Ulcer varicos: cauze, simptome, tratament

1. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
ulcer varicols

 

Ulcerul varicos este o afecțiune severă, ce apare la nivelul gambei. Citește acest articol pentru a afla informații detaliate despre ce este ulcerul varicos, care sunt cauzele care determină apariția sa, prin ce simptome se manifestă, care sunt factorii de risc, cum se diagnostichează și ce tratamente există pentru el.

Ce este ulcerul varicos?

Acesta se mai numește ulcer venos de gambă sau de stază și este o rană care apare la picior, în zona gambei, pe fondul unei afecțiuni a venelor. Această afecțiune este una foarte gravă și este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, incidența fiind mai crescută la femei (42%) decât la bărbați (18%). Femeile cu vârsta între 40 și 49 de ani și bărbații cu vârsta între 70 și 79 de ani sunt predispuși la apariția ulcerelor varicoase [1].

Funcționarea necorespunzătoare a valvelor venoase duce la apariția ulcerelor de gambă. În zonele respective, circulația sângelui se oprește sau se încetinește, ceea ce creează o presiune crescută în vene și duce la apariția rănilor (ulcerelor venoase), care pot ajunge să sângereze și să se infecteze. De obicei, rănile provocate de ulcere sunt de lungă durată. În multe cazuri, recuperarea se poate realiza într-un interval de timp mai mare de patru - șase săptămâni. 

Ce cauze determină apariția ulcerului varicos?

Dintre tipurile de ulcer la picior, cel mai des întâlnit este ulcerul varicos, fiind diagnosticat în 90% dintre cazuri [2]. Iată care sunt cauzele asociate cu producerea acestei afecțiuni:

  • Printre cauzele care determină apariția acestui tip de ulcer se află rănile minore, loviturile sau leziunile ce par superficiale, netratate, care se pot agrava pe fondul presiunii crescute și persistente a sângelui din venele din gambă ce afectează pielea.
  • Insuficiența venoasă cronică este una dintre cele mai comune cauze ale dezvoltării ulcerului varicos. Aceasta se manifestă când venele respective funcționează necorespunzător și nu sunt capabile să trimită spre inimă sângele care se află în zona picioarelor.
  • Obezitatea este o altă cauză posibilă. Persoanele supraponderale sunt predispuse la a dezvolta ulcer varicos, din cauza presiunii sângelui în venele din gambe.
  • O afecțiune anterioară la nivelul piciorului, de exemplu, tromboza venoasă sau varicele.

Alți factori ce pot crește riscul de a dezvolta ulcer varicos pot fi igiena precară, prezența sarcinii, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul sau consumul de alcool, ortostatismul (menținerea corpului în poziție verticală) pentru o perioadă îndelungată, alimentația nesănătoasă, stilul de viață sedentar.

Vârsta înaintată poate contribui la dezvoltarea tipului de ulcer varicos și poate fi una dintre cauzele pentru picioare reci. Din cauza vârstei, nivelul de mobilitate scade, astfel că persoanele respective întâmpină dificultăți de a se deplasa și de a face mișcare. Cele care au fost diagnosticate cu artrită sunt predispuse și la apariția ulcerului varicos.

Ce simptome sunt asociate cu această afecțiune?

În funcție de stadiul în care se află, ulcerele varicoase pot implica sau nu durere. Cele mai comune cazuri sunt cele în care există durere, prezența unor senzații de mâncărime, de înțepături sau de furnicături locale, tumefierea piciorului în zona gleznei și/sau leziuni, tumefierea venelor de la picioare, crampe musculare, senzația de picioare grele.

Ulcer varicos - Simptome posibile, mai rar întâlnite: aspectul pigmentat sau decolorat al pielii, întărirea pielii care se află în jurul ulcerului de gambă, prezența unei secreții urât mirositoare ce rezultă dintr-o rană deschisă sau din ulcer, recurența secreției respective, febră, acestea fiind semne ce pot indica o infecție.

Apelează de urgență la medic dacă ai piciorul umflat sau simptome ce pot ridica semne de întrebare, precum cele prezentate anterior. În cazul în care ai ulcer varicos și nu beneficiezi de tratament corespunzător, se pot ivi complicații extrem de grave. 

Care sunt factorii de risc la care te predispune ulcerul varicos?

Tratamentul de specialitate este indispensabil. În lipsa acestuia, tipul de ulcer varicos va lua amploare și va predispune la mai multe riscuri, printre care:

  • Suprainfectarea, ce apare din cauza unei răni deschise sau a unei infecții care nu a fost tratată și care durează mai mult de două-trei săptămâni;
  • În cazuri extreme, în lipsa tratamentului specific, ulcerul ar putea să se mărească extrem de mult și poate predispune la invaliditate. Atunci când țesutul este necrozat în mod sever, medicul poate constata că piciorul nu mai poate fi salvat și va recomanda amputarea.

Ce metodă de diagnosticare există?

Nu ignora niciodată simptomele ce pot indica un ulcer varicos și nu folosi tratamente care nu au fost administrate de medic. Doar acesta poate stabili cu exactitate dacă este vorba despre ulcer varicos sau altă afecțiune, precum o tumoră de natură malignă, vasculită, ulcerația dezvoltată pe fondul diabetului zaharat, scleroză sistemică, ulcerul reumatic.

Medicul va realiza examenul clinic al piciorului afectat, pentru a observa detalii legate de aspect, va ține cont de simptomele pe care le ai, de istoricul medical, se va interesa daca ai suferit traumatisme sau leziuni, îți va măsura tensiunea arterială la nivelul brațului și la cel al gleznei, pentru a verifica facă venele funcționează adecvat.

După caz, ar putea solicita efectuarea unor teste sau investigații suplimentare, pentru a exclude alte posibile afecțiuni. Printre investigațiile ce pot fi necesare sunt ecografia, CT-ul sau RMN-ul, biopsia.

Ce tratamente se aplică pentru ulcerul varicos?

Atunci când se administrează tratamentul adecvat, ulcerul varicos poate dispărea după circa trei sau patru luni, dar în anumite situații poate fi vorba despre o perioadă și mai îndelungată. În cazuri rare, unele ulcere venoase de mici dimensiuni sunt permanente.

Doar medicul este cel capabil de a identifica natura afecțiunii și de a oferi tratament specializat, în funcție de stadiul și caracteristicile situației pacientului. Există trei tipuri de tratament pentru această afecțiune: cel medicamentos, cel naturist și cel chirurgical.

Tratament medicamentos

În unele situații, când nu este vorba despre un stadiu avansat al ulcerului varicos, tratamentul medicamentos poate implica suplimente alimentare pentru varice sau vitamine pentru circulația sângelui. Cu toate acestea, nu trebuie luate fără aprobarea medicului.

Acesta poate prescrie și unele antiinflamatoare, medicamente pentru varice sau medicamente pentru afecțiunile venoase, după caz. Dacă medicul constată că este vorba despre o infecție a ulcerului varicos, poate include în tratament antibiotice.

Tratament naturist pentru ulcer varicos infectat 

Tratamentul ulcerului varicos infectat implică dezinfectarea rănilor și apelarea la produse pentru îngrijirea picioarelor. Medicul specializat în terapia compresivă este cel avizat să curețe zonele afectate, după care poate aplica un pansament pentru ulcer varicos, adică un material peste leziuni, ce are rolul de a oferi protecție. 

Există alternative noi care îndeplinesc același rol ca pansamentele. Bandajele, fesele ori ciorapii special creați pentru compresie contribuie la facilitarea circulației sângelui spre inimă. Important de reținut: ciorapii de uz medical sunt diferiți față de cei din magazine.

Există și creme, geluri sau unguente naturiste ce se pot administra în cazul ulcerului varicos. Unii pacienți sunt expuși eczemelor și necesită folosirea unui produs hidratant sau pe bază de corticosteroizi. 

Chiar dacă dorești să folosești produse naturiste, se recomandă să te consulți cu medicul înainte de a le utiliza. Doar medicul poate constata dacă este vorba despre un tip de ulcer varicos ce se poate trata cu ușurință sau dacă este vorba despre un stadiu avansat, ce implică o abordare țintită. 

Tratament chirurgical

În unele cazuri, medicul poate recomanda tratamentul pe cale chirurgicală. Acesta implică intervenția ce are scop îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul picioarelor. Această abordare ar putea ameliora ulcerul varicos și ar putea facilita recuperarea. 

Pe lângă formele de tratament, medicul poate recomanda și abordarea unui stil de viață sănătos, urmarea unei diete echilibrate, renunțarea la vicii, reducerea sau limitarea consumului de sare, practicarea unor exerciții fizice pliate pe necesitățile pacientului. Iată ce sfaturi ar mai putea fi de folos în cazul în care te confrunți cu ulcerul varicos:

  • Acordă importanță igienei corecte;
  • Evită să petreci mult timp în picioare;
  • Hidratează frecvent picioarele;
  • Evită să te expui temperaturilor ridicate;
  • Adoptă o postură corectă și evită să stai picior peste picior, pentru a nu pune presiune pe vene;
  • Atunci când stai așezat, folosește o pernă pentru a îți ține picioarele mai ridicate, deoarece această poziție va facilita circulația sângelui spre inimă.

Este foarte important să nu neglijezi niciun simptom. Dacă suspectezi că suferi de ulcer varicos, mergi la medic, pentru a efectua un consult specializat.

Surse:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor