TSH (hormon de stimulare tiroidiana): ce este si ce trebuie sa stii?

20. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
TSH

 

Sanatatea ta depinde daca glanda tiroida functioneaza cum trebuie, deoarece hormonii tiroidieni produsi au un efect asupra majoritatii celulelor din organism. Daca ai probleme existente la nivelul tiroidei, este important sa ai vizite regulate la un medic specialist.

De asemenea, daca simti ceva schimbat in organism si crezi ca ar putea avea legatura cu starea tiroidei si nivelurile hormonilor tiroidieni, adreseaza-te imediat medicului!

Ce este TSH?

TSH este prescurtarea hormonului de stimulare tiroidiana. Nivelurile de TSH semnaleaza problemele tiroidiene.

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, care se afla in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul uman foloseste energia din administrarea alimentelor de zi cu zi (1). Hormonii tioiridieni afecteaza aproape fiecare organ din corpul tau, inclusiv inima.

Acesti hormoni tiroidieni te ajuta sa-ti menti greutatea, temperatura corpului, forta musculara si chiar starea de spirit (1).

Daca nu ai o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni in sange, multe dintre functiile corpului incep sa se incetineasca sau sa nu mai functioneze deloc. In schimb, daca ai o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni in sange, functiile corpului incep sa-si accelereze activitatea (1).

Tiroida este controlata de o glanda importanta din creier, numita glanda pituitara. Aceasta glanda se ocupa de producerea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) (1). Ulterior, TSH-ul transmite tiroidei de cat de mult hormon tiroidian are nevoie sa produca pentru a mentine optime functiile organismului.

Prin urmare, hormonul de stimulare tiroidiana este un hormon care solicita glandei tiroidei se produca doua tipuri de hormoni tiroidieni - triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Hipotalamusul, situat in creier, monitorizeaza in mod constant sangele pentru a afla nivelurile de hormoni tiroidieni, iar daca detecteaza o insuficienta, acesta va declansa glanda pituitara pentru a elibera TSH (2).

In cazul in care nivelul hormonilor tiroidieni din sange este prea mic, glanda pituitara produce cantitati mai mari de TSH pentru a-i spune tiroidei sa lucreze mai mult. In cazul in care nivelul hormonilor tiroidieni este prea mare, glanda pituitara produce mai putin sau deloc TSH (1).

Prin masurarea nivelurilor de TSH din sange, poti afla daca tiroida ta produce un nivel adecvat de hormoni.

Functiile hormonului tiroidian

Triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) lucreaza impreuna si alaturi de alti hormoni din organism pentru a regla multe functii vitale, inclusiv:

  • rata metabolica;
  • pierderea sau luarea in greutate;
  • ritmul cardiac;
  • temperatura corpului;
  • digestia;
  • forta musculara;
  • rata respiratorie;
  • sanatatea oaselor;
  • dezvoltarea creierului;
  • productia celulara de energie;
  • ciclul menstrual;
  • cresterea si dezvoltarea la copii (3).

Hormonii tiroidieni au un impact puternic asupra fiecarei celule din organism. De aceea, atunci cand nivelurile lor nu se afla in limitele corespunzatoare, hormonii pot infleunta negativ starea ta de sanatate.

Care sunt nivelurile optime de TSH in organism?

Nivelurile normale de TSH difera in functie de varsta. In general, intervalele optime de TSH pentru persoanele sanatoasa (care nu sunt insarcinate) includ:

  • sugari cu varsta de pana la 5 zile: 0.7 - 15.2 uUI/ml (unitati micro-internationale pe mililitru);
  • sugari cu varsta cuprinsa intre 6 si 90 de zile: 0.72 - 11.0 uUI/ml;
  • bebelusi cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 luni: 0.73 - 8.35 uUI/ml;
  • copii intre 1 si 6 ani: 0.7 - 5.97 uUI/ml;
  • copii intre 7 si 11 ani: 0.6 - 4.84 uUI/ml;
  • persoane intre 12 si 20 de ani: 0.51 - 4.3 uUI/ml;
  • adulti intre 21 si 99 de ani: 0.27 - 4.2 uUI/ml (3).

Intervalele valorice corespunzatoare pentru nivelul de TSH pot varia usor de la un laborator la altul. Asigura-te ca verifici intervalul de referinta al raportului de la laboratorul ales cu privire la rezultatele finale! Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la nivelul de TSH rezultat, adreseaza-te medicului de familie sau unui medic specialist!

Pentru ce este necesar un test de TSH?

Un test de TSH este folosit pentru a afla cat de bine functioneaza tiroida. Rezultatele pot evidentia o tulburare de tiroida - hipertiroidism (prea mult hormon tiroidian) sau hipotiroidism (prea putin hormon tiroidian). Cu toate acestea, testarea TSH nu poate arata ce cauzeaza problema tiroidiana rezultata.

Daca iei medicamente prescrise cu hormoni tiroidieni din cauza hipotirodismului sau pentru ca tiroida a fost eliminata in urma unei interventii chirurgicale, va trebui sa faci teste TSH regulate pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni (1).

Hipertiroidism

Hipertiroidismul este o afectiune in care tiroida produce prea multi hormoni, determinand accelerarea metabolismului. Printre simptomele hipertiroidismului se regasesc: cresterea poftei de mancare, tulburare de anxietate si dificultati de somn (4).

Majoritatea cauzelor comune ale hipertiroidismului sunt:

  • boala Graves. Aceasta este o tulburare destul de comuna care se manifesta prin marirea tiroidei si producerea unei cantitati excesive de hormoni;
  • excesul de iod. Supraalimentarea cu iod poate provoca hiperactivitatea tiroidei. Acest lucru se intampla adeseori ca urmare a utilizarii continue a medicamentelor care contin iod;
  • noduli tiroidieni. Nodulii sunt malformatii benigne care se formeaza uneori in jurul sau pe tiroida. Cand nodulii incep sa creasca in dimensiune, pot deveni hiperactivi, iar tiroida poate incepe sa produca mai multi hormoni decat de obicei (4).

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este o afectiune in care tiroida produce prea putini hormoni, determinand incetinirea metabolismului. Simptomele hipotiroidismului includ oboseala, slabiciune si dificultati de concentrare (4).

Pe termen scurt, poti ameliora senzatia de epuizare cu ajutorul suplimentelor alimentare dedicate. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc consultatiile medicale si tratamentele medicamentoase pentru hipotiroidism.

Majoritatea cauzelor comune ale hipotiroidismului sunt:

  • tiroidita Hashimoto. Aceasta este o afectiune autoimuna care determina organismul sa atace propriile celule tiroidiene. In consecinta, tiroida nu este in masura sa produca o cantitate suficienta de hormoni pentru organism;
  • tiroidita. Aceasta este o inflamatie a glandei tiroide si este adesea cauzata de o infectie virala sau de o tulburare autoimuna, cum este cea mentionata anterior;
  • tiroidita postpartum. Aceasta se refera la o forma temporara de tiroidita care de poate dezvolta la unele persoane dupa nastere;
  • deficitul de iod. Tiroida foloseste iodul pentru a produce hormoni, iar un deficit de iod ar insemna, implicit, producerea unei cantitati prea mici de hormoni (4).

Ce presupune testarea TSH?

Testarea TSH presupune prelevarea unei probe de sange. Sangele este, de obicei, extras dintr-o vena din apropierea interiorului cotului.

Intreaga procedura nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute, urmand ca proba de sange sa fie trimisa la un laborator pentru analiza.

Odata ce primesti rezultatele testelor, poti merge la medicul de familie sau la un medic generalist pentru a discuta rezultatele si ce ar putea insemna acestea.

Rezultatele anormale ale testarii TSH pot indica faptul ca glanda tiroida nu functioneaza corect. Acest lucru poate duce la complicatii pe termen lung, mai ales daca este vorba de o afectiune de baza care poate duce la hipo sau hipertiroidism.

Asigura-te ca iti testezi in mod regulat nivelurile de TSH din sange, in special daca exista un istoric familial de tulburari tiroidiene sau ai avut rezultate anormale in testarile anterioare de TSH.

Disclaimer: Continutul articolului este doar in scop educational si nu inlocuieste indicatiile si consultatiile medicale profesionale. Adreseaza-te medicului pentru cel mai bun plan de prevenire si tratament!

Surse de informare:

  1. MedlinePlus. TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test. National Library of Medicine. https://medlineplus.gov/lab-tests/tsh-thyroid-stimulating-hormone-test/
  2. Dellwo, A. (2022). What Is Thyroid Stimulating Hormone? A Message to Your Thyroid Gland to Step up Production. Medically Reviewed by MD Lee, D.E. https://www.verywellhealth.com/thyroid-stimulating-hormone-5077960
  3. Cleveland Clinic. Thyroid-Stimulating Hormone (TSH) Levels. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23524-thyroid-stimulating-hormone-tsh-levels
  4. Jewell, T. (2020). All About Standard TSH Ranges by Age and Life Stage. Medically Reviewed by MD Martinez, K. https://www.healthline.com/health/tsh-normal-range-by-age

 

Iti recomandam si:

  • Glanda tiroida are forma unui fluture, se afla in partea din fata a gatului, sub corzile vocale si cantareste intre 20-60 de grame (6). Glanda tiroida controleaza aproape fiecare celula a corpului si secreta in sange 2 hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). In cazul bebelusilor, hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului si a sistemului osos. O glanda tiroida...
  • Hipotiroidism: cauze, simptome, tratament

    Hipotiroidism: cauze, simptome, tratament

    · 7 minute de citit
    Hipotiroidismul semnifica o disfunctie a glandei tiroide. Aceasta presupune un deficit de hormoni tiroidieni, fapt care afecteaza buna functionare a intregului corp. Îti prezentam in acest articol informatii despre ce este hipotiroidismul, prin ce se caracterizeaza, ce complicatii pot aparea, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament. De asemenea, poti afla si cine este...
  • Un chist tiroidian este o formatiune localizata la nivelul glandei tiroide. De regula este vorba de o tumoare benigna. In multe cazuri nu se intervine cu tratament. Un chist tiroidian poate evolua astfel incat sa determine schimbarea vocii.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor