Eutiroidie: ce trebuie sa stii?

26. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Eutiroidie

 

Eutiroidia este o stare fiziologica ce corespunde unui nivel normal al hormonilor tiroidieni. Cu alte cuvinte, este o stare opusă disfunctiei secretiei tiroidiene in care se deosebesc: 

In acest articol explicam tot ce trebuie sa stii despre eutiroidie, inclusiv cum determini daca ai o functie tiroidiana normala sau daca prezinti simptome asociate cu deficiente tiroidiene.

Starea de eutiroidie vs. sindromul bolnav eutiroidian

Diferenta dintre eutiroidie si sindromul bolnav eutiroidian este urmatoarea: 

 • starea de eutiroidie se refera la o stare in care functia tiroidiana este normala;
 • sindromul bolnav eutiroidian este o stare de boala, caracterizat prin modificarea testelor functionale tiroidiene: nivelul triiodotironinei poate fi mai scazut, tiroxina este mai scazuta, iar hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) este fie scazut, fie normal. Sindromul este frecvent intalnit in boli netiroidiene, in care sunt afectate metabolismul si transportul hormonilor tiroidieni.

In cazul unor afectiuni tiroidiene, eutiroidia este importanta. In cazul in care nu esti intr-o stare eutiroidiana, este posibil sa suferi de simptome de hipotiroidism (cresterea in greutate, oboseala, caderea  parului, pielea uscata) sau alte afectiuni tiroidiene.

Ce inseamna eutiroidie?

Eutiroidia nu este un termen foarte cunoscut, dar este foarte importanta referirea la el daca pacientul sufera de o boala tiroidiana. Eutiroidia este termenul care descrie starea normala a functiei tiroidiene in organism. Dar de ce este atat de importanta eutiroidia? Pentru ca revenirea la normal este scopul pe care il are medicul (si pacientul) in orice afectiune tiroidiana.

Cand stii ca tiroida ta functioneaza normal?

 

Cand stii ca tiroida ta functioneaza normal

 

In cele mai multe cazuri, functia tiroidiana nu este cu adevarat o problema daca nu apar simptome deranjante. Dar acest lucru nu inseamna ca problemele tiroidiene nu sunt importante, dimpotriva. Si cu atat mai mult definirea a ceea ce inseamna „normal” este foarte importanta. Functia tiroidiana poate fi evaluata cu usurinta prin anumite teste de laborator.    

Teste pentru evaluarea tiroidei

 

Teste pentru evaluarea tiroidei

 

Iata care sunt analizele de sange principale pentru testarea functiei tiroidiene:

 • TSH (hormon stimulator tiroidian sau tirotropina): este produs de glanda pituitara sau hipofiza (aflata in creier). Un nivel crescut de TSH este un semn ca tiroida nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism), iar un nivel scazut de TSH este un indicator al faptului ca tiroida produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism). In cazul in care TSH-ul are o valoare normala, inseamna ca tiroida functioneaza corect. Atentie insa, valorile pot sa difere de la un laborator la altul. TSH-ul, ca indicator al functiei tiroidiene, prezinta si dezavantaje: poate fi un semn al sensibilitatii glandei pituitare la hormonii tiroidieni; 
 • T4 (tiroxina): valorile scăzute indica hipotiroidism, in vreme ce valorile crescute indica hipertiroidism. Nivelurile de T4 pot fi afectate de medicamente sau de unele afectiuni medicale (estrogen, sarcina, afectiuni hepatice ar putea ridica nivelurile de T4, in vreme ce testosteronul, androgenii si steroizii anabolizanti  sunt cauzele frecvente ale unui T4 scazut);
 • T3 (triiodotironina): acest test poate fi indicat daca exista semne de tiroida hiperactiva, sau daca T4 si TSH nu au concentratii ridicate;
 • anticorpii tiroidieni: determinarea nivelurilor de anticorpi ajuta la diagnosticarea unor afectiuni autoimune a tiroidei (boala Graves este un astfel de exemplu, dar si tiroidita Hashimoto). Prezenta anticorpilor tiroidieni poate indica boli autoimune sau alte probleme, ei trebuie evaluati daca se suspecteaza o boala tiroidiana;
 • tiroglobulina: este o proteina produsa de glanda tiroida;
 • calcitonina: este produsa de tiroida, este o substanta care regleaza modul in care organismul utilizeaza calciul.

Eutiroidia atunci cand se utilizeaza tratamente tiroidiene

Determinarea starii de eutiroidie devine dificila atunci cand se utilizeaza medicamente tiroidiene, deoarece adaugarea de medicamente tiroidiene influenteaza masuratorile standard ale tiroidei.

Simptomele eutiroidiei

Teoretic, eutiroidia nu este asociata cu simptome. Cu toate acestea, depinde foarte tare cum definim eutiroidia. Daca o persoana are functia tiroidiana normala, nu va prezenta simptome tiroidiene. Daca insa definim eutiroidia ca fiind starea in care TSH-ul este normal, atunci persoana este posibil sa prezinte simptome, ca urmare a altor afectiuni (oboseala, anxietate, depresie).

Concluzie

 • Eutiroidia se refera, asadar, la o stare normala a functiei tiroidiene normale. Este cel mai bine ca aceasta stare sa se mentina asa. 
 • Pana acum nu exista o definitie a eutiroidei acceptata de toata lumea, este inca dificil de explicat ce ar trebui sa intelegem prin acest termen. 
 • Este bine sa avem in vedere, pe de o parte, testele de laborator tiroidiene (mai ales TSH-ul) si, pe de alta parte, simptomele pacientului, alaturi de istoricul sau medical. 
 • De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca, in cazurile in care exista o problema tiroidiana, nu este obligatoriu ca ea sa influenteze productia de hormoni tiroidieni.

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre eutiroidie au scop pur informativ. Nevoile si simptomele tiroidiene pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

 1. Restartmed, „What does Euthyroid mean? Definition, symptoms & more”: https://www.restartmed.com/euthyroid/. Accesat la data de 18.01.2023. 
 2. UCLA Health, „Normal thyroid hormone levels”: https://www.uclahealth.org/medical-services/surgery/endocrine-surgery/conditions-treated/thyroid/normal-thyroid-hormone-levels. Accesat la data de 18.01.2023.

 

Iti recomandam si:

 • Glanda tiroida are forma unui fluture, se afla in partea din fata a gatului, sub corzile vocale si cantareste intre 20-60 de grame (6). Glanda tiroida controleaza aproape fiecare celula a corpului si secreta in sange 2 hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). In cazul bebelusilor, hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului si a sistemului osos. O glanda tiroida...
 • Hipotiroidism: cauze, simptome, tratament

  Hipotiroidism: cauze, simptome, tratament

  · 7 minute de citit
  Hipotiroidismul semnifica o disfunctie a glandei tiroide. Aceasta presupune un deficit de hormoni tiroidieni, fapt care afecteaza buna functionare a intregului corp. Îti prezentam in acest articol informatii despre ce este hipotiroidismul, prin ce se caracterizeaza, ce complicatii pot aparea, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament. De asemenea, poti afla si cine este...
 • Sanatatea ta depinde daca glanda tiroida functioneaza cum trebuie, deoarece hormonii tiroidieni produsi au un efect asupra majoritatii celulelor din organism. Daca ai probleme existente la nivelul tiroidei, este important sa ai vizite regulate la un medic specialist.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor