Insuficienta venoasa: cauze, manifestari si optiuni de tratament

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Insuficienta venoasa

Insuficienta venoasa sau insuficienta venoasa cronica, asa cum mai este ea denumita, va fi usor de recunoscut, atat din cauza aspectului distinct, dar si din cauza disconfortului generat in anumite situatii. Pentru a te putea feri de aceasta boala iti vom oferi mai multe detalii despre cauzele, simptomele, dar si tratamentul pentru insuficienta venoasa. 

Ce este insuficienta venoasa?

Insuficienta venoasa este reprezentata de afectarea intoarcerii venoase, proces ce va cauza edem, modificari cutanate la nivelul extremitatilor inferioare si cel mai adesea grade diferite de disconfort. Atunci cand prezinta diverse simptome este catalogata si drept sindrom postflebitic sau posttrombotic. Apropo, afla mai multe si despre tromboflebita

De obicei, insuficienta venoasa apare atunci cand venele de la nivelul picioarelor nu mai permit sangelui sa revina la inima. In mod normal, se va pompa sangele cu oxigen prin intermediul arterelor catre restul corpului, iar venele vor aduce inapoi sangele deoxigenat. Sa suferi de insuficienta venoasa inseamna ca venele tale nu mai pot redistribui sangele deoxigenat din brate si picioare inapoi spre inima. De obicei sunt de vina supapele defecte de la nivelul venelor. 

Exista trei tipuri de insuficienta venoasa, in functie de gravitatea simptomelor. In prima etapa de evolutie a acestei afectiuni se produce aparitia umflaturilor si se modifica pigmentarea pielii. In a doua, pe langa cele explicate mai sus, apare si dermatita. Etapa finala aduce cu sine varicele si ulcerele care insotest simptomele mentionate anterior. 

Cauze

In cazul extremitatilor inferioare, vinovata pentru aparitia acestei afectiuni se face musculatura gambei, cea care pulseaza sangele. Afectiunea ia nastere atunci cand intoarcerea venoasa scade si concomitent creste presiunea venoasa, fenomen cunoscut si drept hipertensiune venoasa. Acest fenomen apare din cauze obstructiei venoase, scaderii contractiei musculaturii membrelor inferioare (din cauza imobilizarii de exemplu) sau din cauza insuficientei valvelor venoase. 

Hipertensiunea venoasa prelungita va determina edem tisular, hipoxie si inflamatie, factori care determina manifestarile clinice. 

Factori de risc 

Cel mai frecvent factor de risc este pentru declansarea insuficientei venoase cronice este tromboza venoasa profunda. Alti factori de risc sunt cheagurile de sange, fumatul, obezitatea, varsta avansata sau chiar sarcina. Se prea poate ca boala sa fie cauzata si de mostenirea genetica, lipsa de exercitii fizice sau de cancer. 

Simptome

Care sunt simptomele insuficientei venoase cronice? Ei bine, se prea poate ca insuficienta venoasa sa nu produca simptome, dar va determina aparitia anumitor semne. Pe lista simptomelor vei regasi: 

  • Durerea surda;
  • Crampele;
  • Oboseala;
  • Senzatia de plenitudine si/sau de greutate;
  • Paresteziile la nivelul gambelor inferioare;
  • Edemul/umflarea picioarele sau/si a gleznelor;

Manifestarile se vor agrava atunci cand pacientul sta in picioare sau merge, dar se amelioreaza in repaus sau atunci cand membrele inferioare sunt ridicate. Este posibil ca modificarile cutantate sa fie insotite inclusiv de prurit. 

E foarte posibil ca cei care sufera de aceasta boala sa dezvolte inclusiv varice, niste vene albastre, dilatate si intortocheate, vene ce pot fi vazute cu ochiul liber prin piele. Varicele mai mari pot produc inrosirea pielii sau chiar ulceratii. 

Complicatii 

Pacientii suferinzi de insuficienta venoasa cronica pot risca ulcerul venos, cea mai des intalnita complicatie in cazul acestei boli. De cele mai multe ori, aceste ulceratii apar la femei si la persoanele in varsta, iar majoritatea ulcerelor venoase de la nivelul gambei sunt recurente, au o evolutie cronica si pot persista timp de saptamani sau luni intregi. 

Acest tip specific de ulcer poate duce la randul sau la si mai multe complicatii, de exemplu osteomielita sau celulita. Anumiti pacienti risca pana si transformarea acestei afectiuni intr-una maligna. 

Diagnostic

In procesul de obtinere a unui diagnostic pentru acest tip de afectiune va fi nevoie in primul rand de o examinare fizica, dar si de anamneza. Din ce in ce mai multi specialisti folosesc o metoda standard, adica utilizarea unui sistem clinic de punctare compus din cinci simptome si sase semne, carora medicul le acorda un scor intre 0 si 3. 

Cele cinci simptome sunt: durere, crampe, prurit, senzatie de greutate si parestezii. Cele sase semne sunt: edemul, induratia, hiperpigmentarea, eritemul, durerea la comprimarea gambei si eczatia venoasa. 

Scorul de zero reprezinta absenta simptomelor sau simptome minime, iar scorul de trei se incadreaza la simptome severe. 

In cazul in care, in urma vizitelor la intervale de sase luni sau mai mult, se vor obtine scoruri intre cinci si 14, atunci diagnosticul este de boala usoara spre moderata. Daca scorul este egal sau mai mare de 15 vorbim despre boala severa. Testele aditionale pentru insuficienta venoasa pot include examinarea RMN, analizele de sange sau scanarea CT. 

Optiuni de tratament

Din fericire, exista o mutime de optiuni de tratament pentru insuficienta venoasa. Iata ce-ti poate recomanda medicul: 

Utilizarea ciorapilor elastici 

Ciorapii elastici vor fi utilizati in cazurile usoare de insuficienta venala cronica. Ei vor comprima venele si vor impiedica stagnarea sangelui in exces la nivelul piciorului. Tot acesti ciorapi pot ajuta la vindecare ulceratiilor, dar pot si preveni aparitia lor. Daca boala este foarte grava, s-ar putea sa fie nevoie sa porti ciorapii pentru tot restul vietii.

Drenajul postural 

Edemul picioarelor si restul simptomelor pot fi ameliorate si cu ajutorul drenajului postural, mai exact procesul de ridicare a picioarelor deasupra nivelului inimii. Desigur, pentru ca aceasta metoda sa functioneze este indicata si evitarea statului in picioare pe perioade lungi de timp. Daca stai mult in picioare, ai grija sa flexezi usor genunchii din cand in cand pentru a stimula circulatia sangelui. De asemenea, pierderea in greutate poate ameliora simptomele in cazul pacientilor cu un suprlus de kilograme. 

Interventii chirurgicale

Cazurile severe vor necesita inclusiv interventii chirurgicale, in functie de ce sugereaza medicul. Printre operatiile pentru insuficienta venoasa cronica amintim:

  • Repararea chirurgicala a valvelor sau venelor;
  • Chirurgia endoscopica minim invaziva, adica introducerea pe vena a unui tub subtire cu o camera foto atasata. Acest procedeu este folosit pentru a detecta si lega varicele;
  • Chirurgia cu laser;
  • Bypassul venal, adica transplantarea unei vene sanatoase din alta parte a corpului;
  • Indepartarea venei deteriorate. 

Scleroterapie

Rezervata tot pentru cazurile deosebit de severe, scleroterapia presupune injectarea unui agent chimic in vena deteriorata. Vena in cauza se cicatrizeaza, nu mai poate transporta sange si va fi pana la urma absorbita de organism. 

Ablatia 

Ablatia presupune introducerea unui cateter in vena varicoasa. Electrozii din varful cateterului vor incalzi peretii venei, efectiv distrugand-o. La fel ca in cazul scleroterapiei, vena nu mai poate transporta sange si este absorbita de organism. 

Prevenirea insuficientei venoase

In cazul in care ai un istoric familial care te predispune la insuficienta venoasa cronica, exista anumite masuri la care poti recurge pentru a reduce sansele de a dezvolta aceasta afectiune: 

  • Mentine o greutate a corpului la un nivel normal cu ajutorul produselor pentru dieta si nutritie. De altfel, alimentatia in cazul insuficientei venoase este destul de importanta. Un medic va putea sa-ti recomande inclusiv suplimente alimentare sau remedii naturiste folositoare in acest sens. Totusi, nu exista destule studii si dovezi stiintifice care sa confirme faptul ca suplimentele alimentare sau remediile naturiste te pot ajuta in cazul acestei afectiuni. Afla mai multe si despre top 5 vitamine pentru circulatia sangelui;
  • Fa exercitii sau orice fel de miscare in mod regulat. Vei descoperi si ca exista exercitii fizice pentru insuficienta venoasa pe care le poti face inclusiv la domiciliu; 
  • Nu sta intr-o singura pozitie in picioare sau jos pentru perioade foarte lungi de timp. Incearca, pe cat posibil, sa te ridici frecvent de pe scaun si sa-ti misti picioarele; 
  • Incearca sa te lasi de fumat, deoarece iti poate afecta sanatatea vaselor de sange. 

Alege alaturi de medic tratamentul sau metoda de preventie care ti se potriveste cel mai bine!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor