare negatite sau nepreparate termic corespunzator.

Pestele afumat, somon sau pastrav spre exemplu, ar fi de evitat pentru a te proteja de bacterii sau virusi daunatori care ar putea sa ajunga in organismul tau si implicit la copil, daca mananci carne de peste si fructe de mare crude, nefierte sau nepregatite corespunzator. (4)

Daca alegi sa mananci fructe de mare sarace in mercur, dar bogate in acizi grasi Omega-3, beneficiile pentru tine si copil sunt multiple. Iata care sunt speciile indicate: 

  • somon;
  • sardine;
  • hering;
  • hamsii;
  • pastrav de apa dulce;
  • macrou din Pacific;
  • creveti;
  • cod;
  • somn;
  • cambula;
  • halibut;
  • merluciu;
  • biban;
  • ton. 

In ceea ce priveste cantitatile trebuie sa acorzi o atentie sporita, 2 - 3 portii saptamanal ar trebui sa fie de ajuns. (4)

 

Legume sau peste

 

Despre nutrientii necesari viitoarei mamici pe parcursul sarcinii ai auzit, medicul specialist iti va recomanda sursele naturale pentru obtinerea acestora si va prescrie si suplimente alimentare, daca este cazul, pentru acoperirea nevoilor. 

Cum sa pregatesti corect fructele de mare in sarcina?

Fructele de mare crude sau prea putin gatite sunt de evitat in sarcina deoarece pot contine bacterii si paraziti periculosi pentru copilul aflat in plina dezvoltare. Fructele de mare proaspete trebuie depozitate la frigider corespunzator, conform indicatiilor. Daca nu le pregatesti in aceeasi zi in care le-ai achizitionat este bine sa le pastrezi intr-un repicient sigilat, dar nu mai mult de 24 de ore. 

Stii deja ca este bine sa folosesti tocatoare diferite pentru legume/fructe si carne. Acest lucru este valabil si pentru peste si fructe de mare. Atunci cand vrei sa pregatesti o delicioasa portie de fructe de mare in timpul sarcinii, trebuie sa cureti foarte bine fiecare produs in parte, sa il speli sub jet de apa si sa il gatesti la temperatura ridicata. Scoicile, midiile, stridiile se prepara cu tot cu cochilie si se tin pe foc pana se deschid. Tot ce nu se desface trebuie aruncat. (4), (5)

Bucatile de peste intreg sau fileuri sunt gata cand poti introduce usor varful cutitului in carne, iar aceasta se desface, pulpa devine opaca su carnea se separa usor. Crevetii si homarul pregatite acasa sunt gata cand devin rosii, iar carnea este alba. Stridiile taiate sunt bune de consum atunci cand carnea devine opaca. Daca ai dubii in ceea ce priveste temperatura de gatire ai la indemana o modalitate simpla de verificare, termomentrul pentru alimente ce trebuie sa indice cel putin 63 de grade C. (6)

Uleiul de peste este benefic si femeilor insarcinate, insa consumul suplimentelor alimentare cu acesta este posibil sa nu ofere necesarul pentru organism, de aceea majoritatea medicilor recomanda fructele de mare consumate ca atare pentru maximizarea avantajelor oferite de aceste produse. 

Alaturi de limitarea cantitatii de fructe de mare se vorbeste si despre introducerea in dieta din sarcina de tipuri diferite de produse pentru a reduce riscul expunerii la mercur. Fructele de mare si pestele contin concentratii diferite de mercur, iar o alimentatie bogata si variata poate oferi mai multe beneficii fata de consumul doar a unor specii. (7)

Acest articol este informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Consulta medicul in legatura cu dieta din timpul sarcinii, vorbeste cu specialistul despre introducerea fructelor de mare in alimentatie, numarul optim de portii saptamanale si respecta indicatiile acestuia! 

Surse de informare: 

1. Advice about Eating Fish - https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish

2. THE PREGNANT WOMAN'S GUIDE TO EATING SEAFOOD - https://www.expectinghealth.org/sites/default/files/inline-files/Seafood%20Guide.pdf

3. Foods to avoid in preganancy - https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/

4. Pregnancy week by week. Pregnancy and fish: What's safe to eat? - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185

5. Eating Fish During Pregnancy: What Varieties Are Safe? - https://www.whattoexpect.com/pregnancy/diet/eating-fish-during-pregnancy/

6. Is it safe to eat seafood and fish during pregnancy? - https://www.babycenter.com.au/x536398/is-it-safe-to-eat-seafood-and-fish-during-pregnancy

7. Is it Safe to Eat Crab or Lobster While Pregnant? - https://www.webmd.com/baby/is-it-safe-to-eat-crab-or-lobster-while-pregnant

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor