Empatie: ce este si cum o putem dezvolta?

7. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Empatie

 

Empatia se refera la abilitatea cuiva de a recunoaste si intelege sentimentele sau starea emotionala a altei persoane. Poate fi perceputa ca un sentiment de conexiune profunda intre doua sau mai multe persoane si ofera beneficii precum autocunoastere, diminuarea anxietatii si cresterea increderii in sine. 

Ce inseamna empatie?

Empatia este o abilitate sociala care ne permite sa intelegem sentimentele si emotiile altor persoane. Este diferita de concepte similare, precum compasiunea, si implica exprimarea simtului nostru de solidaritate fata de ceilalti si capacitatea de a ne pune in locul lor.

De ce este importanta empatia? Pentru ca aceasta ne permite sa construim relatii sanatoase cu alte persoane, sa ajutam in cazuri de urgenta si sa facem bine celor din jurul nostru. O mare parte din comunicarea eficienta consta in capacitatea noastra de a folosi empatia in relatii cu ceilalti si intelegerea sentimentelor pe care le au alte persoane. 

Daca putem percepe starea emotionala si modul de a gandi al celorlalti, putem fi calabili sa reactionam corespunzator in fata nevoilor lor. In acest fel, putem imbunatati abilitatile noastre de comunicare si transmiterea mesajelor adecvate, in moduri eficiente.

Tipuri de empatie

Exista doua tipuri de empatie: emotionala si cognitiva [1]. Empatia emotionala are in prim-plan experimentarea acelorasi emotii ca o alta persoana, framantarea interioara personala atunci cand aceasta trece prin momente dificile si capacitatea de a simti compasiune fata de ea in situatii dureroase. 

Empatia cognitiva se axeaza pe intelegerea din punct de vedere intelectual a modului in care se simte o alta persoana. Aceasta este tipul de empatie ce se poate dezvolta, de exemplu, prin a invata cum sa identifici unele emotii si comportamente.

Care sunt beneficiile empatiei?

 

Beneficiile empatiei

 

Empatia este unul dintre cele mai importante instrumente pentru intelegerea si conexiunea cu ceilalti si are numeroase beneficii. Pentru inceput, poate imbunatati relatia dintre persoane si poate conduce la intelegere si acceptare reciprocă. Acest lucru ajuta oamenii sa se simta conectati si mai importanti in grupuri, la scoala sau la locul de munca.

De asemenea, empatia poate contribui la reducerea tensiunilor, anxietatii, a conflictelor si poate creste nivelul de satisfactie al tuturor persoanelor implicate. Oamenii care se simt ascultati si intelesi sunt mai putin predispusi la confruntari, asa ca poate fi foarte util sa folosesti empatia pentru a rezolva problemele ce pot aparea.

Empatia poate usura tranzitia prin schimbarile vietii, cum ar fi despartirile sau pierderile personale. Un nivel ridicat de empatie ii va face pe oameni sa isi accepte sentimentele si sa se confrunte cu realitatea, chiar daca acest lucru este dificil. Empatia nu doar ca te ajuta pe tine sa faci fata schimbarilor, ci ii ajuta pe ceilalti sa se bucure din plin de viata lor.

Cum poti dezvolta empatia?

Empatia nu se invata peste noapte; necesita mult timp si practica in mod constant. Cu toate acestea, daca iti antrenezi creierul pentru a fi mai empatic cu ceilalti, vei vedea rezultate semnificative in relatiile tale interumane.

Invata sa identifici emotiile

Exercitiile de identificare a emotiilor sunt un mod eficient de a iti imbunatati abilitatile de empatie. Practicarea identificarii si exprimarii sentimentelor tale te poate ajuta sa te simti mai conectat cu ceilalti si sa te poti pune in locul lor. 

Poti exersa acest lucru printr-o serie de exercitii prin care sa te poti concentra asupra emotiilor si gandurilor pe care le ai. De exemplu, tine un jurnal, intreaba alte persoane cum se simt si imagineaza-ti cum ai putea sa experimentezi aceleasi sentimente. Astfel de lucruri te pot ajuta sa te pui in locul celuilalt si sa intelegi mai bine perspectiva sa.

Practica exercitii de constientizare emotionala

Acestea se concentreaza pe observarea modului in care organismul reactioneaza la stari emotionale si pe intelegerea modului in care ele se manifesta.

Poti practica exercitii de respiratie profunda, yoga si meditatie pentru a invata cum sa recunosti sentimentele tale si sa le accepti. De asemenea, iti poti imagina, prin exercitiu, cum ar fi sa simti emotiile pe care le simt alte persoane.

Asculta activ

Ascultarea activa presupune ascultarea cu atentie a ceea ce spun ceilalti si incercarea de a intelege punctul lor de vedere. Atunci cand asculti pe cineva fara sa il judeci si fara sa il intrerupi, ii oferi sprijin, ceea ce poate duce la o conexiune mai profunda si la o crestere a nivelului de empatie.

Exersand acest lucru, iti poti antrena creierul pentru a fi mai deschis fata de ceilalti si mai receptiv la punctul lor de vedere.

In concluzie, empatia este abilitatea de a te pune in pielea celuilalt si de a intelege sentimentele, gandurile si perspectivele sale. Avantajele folosirii empatiei in relatii sunt multiple si vizeaza cresterea intelegerii reciproce, a comunicarii si conectarii cu alte persoane.

Aceasta poate fi un instrument puternic pe care il putem folosi pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare si pentru dezvoltarea unei relatii stranse cu ceilalti.

Sursa de informare:

1. Hogan, Lilianna. How to Be More Empathetic. WebMD, 25 Aug. 2021, www.webmd.com/balance/features/how-to-be-more-empathetic. Accessed 6 Mar. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor