Ce este dislexia, cum o recunoști și cum poate fi tratată

30. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit

Dislexia este o dizabilitate de învățare care se manifestă prin dificultatea unei persoane de a citi, a scrie și uneori chiar de a vorbi. Deși este observată în principal în rândul copiilor, această afecțiune poate fi prezentă și la adulți, deoarece ea persistă de-a lungul întregii vieți.  

Cu toate acestea, dislexia nu reprezintă un deficit de inteligență. Din contră, există personalități celebre printre dislexici. Din ghidul de mai jos poți afla mai multe despre cauzele acestei tulburări, cum să o recunoști dar și despre modalități prin care poate fi remediată. 

Ce este dislexia?

Dislexia a fost identificată și descrisă cu acuratețe încă din 1881, și reprezintă cea mai frecventă dizabilitate de învățare în rândul copiilor. Totuși, pentru ea nu există o definiție unică sau exhaustivă.

În 1968, World Federation of Neurologists a definit dislexia drept o boală a copiilor, care, în ciuda faptului că merg la școală, nu reușesc să-și formeze aptitudinile de limbaj caracteristice cititului și scrisului, corespunzătoare capacităților lor intelectuale. Această tulburare implică dificultatea de decodare, adică de a recunoaște litere și grupuri de litere și a realiza conexiuni dintre simbolul scris și sunetul citit, sau chiar de a înțelege sensul unor cuvinte și propoziții. 

Dislexia reprezintă cea mai frecventă cauză a problemelor de citire la cei mici. Cu toate acestea, se poate manifesta și în alte forme precum inabilitatea de a înțelege unele cuvinte sau texte citite, de orientare sau de a face calcule matematice. 

De ce apare dislexia?

Dislexia apare ca urmare a incapacității creierului de a traduce anumite imagini primite de la ochi sau urechi într-un limbaj inteligibil, fără a conduce la probleme de auz sau vedere. Această tulburare de învățare nu reprezintă un retard mental sau un deficit de inteligență, și nici nu are drept cauze sechele ale creierului. 

Conform numeroaselor studii făcute în S.U.A, cauzele dislexiei sunt ereditare. Prin scanarea activității creierului, s-a observat că la persoanele dislexice informația este procesată cu prioritate de către emisfera dreaptă, în loc de cea stângă, cum se întâmplă la cei care nu suferă de această afecțiune. Folosind metode moderne de imagistică medicală, precum RMN sau RMN funcțional, au fost identificate modificări ale cortexului (stratul exterior al creierului) din emisfera stângă, în zona responsabilă pentru citit, și ale unor structuri mai profunde precum lobul parietal inferior. 

Această dezvoltare diferită pare să se formeze încă din primele 6 luni de viață ale embrionului, și cel mai probabil de vină pentru apariția acestor modificări sunt anumite gene. Totuși, pe lângă istoricul familial există și alți factori de risc, precum nașterea prematură sau greutatea scăzută la naștere, ori expunerea la nicotină, medicamente, alcool sau infecții în timpul sarcinii.

Tipuri de dislexie

Există mai multe tipuri de dislexie, care pot afecta capacitatea unui copil de a citi și de a scrie. Iată care sunt cele mai importante:

 • Dislexia provocată de traume

Dislexia provocată de traume, deși este rară, apare deseori după o formă sau alta de traumă cerebrală, ori de afectare a zonelor din creier care controlează cititul și scrisul.

 • Dislexie primară

Dislexia primară este o disfuncție, mai degrabă decât o afectare a cortexului cerebral stâng, și nu se schimbă odată cu vârsta. Persoanele cu acest tip de dislexie au probleme de citire și scriere chiar și la vârsta adultă, condiția este mai frecventă la băieți decât la fete și se transmite ereditar.

 • Dislexie secundară sau dislexie de dezvoltare

Dislexia secundară, din nou mai frecventă la băieți, este cauzată cel mai probabil de dezvoltarea hormonală din stadiul timpuriu al sarcinii, și se atenuează pe măsură ce copilul crește.

Cum afectează dislexia funcțiile de învățare?

Pentru majoritatea copiilor și adulților, cititul devine automatizat după învățare; pentru persoanele care suferă de dislexie, în schimb, tulburarea poate afecta mai multe componente ale cititului. Printre simptome se regăsesc:

 • Inversarea unor sunete, silabe sau litere (dislexie vizuală);
 • Dificultăți cu sunete sau grupuri de sunete (dislexie auditivă);, 
 • Cititul lent sau greoi, cu întreruperi, mult sub nivelul de vârstă;
 • Omiterea sau modificarea începutului sau sfârșitului unor cuvinte citite;
 • Copilul înlocuiește anumiți termeni cu unii familiari, nu poate numi un cuvânt din care au fost eliminate primele litere, ori face confuzie între cuvinte care sună la fel;
 • Cuvintele sunt percepute ca ”aglomerate”sau ”înghesuite” unele în altele;
 • Cel mic are dificultăți de a numi rapid forme, culori sau lucruri familiare;
 • Dificultăți de scriere, de a înțelege sensul anumitor propoziții citite, de a reține rime și în general evitarea activităților ce implică citirea.

Erorile care sugerează un astfel de diagnostic încep să se observe cel mai bine după finalizarea clasei a II-a, când majoritatea copiilor citesc cu acuratețe destul de mare, și totodată pot înțelege și reproduce un text adecvat vârstei.

Cu toate acestea, dislexia nu afectează doar învățarea, ci poate impacta activitățile de zi cu zi, interacțiunile sociale, memoria sau rezistența la stres. Odată ce devin conștienți de aceste probleme, unii copii dislexici pot dezvolta probleme emoționale sau de scădere a stimei de sine.

Cum se stabilește diagnosticul dislexiei?

Fiind o dizabilitate de învățare, diagnosticul de dislexie se stabilește de către un medic de psihiatrie pediatrică, evaluând întreaga dezvoltare neuro și psihomotorie a copilului. Alte investigații medicale suplimentare includ cele logopedice, oftalmologice, ORL  etc. 

Întrucât de multe ori dislexia este asociată și cu alte probleme, se caută și alte tulburări de neurodezvoltare sau învățare, precum deficitul de atenție (ADHD) ori chiar cele anxioase sau depresive.

Cum se tratează dislexia?

Fiind o tulburare de neurodezvoltare, nu există un tratament care să vindece dislexia. Cu toate acestea, simptomele pot fi mult îmbunătățite, prin intervenții rapide și potrivite. Prin depistare și evaluare timpurie pot fi identificate nevoile specifice și tratamentul potrivit fiecărui copil în parte. Scopul acestor intervenții este de a diminua pe cât posibil deficitul, pentru ca cel mic să poată performa atât la școală cât și pe plan social. 

Cele mai frecvente abordări includ tehnici educaționale adecvate, astfel încât cel mic să învețe să recunoască fonemele și șirurile de litere, să înțeleagă ce citește, să-și îmbunătățească fluența de citire și să-și construiască un vocabular de cuvinte cunoscute și înțelese. 

Intervenția precoce este esențială însă în astfel de cazuri, întrucât copiii cu dislexie care primesc ajutor la grădiniță sau în clasa întâi își pot îmbunătăți semnificativ abilitățile de citit. Un logoped poate oferi la rândul lui mult sprijin și suport.

Prin intermediul unor teste pentru dislexie, un evaluator va putea identifica exact acele puncte forte sau mai slabe ale unei persoane cu dislexie și va putea lucra pentru remediere acolo unde este cazul.

Persoane dislexice celebre

Persoanele cu dislexie pot atinge atât performanțe academice, cât și sociale. Dovada că dislexia nu este un deficit de inteligență, ci dimpotrivă, o constituie numărul mare de personalități care s-au confruntat și se confruntă cu acest tip de tulburare: Albert Einstein, Steve Jobs, Thomas Edison, Henry Ford, Thomas Jefferson, Winston Churchill, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso sau Richard Branson, fondatorul Virgin Group. 

Persoanele cu dislexie pot deveni ceea ce își doresc să devină: medici, profesori, inventatori, artiști, antreprenori sau orice altceva își propun.

Surse de informare:

 1. Mayo Clinic, Dyslexia, Symptoms&causes; Diagnosis&treatment, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyslexia/symptoms-causes/syc-20353552#:~:text=Dyslexia%20is%20a%20learning%20disorder,the%20brain%20that%20process%20language, accesat 29.03.2021;
 2. David Perlstein, M.A., Melissa Conrad Stöppler, M.Ed., Dyslexia, https://www.medicinenet.com/dyslexia/article.htm, accesat 29.03.2021;
 3. https://www.understood.org/articles/en/what-is-dyslexia, accesat 29.03.2021.