Dispareunie: cauze, simptome, tratament

22. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Dispareunie

Dispareunia este o problema delicata si adesea tacuta, ce afecteaza multi oameni. Acest articol detaliat ofera informatii esentiale despre cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni, precum si despre modalitatile de prevenire si gestionare. 

Ce este dispaurenia?

Dispareunia este o afectiune care se caracterizeaza prin durere sau disconfort in timpul actului sexual. Aceasta poate fi resimtita in zona genitala sau pelvina, atat de catre femei, cat si de catre barbati. Durerea poate aparea inainte, in timpul sau dupa actul sexual.

Dispareunia poate fi clasificata in doua tipuri principale - superficiala si profunda. Dispareunia superficiala se manifesta prin durere la nivelul organelor genitale externe, in timpul penetrarii sau inaintea actului sexual. Dispareunia profunda se manifesta prin durere resimtita in interiorul pelvisului, in timpul penetrarii profunde [1].

Aceasta afectiune poate afecta negativ viata sexuala a unei persoane, generand anxietate, evitarea actului sexual si probleme in relatia de cuplu. De asemenea, dispareunia poate conduce la scaderea stimei de sine si la aparitia unor sentimente de frustrare sau depresie.

Este important ca persoanele care se confrunta cu dispareunie sa consulte un medic specialist (ginecolog, urolog sau medic de familie) pentru a determina cauza exacta a durerii si pentru a primi un tratament adecvat. Tratamentul poate include terapia sexuala, medicamente pentru durere sau pentru tratarea unei infectii [2].

Cauzele dispareuniei

Dispaurenia poate avea cauze extrem de variate, unele dintre cele mai frecvent identificate fiind:

1. Cauze fizice: Infectiile genitale, leziunile sau iritatiile in zona genitala, problemele hormonale sau menopauza pot provoca uscaciune vaginala si durere in timpul actului sexual.

2. Cauze psihologice: Factorii psihologici cum ar fi stresul, anxietatea, teama de intimitate, traumele sexuale anterioare sau problemele de comunicare in cuplu pot contribui la aparitia dispareuniei.

3. Cauze medicale: Endometrioza, fibroamele uterine, prolapsul uterin, vaginismul sau alte afectiuni medicale pot cauza durere in timpul relatiilor sexuale.

4. Factori de risc si cauze secundare: Utilizarea de lubrifianti inadecvati, anumite medicamente, istoricul de infectii sau boli cu transmitere sexuala si particularitatile anatomice individuale pot contribui la aparitia dispareuniei [3].

Simptomele dispareuniei

Durerea in timpul actului sexual este un simptom esential al dispareuniei. Aceasta durere poate varia in intensitate si localizare, putand fi resimtita in zona vaginala, clitoridiana sau profund in pelvis. De asemenea, un alt simptom des intalnit in dispareunie este durerea post-coitala, care persista chiar si dupa incheierea actului sexual si afecteaza confortul si calitatea vietii. Pot aparea si alte simptome, precum senzatia de arsura, iritatie sau mancarime in zona genitala, care pot fi prezente atat in timpul actului sexual, cat si in afara acestuia.

Dispareunia poate avea un impact puternic asupra starii psihologice, conducand la o stare de anxietate sau teama in legatura cu actul sexual si la evitarea intimitatii si contactului fizic cu partenerul. Este important sa se identifice factorii cauzali si sa se trateze simptomele dispareuniei pentru a imbunatati calitatea vietii [2].

In cazul in care suferi de dispareunie, este important sa nu iti fie teama sa discuti cu medicul despre simptomele pe care le experimentezi, astfel incat sa poti primi un diagnostic si tratament adecvat. 

Simptomele dispareuniei

Diagnosticarea dispareuniei

Diagnosticarea dispareuniei implica mai multe etape deoarece este important sa se identifice cauzele durerii pentru a putea fi tratata corect. In primul rand, pacientul trebuie sa discute cu medicul ginecolog sau urolog, care va evalua istoricul medical si va efectua un examen fizic pentru a identifica posibilele cauze ale dispareuniei.

In cadrul examenului fizic, medicul va examina organele genitale externe si interne, pentru a identifica orice anomalii sau inflamatii care ar putea cauza durerea. De asemenea, pot fi recomandate investigatii suplimentare, precum ecografia, analizele de sange sau testele de cultura pentru infectii. In cazul in care durerea este mai severa, medicul poate efectua o laparoscopie pentru a examina in detaliu organele interne [4].

Este important sa se abordeze si componenta emotionala si psihologica a dispareuniei, deoarece aceasta poate fi cauzata sau agravata de stres, anxietate sau traume emotionale. Medicul poate recomanda o sesiune cu un terapeut sau consilier pentru a aborda aceste probleme. De asemenea, pacientul poate fi incurajat sa discute deschis cu partenerul si sa incerce tehnici de relaxare sau terapie sexuala pentru a aborda aceste aspecte.

In procesul de diagnosticare, medicul va exclude si alte afectiuni care ar putea cauza simptome similare cu dispareunia, precum endometrioza, infectiile tractului urinar sau problemele gastrointestinale. Acest lucru este important pentru a asigura un diagnostic corect si un tratament eficient [1]. 

Tratamentul dispareuniei

Tratamentul dispareuniei poate varia in functie de cauza subiacenta. In cazul dispareuniei de natura fizica, medicamentele pot fi utilizate pentru a trata infectiile, inflamatiile sau dezechilibrele hormonale. De exemplu, antibioticele, antifungicele sau antiviralele pot fi prescrise in cazul infectiilor vaginale. Terapia de substitutie hormonala poate fi recomandata in cazul dispareuniei cauzate de dezechilibre hormonale.

Terapia fizica si exercitiile pelvine pot ajuta la ameliorarea dispareuniei prin intarirea musculaturii pelvine si imbunatatirea controlului muscular. Acest tip de tratament poate fi util in cazul dispareuniei cauzate de probleme musculo-scheletice, precum vaginismul sau endometrioza. In plus, terapia psihologica si consilierea pot fi de mare ajutor in abordarea problemelor emotionale sau psihologice asociate cu dispareunia [3].

In egala masura este important sa se ia masuri pentru prevenirea dispareuniei. Acestea includ mentinerea unei igiene adecvate, evitarea iritantilor vaginali, utilizarea lubrifiantului in timpul actului sexual si acordarea atentiei necesare sanatatii sexuale [2]. 

In concluzie, dispareunia reprezinta o problema de sanatate sexuala intalnita atat la femei, cat si la barbati, avand diverse cauze si simptome asociate. Prin identificarea corecta a cauzelor, diagnosticarea precoce si abordarea unui tratament adecvat, dispareunia poate fi atenuata sau chiar eliminata, imbunatatind astfel calitatea vietii sexuale a celor afectati.Comunica deschis cu specialistul pentru a rezolva cat mai eficient aceasta problema. 

Bibliografie:

1. “Dyspareunia (Painful Intercourse): Causes, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/12325-dyspareunia-painful-intercourse, accesat la 31.05.2023;

2. “Dyspareunia—When Sex Hurts.” Www.ashasexualhealth.org, 22 Oct. 2018, www.ashasexualhealth.org/dyspareunia-sex-hurts/, accesat la 31.05.2023;

3. “Painful Intercourse (Dyspareunia) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967, accesat la 31.05.2023;

4. Tayyeb, Muhammad, and Vikas Gupta. “Dyspareunia.” PubMed, StatPearls Publishing, 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562159/#:~:text=%5B2%5D%5B3%5D%20dyspareunia, accesat la 31.05.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor