Durerea pelvina: de ce apare si optiuni de tratament

8. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Medic - pacient

 

Durerea pelvina se manifesta in partea inferioara a abdomenului si in regiunea pelvisului. Cauzele aparitiei durerii pelvine sunt variate, de la probleme ale sistemului reproducator feminin, ale sistemului digestiv, pana la deficiente ale ligamentelor pelvisului si muschilor din aceasta zona. Diagnosticarea corecta inseamna identificarea cauzei de aparitie a durerii pelvine si aplicarea tratamentului adecvat.

Durerea pelvina este o algie ce poate avea manifestari diferite de la o persoana la alta. Poate fi ascutita sau surda, intermitenta sau constanta, putand trece de la durerea pelvina acuta la cea cronica, atunci cand se mentine o perioada indelungata. Vizita la medic este obligatorie pentru identificarea cauzei si a formulei de ingrijiri adecvate. Netratata, durerea pelvina poate duce la complicatii pentru sanatate si poate fi chiar un simptom al unor boli mai grave.  

Ce este durerea pelvina?

Durerea pelvina este algia care produce disconfort in regiunea abdominala inferioara si in cea a pelvisului, uneori cu senzatie dureroasa pe fese, coapse si picioare. Durerea pelvina poate fi un simptom al unei afectiuni la nivelul sistemului reproducator feminin sau masculin, o problema semnalata de sistemul urinar al ambelor sexe sau chiar poate fi provocata de o deficienta musculo-scheletala. 

Uneori durerea pelvina poate creste in intensitate cu fiecare episod, un motiv in plus sa mergi la medic de urgenta pentru investigatii amanuntite. De altfel, daca durerea pelvina se mentine 6 luni de zile, chiar si cu intermitente, devine cronica, ceea ce poate duce la complicatii de sanatate. 

Simptomele

Principalul simptom pentru durerea pelvina este algia manifestata diferit, cu intensitate variata, ascutita sau surda, constanta sau intermitenta. Intepaturile pelvine sunt dureroase, uneori aproape insuportabile. Alaturi de crampe abdominale sau dureri ca cele din perioada menstruala pot sa apara si alte simptome (1):

  • durerea de sold, dureri de picioare, dureri in zona inghinala sau pubalgie;
  • spotting, sangerarea vaginala anormala sau metroragia, secretii anormale;
  • balonare, gaze, flatulenta;
  • tulburari de tranzit abdominal - constipatie, scaun cu sange, hemoroizi interni sau externi;
  • urinare dureroasa - disurie;
  • dureri pe durata actului sexual;
  • febra sau frisoane.

Sunt momente in care simptomele se pot inrautati si vei simti si greata, varsaturi, ameteli (2). 

Cand trebuie mers la medic?

Mergi de urgenta la medic pentru ajutor de specialitate cand durerea apare brusc este ascutita si intensa! Daca ignori un astfel de episod si durerea reapare este cazul sa faci o programare la medic. 

Daca sesizezi oricare dintre simptomele descrise anterior, nu astepta sa se agraveze, solicita un consult pentru un diagnostic corect si complet, astfel incat sa previi aparitia unor complicatii mai grave! 

Cauzele 

Atat femeile, cat si barbatii pot experimenta disconfortul aparut in durerea pelvina, cauzele fiind multiple. 

Apendicita

Apendicele se afla in partea dreapta a abdomenului, situat inferior. Daca durerea pelvina radiaza din aceasta zona, ai febra si senzatie de voma, mergi la spital. Este posibil sa suferi de apendicita si sa ai nevoie de apendicectomie (3), pentru ca apendicele sa nu se rupa sau inflamatia sa provoace infectii, care ar putea sa se raspandeasca in organism si sa duca la complicatii (4). 

Infectii ale tractului urinar

Atat femeile, cat si barbatii pot experimenta infectii urinare, care sa prezinte, printre alte simptome si durere pelvina. Aceste infectii pot sa apara la orice nivel al sistemului urinar - rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra. Desi femeile sunt cele care dezvolta infectie urinara mai des, nici barbatii nu sunt ocoliti de aceasta problema. Pietrele la rinichi sunt cauza principala pentru durerea pelvina la barbati (3), insa, calculii renali durerosi apar si la femei. 

Boli cu transmitere sexuala

Bolile si infectiile cu transmitere sexuala cauzeaza durere pelvina. Aceasta este insotita de sangerari la femei, urinare dureroasa la barbati, dar si de alte simptome neplacute, motiv pentru care partenerii sexuali trebuie sa primeasca un diagnostic si sa fie tratati corespunzator (4). 

Deficiente intestinale

Diverticulii, asemanatori unor pungi, se gasesc in mucoasa intestinului gros, se pot inflama si duc la diverticulita, cu durere abdominala si pelvina severa, greata si varsaturi (3). In faze usoare, tratamentul cu antibiotice si schimbarea dietei ajuta, dar sunt si cazuri pentru a caror rezolvare este nevoie de interventie chirurgicala. 

Ocluzia intestinala este o alta cauza a durerii in regiunea pelvina. Blocajul care apare nu permite bolului alimentar sa treaca prin intestine, pe fondul unor aderente, al unor hernii abdominale, cancer de colon, din cauza unor medicamente, boala Crohn sau diverticulita (3). Tratamentul este vital.  

Sindromul colonului iritabil este o tulburare care isi pune amprenta asupra intestinelor. Fiind o afectiune cronica, sindromul intestinului iritabil va determina aparitiei durerii cronice la nivelul pelvisului (3). 

Afectiuni ale prostatei

 

Afectiunile prostatei

 

Afectiunea inflamatorie a prostatei se numeste prostatita si provoaca urinare dureroasa sau dificila, dureri inghinale si pelvine, dar si in zona organelor genitale. Infectiile bacteriene sunt principala cauza a acestei probleme la barbati (3). 

Crampe menstruale

Sindromul premenstrual aduce si dureri in zona abdomenului inferior, la cele mai multe femei. In timpul ciclului menstrual insa, crampele pot da senzatia de dureri de burta jos la femei, intense, pentru care uneori medicul specialist poate prescrie analgezice (4). 

Sarcina ectopica

Sarcina extrauterina sau ectopica apare cand oul fertilizat nu se fixeaza in interiorul uterului, ci in afara acestuia. Aceasta este una dintre cauzele durerii de uter si a celei din zona pelvina. O astfel de sarcina se poate forma intr-o trompa uterina, in cavitatea abdominala, col uterin sau ovar, motiv pentru care nu poate fi viabila, ovulul fertilizat nu are cum sa supravietuiasca, iar viata femeii este pusa in pericol, daca nu se intervine prompt (3). 

Si la pierderea unei sarcini sau avort spontan, durerea pelvina poate fi prezenta, alaturi de sangerare. 

Probleme ale ovarelor

Chisturile ovariene cauzeaza durere de ovare si durere pelvina puternica, sangerari anormale sau lipsa menstruatiei. Desi majoritatea formatiunilor cu lichid ce apar pe ovare pot sa se resoarba cu tratament, mai sunt si cazuri in care se pot rupe, moment in care durerea pelvina devine ascutita. Este nevoie de interventie chirurgicala de urgenta (4). 

Durerea pelvina ce porneste din zona ovarelor poate fi provocata si de boli cronice grave, asa cum este cazul cancerului ovarian. O durere pe sub burta apare cand crestere de celule care se formeaza in ovare duce la aparitia cancerului ovarian. Rapiditatea cu care aceste celule se inmultesc si se raspandesc in organism determina masuri drastice, interventii chirurgicale, dar si chimioterapie. 

Complicatii la nivelul uterului

Fibromul uterin poate sa apara pe sau in peretele uterului. Formatiunile fibroase sunt de regula necanceroase, dar aduc durere pelvina, lipsa menstruatiei sau menstruatie abundenta, precum si alte probleme de sanatate. Uneori pot fi tratate medicamentos, alteori trebuie intervenit chirurgical pentru inlaturarea lor (4). 

Durerile pelvine apar frecvent in endometrioza, o tulburare a tesutului care captuseste uterul si care ajunge sa se formeze anormal in ovare, trompe uterine sau chiar si in tesutul care imbraca la interior pelvisul. Endometrioza provoaca dureri severe si poate cauza infertilitate (3). Uneori se ajunge pana la operatia de indepartare a uterului, histerectomie. 

Durerile pelvine apar si la menopauza, mai ales cand algia a devenit cronica. 

Boala inflamatorie pelvina poate cauza, de asemenea, durere pelvina puternica si sangerari. Afectiunea trebuie tratata rapid, pentru ca in caz contrar, se poate ajunge la infertilitate. 

Cancerul osos poate, de asemenea, sa confere senzatii dureroase in regiunea pelvina, alaturi de inflamatii articulare, slabiciune si pierdere in greutate. 

Durerea pelvina - tratament

 

Durerea pelvina - tratament

 

Tratamentul pentru durerea pelvina la femei si barbati vizeaza identificarea cauzei care a dus la aparitia acesteia si aplicarea schemei de ingrijiri pentru ameliorarea simptomelor si vindecare. Evident, tratamentele pot fi complexe, in unele situatii. 

Tratament medicamentos

Aceasta optiune de tratament se poate aplica atunci cand simptomele din durerea pelvina sunt usoare sau moderate, nu implica riscuri pentru sanatate. Medicul specialist poate decide prescrierea unor analgezice pentru ameliorarea durerilor sau a unor suplimente alimentare pentru durere, a unor antibiotice pentru tratarea infectiilor sau a unor antiinflamatoare nonsteroidiene (1). 

Alte medicamente recomandate, in functie de caz, pot fi pastilele hormonale, dar si anticonceptionale, pentru care sunt necesare cateva analize de sange inainte (2). 

Vorbeste cu specialistul daca ai voie sa utilizezi remedii naturiste pentru sistemul genito-urinar sau suplimente alimentare pentru afectiuni ginecologice, in situatia ta.  

In cazurile in care durerea pelvina este cronica, medicul poate indica un tratament medicamentos cu antidepresive, care sa vina in ajutorul celor cu depresie si anxietate (5), in conditiile in care se pare ca unele antidepresive amelioreaza si durerea, nu imbunatatesc doar starea de spirit. 

Terapie fizica

Durerea musculara pelvina cronica este neplacuta, iar exerciile terapeutice pot ameliora o parte a simptomelor (1). Durerea musculara si cea de la nivelul tesutului conjunctiv pot fi imbunatatite sau chiar ar putea sa dispara, in timp, daca beneficiezi de sprijinul unui terapeut fizic. Prin intinderi controlate, masaj, invatarea si realizarea unor exercitii care sa intareasca si sa relaxeze muschii, poti obtine rezultate uimitoare (6). 

Tratament chirurgical

Operatia este solutia optima atunci cand este nevoie de indepartarea formatiunilor anormale, a celor care s-au dezvoltat in alte regiuni decat cele specifice sau atunci cand apar inflamatii si se formeaza tumori care ameninta viata persoanei in cauza (6). In functie de situatie, medicul va lua cea mai buna decizie pentru rezultate care sa duca la imbunatatirea vietii pacientului (1). 

Schimbarea stilului de viata

Modificarea dietei si a stilului de viata pot avea un impact major asupra sanatatii tale. Echilibrul alimentar, postura imbunatatita, precum si exercitiile fizice pot veni in sprijinul unora dintre persoanele cu durere pelvina (6). 

Consiliere de specialitate

Uneori psihoterapia poate fi de mare ajutor in ameliorarea simptomelor durerii pelvine (6). Tratamentul medical, alaturi de psihoterapie contribuie la remedierea starii generale. Studiile realizate au scos la iveala faptul ca o combinatie de terapii poate aduce beneficii majore (1). 

Prevenirea

Desi nu poate fi prevenita aparitia durerii pelvine mereu, poti urma cateva reguli care sa iti asigure sanatatea organismului (1), (7): 

  • dieta echilibrata, bogata in fibre;
  • moderatie si activitati fizice potrivite varstei, cu incalzire corespunzatoare inainte, eventual cu ajutorul unui fizioterapeut;
  • controale medicale regulate si tratarea la timp a afectiunilor de sanatate care apar.

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate acestei afectiuni, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Pelvic Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/12106-pelvic-pain

2. Pelvic Pain in Women - https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/symptoms-of-gynecologic-disorders/pelvic-pain-in-women

3. Pelvic pain - https://www.mayoclinic.org/symptoms/pelvic-pain/basics/causes/sym-20050898

4. Slideshow: What's Causing Your Pelvic Pain? - https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-pelvic-pain-causes

5. Chronic Pelvic Pain - https://med.stanford.edu/pain/about/chronic-pain/chronic-pelvic-pain.html

6. How is pelvic pain treated? - https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pelvicpain/conditioninfo/treatments

7. Pelvic Pain When Walking: 9 Common Causes - https://www.healthline.com/health/pelvic-pain-when-walking

 

  • Dr. Max Complex pentru prostata este un supliment alimentar care contine extract de Palmier-pitic si Urzica, licopen, zinc, cupru, seleniu si vitamina D3.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor