Faringita acuta la copii: simptome si tratament

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 3 minute de citit

Virusurile care afecteaza caile respiratorii poarta numele de viroze. Racelile comune si gripa sunt cauza celor mai frecvente suferinte ale cailor respiratorii.

Infectiile virale sunt mai frecvente primavara si toamna, dar nu este exclus sa apara focare epidemice in oricare perioada a anului; sunt mai intalnie la copii intrucat sistemul lor imunitar este inca imatur, el perfectionandu-se odata cu cresterea in varsta si in urma contactului cu diversi agenti patogeni virali sau bacterieni, printr-un mecanism complex de invatare.

Ce este faringita?

Faringita este o inflamatie a faringelui si/sau amigdalelor si poate fi cauzata de o gama foarte variata de microorganisme, virale sau bacteriene. Cele mai frecvente sunt faringitele de cauza virala si sunt manifestarea la nivelul gatului a racelilor comune sau gripei. Agentii cauzatori sunt: adenovirus, rhinovirus, reovirus (racelile comune), influenza si parainfluenza virus (gripa), Epstein- Barr virus (mononucleoza infectioasa), Coxsackie virus (herpangina), virusul respirator sincitial etc.

Simptomele faringitei acute:

Durere de gat, dificultate la inghitire, febra si dureri de cap. In functie de tipul virusului cauzator, mai pot fi prezente si: 

  • faringita acuta din racelile comune si gripa: senzatie de gat uscat sau de corp strain, secretii nazale abundente, stranut, tuse, dureri musculare, febra moderata, frisoane, fatigabilitate, ochi rosii. Mucoasa faringiana este rosie, uscata, cateodata edematoasa; uneori este prezent un exudat la nivelul amigdalelor. Gripa are manifestari mai severe decat raceala comuna – febra mai mare, risc mai mare de a dezvolta complicat ii – otita, sinuzita si pneumonie. Majoritatea sunt autolimitante si se remit in trei-patru zile. 
  • faringita din mononucleoza infectioasa: ganglionii gatului mariti, febra, dureri musculare, stare generala alterata, pierderea apetitului, rash cutanat. Perioada de incubatie este de pana la patru saptamani. 
  • faringita din herpangina: febra mare la debut (39-40°C) urmata de aparit ia unor vezicule ulcerative la nivelul faringelui, limbii si palatului, dureri puternice la inghitire, inflamatia ganglionilor. Perioada de incubatie este de trei-sapte zile. Vindecarea are loc in sapte-zece zile.

Tratamentul faringitei acute:

Este simptomatic si se bazeaza pe hidratare, antitermice, analgezice locale si sistemice, repaus. In majoritatea cazurilor nu este necesar tratament antibiotic; medicul poate decide sa administreze antibiotice in anumite situatii speciale pentru a preveni infect iile bacteriene sau complicatiile. Toaletarea eficienta a foselor nazale poate preveni complicatiile precum otita, sinuzita. Pentru prevenirea raspandirii infectiei virale se recomanda repaus la domiciliu; nu se va duce copilul cu febra la gradinita. Se evita calatoriile in episoadele de boala acuta.

Poti citi si alte articole O.R.L in revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro: Amigdalitele la cei mici (Blu octombrie 2012); Adenoidita cronica la copil (Blu noiembrie 2012);Adenoidectomia la cei mici (Blu iulie-august 2013).

 

Expert Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL. 

Doctor in Stiinte Medicale