Micoze: Cauze, simptome si tratament
Vara, mai mult ca in orice anotimp, din pricina caldurii, poate creste riscul aparitiei micozelor pielii si unghiilor. Nu te ingrijora: exista atat solutii de preventie, cat si tratamente.
Continutul articolului
Ce sunt micozele?
Micoza este o boala infectioasa a pielii si a unghiilor care apare in urma contactului cutanat cu ciupercile specifice acestei afectiuni. Specialistii afirma ca boala afecteaza, de regula, cel putin un sfert din populatie. Pacientii care dezvolta aceasta boala cutanata acuza, cel mai des, inflamatii, modificari ale texturii/nuantei tesutului la nivelul pielii picioarelor (intre degete sau pe unghii), mâinilor si zonelor umede ale pielii.
Desi nu este o afectiune severa, medicii dermatologi recomanda ca micoza sa fie tratata inca de la primele simptome, pentru a preveni raspandirea ei pe corp sau in randul membrilor familiei.
Care sunt cauzele si factorii de risc in cazul micozelor?
Pentru a putea evita micozele este important sa trecem in revista factorii care favorizeaza declansarea acestei afectiuni de piele, si anume:
- Purtarea incaltamintei realizate din materiale sintetice (micoza se dezvolta in prezenta transpiratiei excesive, iar materialele sintetice o retin);
- Lipsa purtarii papucilor in vestiare si dusuri comune: sauna, sali de sport prin contactarea micozei direct de pe suprafete;
- Varsta, de pilda, copiii și vârstnicii sunt mai predispusi contactarii/dezvoltarii micozei cutanate;
- Excesul ponderal, in speta, persoanele obeze dezvolta mai usor dermatomicoze;
- Diabetul este o afectiune care favorizeaza aparitia micozei piciorului (unghia de la degetul mare este cel mai des afectata);
- Imunitatea scazuta poate declansa aparitia micozelor pielii.
Simptomele micozelor
Ciuperca pielii sau a unghiei poate crea un disconfort sporit atunci cand nu se aplica un tratament imediat si eficient. Printre simptomele micozelor se pot enumera:
- Senzatie de mancarime sau arsura moderata/severa;
- Piele descuamata si inflamatia ei;
- Aparitia pielii crapate, cu vezicule;
- Ingrosarea unghiilor afectate, aspectul lor devenind in timp, unul tern si ingalbenit;
- Separarea unghiei de patul acesteia, in formele mai avansate de micoza.
Micozele pot debuta, intr-o prima faza, fara simptome, acestea incepand sa se dezvolte in zonele cu umiditate crescuta, de pilda, in zonele dintre degete. In timp, acestea devin rosii si sensibile la atingere, iar mancarimile se accentueaza pe fondul unei exfolieri excesive cutanate.
In faze severe, fara tratament corespunzator, pielea afectata de micoza incepe sa se crape, devenind mai deschisa la culoare, iar deshidratarea poate afecta total unghiile de la picioare (cel mai des, unghiile de la degetul mare si cel mic).
Cum se trateaza micozele?
Pentru a indeparta simptomele neplacute cauzate de diferite tipuri de ciuperci ale pielii si unghiilor este necesar ca, intr-o prima faza, sa se igienizeze bine suprafetele vizate.
Incaltamintea si sosetele trebuie curatate si dezinfectate corect si frecvent. De pilda, sosetele trebuie spalate cat mai des optand pentru un program de fierbere la masina de spalat (de asemenea, este recomandat ca ciorapii sa fie lejeri si realizati din materiale naturale pentru a nu retine transpiratia, deoarece umiditatea favorizeaza micoza). Incaltamintea poate fi dezinfectata periodic cu spray antifungic.
Pe unghiile afectate se aplica local creme de uz extern, insa, in prealabil, este recomandata pilirea si subtierea unghiilor pentru a permite substantelor din crema sa patrunda in tesuturile afectate.
Dermatologii indica des cremele pe baza de uree pacientilor cu micoze, deoarece acestea inmoaie pielea si unghiile ingrosate, grabind absorbtia tratamentului la locul infectiei. In plus, medicamentele micotice actioneaza eficient local si se recomanda folosirea lor in cazul dermatomicozelor cel putin 14 zile, apoi se continua inca 14 zile pana la disparitia completa a afectiunii.
Cand ar trebui sa apelezi la medic?
Daca micoza recidiveaza si a afectat mai mult de un deget, atunci este bine sa te adresezi medicului dermatolog. De asemenea, daca simptomele nu se ameliorează dupa doua saptămani de tratament sau nu dispar după 3 luni de tratament, este indicat sa te adresezi doctorului pentru a gasi o cale de vindecare potrivita conditiei tale de sanatate.
Cum pot fi prevenite micozele?
Cu ajutorul unui set de reguli pe care sa le respecti cu regularitate, poti preveni declansarea micozelor de la nivelul tegumentelor:
- E indicat sa speli prosoapele, lenjeria si sosetele la cel puțin 60°C, cu un detergent cu actiune dezinfectanta;
- E recomandat sa folosesti un alt prosop pentru picioare sau servetele de hartie de unica folosita;
- In cazul transpiratiei abundente, aplica un antiperspirant pentru picioare, iar pentru pastrarea confortului in pantofi, evita umezeala inglobata din cauza transpiratiei excesive cu ajutorul filtrelor de incaltaminte. Inflamatia poate fi tratata, intr-o anumita masura si cu ajutorul unui spray cu apa termala;
- Aplica cu regularitate spray de incaltaminte; cel cu efect antimicotic ofera cele mai bune rezultate.
Pastreaza o igiena corespunzatoare si poarta incaltaminte de piele care permite tegumentelor sa respire si sa fie uscate. Intreaba specialistul ce produse cu efect antimicotic este indicat sa folosesti si adreseaza-te medicului dermatolog in cazul in care simptomele se acutizeaza.
Apeleaza cu incredere la sfatul farmacistului. Este indicat sa ii oferi toate informatiile legate de simptomele care te supara, primid la schimb recomandari specializate care te vor ajuta sa rezolvi rapid si eficient problemele. Daca esti insarcinata sau alaptezi, daca esti o persoana varstnica sau un pacient cu diabet sau boala cronica de inima vom adapta cerintele conform conditiei tale.
De asemenea, este important sa informezi farmacistul cu privire la tratamentele medicamentoase pe care le iei sau suplimentele alimentare administrare pentru a detecta daca nu cumva acestea pot favoriza aparitia simptomelor pe care le-ai descris. Unele combinatii pot fi benefice, insa altele, e posibil ca in timp sa nu te ajute.
In plus, acum in perioada de vara, daca pleci in vacanta, ai grija de tine si familia ta, incluzand in bagajul de vacanta si o serie de produse care sa te ajuta sa actionezi inca de la primele simptome. Din trusa nu ar trebui sa iti lipseasca un dezinfectant, o crema antimicotica, un spray pentru pastrarea picioarelor uscate si un sapun cu efect deodorizant. Acestea te vor proteja eficient de micozele care iti pot umbri buna dispozitie in perioada de concediu.