Efectele cititului asupra copiilor

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 2 minute de citit

Dragi parinti, nu subestimati niciodata puterea pe care o are lectura asupra micutilor vostri! Chiar daca apetitul oamenilor pentru citit a scazut dramatic din cauza internetului, a televiziunii si a gadget-urilor de tot felul. Ba mai mult, din cauza scaderii nivelului de educatie al societatii, in general, este momentul sa dam cititului ce este al cititului si sa le cultivam copiilor nostri pasiunea pentru carti.

Efectele lecturii asupra dezvoltarii intelectuale si psihologice a celor mici au fost obiectul multor cercetari stiintifice si nu mai exista absolut nicio indoiala ca lectura ne schimba in bine, ne dezvolta gandirea, imaginatia, cunoasterea, ne calmeaza mintea, ne aduce fericire si are multe alte beneficii pe care vi le vom dezvalui in randurile urmatoare.

Cercetarile realizate de catre reuniunea Societatilor Academice Pediatrice din Statele Unite in anul 2017 au demonstrat ca atunci cand parintii citesc in mod regulat micutilor in primii ani de viata, le stimuleaza abilitatile de alfabetizare in anii urmatori.

Practic, cercetatorii au descoperit ca atunci cand mamele le citesc bebelusilor de la varste fragede, le sporesc abilitatile de comunicare, vocabularul si usurinta in citire, rezultate care au durat pana la patru ani mai tarziu. Sigur ca si calitatea si cantitatea lecturii au avut un cuvant de spus in dezvoltarea abilitatilor de lectura ale copiilor, astfel ca ei reuseau sa-si poata scrie singuri numele la varsta de patru ani.

Este un lucru stiut ca cititul cartilor imbunatateste imaginatia. Un mic studiu realizat in 2015 pe 19 prescolari cu varste intre trei si cinci ani a demonstrat stiintific acest lucru. Dupa scanari RMN ale creierului copiilor dupa lectura s-au constatat activitati mentale mai crescute in zonele creierului legate de imagini mentale (acolo unde este stimulata imaginatia copiilor si unde „vad" povestea).

Este important  de stiut ca, in primii ani de viata, copiii nostri invata conform modelului parental. Practic copiaza ceea ce facem noi, ca parinti. Asadar, daca noi nu citim si nu le citim, nici ei nu vor deprinde niciodata aceasta frumoasa indeletnicire.

Ajuta-ti copilul sa aiba deprinderi frumoase si sanatoase si citeste-i! Poti sa faci un obicei din a citi cu voce tare in fiecare seara, inainte de culcare; mai departe va dori si el sa faca acelasi lucru pentru altii. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor