Cafea in sarcina: permisa, interzisa sau moderata

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Cafea in sarcina

 

Cafeaua este o bautura indispensabila pentru multi dintre noi, insa in timpul sarcinii, ne intrebam adesea daca este in regula sa o consumam sau nu. In acest articol, vei descoperi efectele consumului de cafea in sarcina, cantitatea recomandata, care sunt riscurile consumului excesiv de cofeina si ce mituri si adevaruri inconjoara aceasta tema. Intotdeauna cere parerea medicului obstetrician in legatura cu:

Efectele consumului de cafea in sarcina

Efectele consumului de cafea in sarcina pot fi atat benefice, cat si negative, in functie de cantitatea consumata si de starea de sanatate a mamei si a fatului. In ceea ce priveste efectele benefice, se poate spune ca o cantitate moderata de cafea poate ajuta la combaterea unor simptome comune in sarcina, cum ar fi greturile si constipatia. De asemenea, cafeaua poate imbunatati concentrarea si starea de spirit a mamei si reduce riscul de depresie postpartum [1].

In ceea ce priveste efectele negative, consumul excesiv de cafea poate avea si consecinte nefaste asupra sanatatii mamei si a fatului. Printre acestea se numara cresterea riscului de avort spontan, nastere prematura, greutate mica la nastere si probleme de dezvoltare ale sistemului nervos. De asemenea, cofeina din cafea poate afecta absorbtia unor nutrienti esentiali in sarcina, cum ar fi calciul, fierul si vitaminele B, ceea ce poate duce la deficiente nutritionale si la probleme de sanatate [2].

Este important sa mentionam si faptul ca consumul de cafea in sarcina poate interactiona cu anumite medicamente si suplimente, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru tensiune arteriala si suplimentele de fier. De aceea, este recomandat ca femeile insarcinate sa discute cu medicul despre consumul de cafea si interactiunile posibile cu tratamentele pe care le urmeaza [1].

Cantitatea recomandata de cafea in sarcina

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) indica faptul ca femeile insarcinate ar trebui sa consume cel mult 200 mg de cofeina pe zi, echivalentul a aproximativ doua cesti de cafea filtrata sau patru cesti de ceai negru. Este important de mentionat ca aceasta recomandare se aplica si altor bauturi sau alimente care contin cofeina, cum ar fi bauturile racoritoare sau ciocolata [7]. 

Pentru a interpreta aceste recomandari in functie de obiceiurile de consum ale fiecarei persoane, este important sa fii constienta de cantitatea de cofeina din diferitele bauturi. De exemplu, o ceasca mica de cafea espresso poate contine pana la 80 mg de cofeina, in timp ce o ceasca de cafea filtrata poate contine intre 95 si 200 mg de cofeina. In cazul bauturilor racoritoare, cantitatea de cofeina poate varia intre 18 si 54 mg per doza [3].

Modul de preparare si tipul de cafea pot influenta, de asemenea, cantitatea totala de cofeina consumata intr-o zi. Cafeaua preparata din boabe intregi poate contine mai multa cofeina decat cea preparata din cafea macinata. In plus, cafeaua decofeinizata poate contine pana la 5 mg de cofeina per ceasca [2].

 

Cantitatea recomandata de cafea in sarcina

 

Riscurile consumului excesiv de cofeina in sarcina

Riscurile consumului excesiv de cofeina in timpul sarcinii sunt bine documentate. Studiile arata ca un consum ridicat de cofeina poate duce la avort spontan si nastere prematura. In plus, consumul excesiv de cofeina in timpul sarcinii poate duce la o greutate mai mica a bebelusului la nastere, ceea ce poate provoca probleme de sanatate pe termen lung pentru copil [1].

Cofeina poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului, deoarece acesta nu este capabil sa metabolizeze cofeina in aceeasi masura ca un adult.Copiii ai caror mame au consumat in mod regulat mai mult de 200 mg de cofeina pe zi in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de probleme de comportament [2].

Consumul excesiv de cofeina in timpul sarcinii poate creste riscul de hipertensiune arteriala si preeclampsie, o afectiune grava care poate pune in pericol viata mamei si a copilului. 

Mituri si adevaruri despre cafeaua in sarcina

Mitul cafelei ca factor de avort spontan este unul frecvent intalnit, insa studiile stiintifice nu au gasit o legatura directa si clara intre consumul moderat de cafea si avort spontan. Cu toate acestea, este recomandat ca femeile insarcinate sa limiteze consumul de cofeina pentru a reduce riscul de complicatii in sarcina [4].

Un alt mit asociat cu consumul de cafea in sarcina este ca acesta ar cauza nasterea prematura. In realitate, studiile arata ca un consum moderat de cafea nu duce la nasteri premature. Totusi, consumul excesiv de cofeina poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii fatului si poate creste riscul de nastere prematura [5].

Unii oameni cred ca consumul de cafea in sarcina poate duce la malformatii congenitale la copil. Adevarul este ca nu exista dovezi concludente care sa sustina aceasta teorie. Cu toate acestea, se recomanda limitarea consumului de cafea in sarcina pentru a preveni posibilele efecte negative asupra dezvoltarii fatului.

Multi cred ca alegerea cafelei decofeinizate in timpul sarcinii este o optiune complet sigura. Cu toate acestea, este important de mentionat ca si cafeaua decofeinizata contine o cantitate mica de cofeina. Desi cantitatea este mult mai mica decat in cafeaua obisnuita, este totusi indicat sa se consume cu moderatie si sa se tina cont de totalul de cofeina consumat pe parcursul zilei [6].

In concluzie, consumul de cafea in sarcina poate fi permis, interzis sau moderat, in functie de recomandarile medicului si de cantitatea consumata. Efectele pot varia, iar unele alternative la cafeaua clasica pot fi luate in considerare pentru a reduce riscurile asociate cu un consum excesiv de cofeina. Este esential sa te informezi corect si sa urmezi sfaturile medicului pentru un consum responsabil de cafea in aceasta perioada speciala. 

Bibliografie:

1. “.” Pregnancybirthbaby.org.au, , 2019, www.pregnancybirthbaby.org.au/caffeine-during-pregnancy, accesat la 8.06.2023;

2. American Pregnancy Association. “Caffeine Intake during Pregnancy.” American Pregnancy Association, 27 Apr. 2016, americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/caffeine-intake-during-pregnancy/, accesat la 8.06.2023;

3. “Caffeine during Pregnancy | BabyCenter.” BabyCenter, 2021, www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/caffeine-during-pregnancy_3955, accesat la 8.06.2023;

4. “Caffeine in Pregnancy.” Www.marchofdimes.org, www.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/caffeine-pregnancy#:~:text=Until%20we%20know%20more%20about, accesat la 8.06.2023;

5. “Can I Still Drink Coffee While I’m Pregnant? (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, kidshealth.org/en/parents/preg-caffeine.html, accesat la 8.06.2023;

6. “Can You Still Drink Coffee When You’re Pregnant?” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/eating-well/week-4/caffeine-during-pregnancy.aspx, accesat la 8.06.2023;

7. Hey, Edmund. “Coffee and Pregnancy.” BMJ, vol. 334, no. 7590, 22 Feb. 2007, pp. 377–377, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1804190/, https://doi.org/10.1136/bmj.39122.395058.80, accesat la 8.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor