Diosmina si hesperidina: beneficii, surse si rolul acestora in organism

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Diosmina si hesperidina

 

Diosmina si hesperidina sunt compusi vegetali, flavonoide, cu numeroase proprietati benefice organismului. Ambele se regasesc in natura in citrice. Diosmina si hesperidina sunt utilizate, in special, pentru a trata problemele aparute la nivelul vaselor de sange, insuficienta venoasa cronica, manifestata la nivelul membrelor inferioare. Cele doua au si contraindicatii, persoanele cu boli cronice trebuie sa fie atente. 

Diosmina si hesperidina sunt substante chimice regasite in plante, in special in citrice. Diosmina este adesea administrata impreuna cu hesperidina pentru ca ambele au actiune importanta in fluxul sangvin slabit, fiind utilizate pentru tratarea inflamatiilor picioarelor, a circulatiei deficitare si hemoroizilor, avand rol si in readucerea in parametri normali a circulatiei venoase.  

Diosmina si hesperidina sunt doua flavonoide care au si proprietati antioxidante importante pentru organism. Cu toate acestea, cele doua trebuie administrate cu recomandare medicala si, in situatia in care apar efecte adverse, tratamentul trebuie stopat si ajutorul medical de urgenta trebuie solicitat. 

Ce este diosmina si unde se gaseste?

Diosmina a fost izolata in 1925 din planta de smochin, iar incepand cu 1969 a fost utilizata pentru tratarea insuficientei venoase, a ulcerelor de la nivelul membrelor inferioare, pentru ameliorarea altor probleme circulatorii si a hemoroizilor. 

Diosmina de astazi provine de regula din flavonoidul hesperidina, regasit in coaja de portocale, dar si in alte citrice (1). 

Suplimentele alimentare existente in farmacii contin proportii diferite de diosmina si hesperidina, in functie de producator. Acestea se gasesc sub forma de pastile, unguente sau geluri pentru picioare, uneori fiind recomandate alaturi de medicamentele fara reteta pentru afectiuni venoase. 

Ce este hesperidina si unde se gaseste?

Hesperidina este un pigment vegetal, un bioflavonoid, identificat in portocale, lamai, mandarine, grapefruit. Hesperina are efecte antioxidante si antiinflamatoare, de aici si presupunerea ca poate fi utilizata cu succes in ameliorarea problemelor venoase (2). Beneficiile oferite de hesperidina pot fi extrem de variate, dar pentru aceasta este nevoie de studii suplimentare. 

Beneficiile oferite de diosmina si hesperidina si rolul lor

Sustinerea sistemului circulator

Desi nu sunt dovezi stiintifice care sa ateste acest lucru fara niciun dubiu, cercetarile initiale au aratat ca diosmina poate ajuta la reducerea inflamatiei, avand potential si in ceea ce priveste restabilirea fluxului normal de sange pentru persoanele care au inregistrat insuficienta venoasa (1). Simptomele bolii venoase cronice ar putea fi imbunatatite prin administrarea diosminei (3) si hesperidinei (4). 

Ajutor in durerile si inflamatiile picioarelor

Studiile realizate recent au relevat ca diosmina are sanse in diminuarea durerii si imbunatatirea circulatiei in ulcerul varicos, vene varicoase, edem, dar si in reducerea greutatii resimtite in picioare, precum si ameliorarea umflaturilor si crampelor. Totodata, diosmina cu hesperidina pare sa ofere rezultate bune si pentru cei care sufera de sindromul picioarelor nelinistite (1).  

Cercetarile sunt inca la inceput, iar un tratament prescris de medicul specialist nu trebuie inlocuit cu suplimente pe baza de diosmina si hesperidina. Daca acesta  recomanda, cele doua substante pot fi administrate complementar tratamentului prescris. 

Lupta impotriva hemoroizilor

 

Felii de portocale si grapefruit

 

Diosmina si hesperidina sunt de ajutor in lupta cu hemoroizii interni si externi. Cercetarile din prezent ofera date imbucuratoare in acest sens. Administrarea acestor flavonoide a dus la ameliorarea simptomelor neplacute, la diminuarea durerii, mancarimii si a sangerarilor (1), (2). 

Nu trebuie uitat faptul ca efectele benefice au fost inregistrate in randul celor la care afectiunea era in stadii incipiente, motiv pentru care sunt necesare cercetari amanuntite, astfel incat sa se stabileasca avantajele utilizarii diosminei si hesperidinei in tratarea hemoroizilor, dozele si perioadele de administrare. 

Alte posibile beneficii

  • Diosmina ar putea fi benefica si in alte afectiuni, asa cum este cazul in edemul limfatic - inflamatia sistemului limfatic, in varicocel - umflarea venelor de la nivelul scrotului, sangerari nazale - epistaxis, dureri pelvine, dar si in rozacee (1). Rezultatele obtinute sunt incurajatoare, dar pana la administrarea unor doze de diosmina pentru aceste probleme de sanatate este cale lunga, fiind necesare verificari amanuntite. 
  • Durerea de spate poate fi redusa si cu ajutorul diosminei, cel putin asta da de inteles studiul realizat in acest sens (3), pentru care mai sunt necesare, insa, dovezi stiintifice.  
  • Citricele sunt fructe ce ar putea juca un rol important in reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Aceasta inseamna ca hesperidina poate sa aiba un efect asupra markerilor bolilor de inima (4). 
  • Mentinerea in valori normale ale tensiunii arteriale si a functiilor vaselor de sange, cu suplimente pe baza de hesperidina i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca acest pigment natural ar putea sa previna un nou atac de cord la persoanele care au inregistrat un astfel de episod, dar si sa mentina sanatatea vaselor de sange si a sistemului circulator (2), reducand totodata si nivelul colesterolului (4).  Atentie: nu putem vorbi de certitudini, ci doar de ipoteze aflate inca in studiu, pentru demonstrarea carora sunt necesare investigatii in plus. 
  • In ceea ce priveste controlul greutatii corporale sunt indicii potrivit carora hesperidina ar putea sa ofere ajutor celor diagnosticati cu obezitate, dar efectele nu au fost cele previzionate (4). 

Diosmina si hesperidina pot fi suplimente utile administrate complementar in tratarea unor afectiuni circulatorii, insa acestea nu trebuie consumate fara recomandare medicala. Efectele adverse ce pot sa apara iti pot pune sanatatea in pericol, iar consecintele consumului celor doua flavonoide pe termen lung nu pot fi anticipate. Introducerea citricelor in dieta este benefica pentru organism, dar trebuie sa existe moderatie. Alimentatia echilibrata si un stil de viata sanatos sunt elementele esentiale pentru bunastarea generala. 

Diosmina si hesperidina sunt doua substante care de multe ori se administreaza impreuna, in tratarea unor afectiuni ale sistemului circulator, dar si pentru ameliorarea altor simptome in diverse boli. Folosirea acestora trebuie realizata la recomandarea mediului, respectand instructiunile. In cazul aparitiei unor efecte adverse, tratamentul trebuie intrerupt si vizita la medic trebuie urgentata. 

Surse de informare:

1. Diosmin: Benefits, Dosage, Side Effects, and More - https://www.healthline.com/nutrition/diosmin

2. What Is Hesperidin? - https://www.verywellhealth.com/what-you-need-to-know-about-hesperidin-89462#:~:text=8%EF%BB%BF-,Possible%20Side%20Effects,%2C%20and%20calcium%20channel%20blockers).

3. DIOSMIN - https://www.medicoverhospitals.in/medicine/diosmin

4. HESPERIDIN - https://www.medicoverhospitals.in/medicine/hesperidin

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor