Dementa vasculara: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Dementa vasculara

 

Dementa vasculara este o leziune a creierului aparuta ca urmare a intreruperii fluxului normal de sange si oxigen spre acest organ. In dementa vasculara sunt inregistrate probleme in ceea ce priveste rationamentul, memoria, judecata. Diagnosticarea corecta permite specialistului sa gestioneze cauza si sa ofere ajutorul necesar, pentru ca evolutia bolii sa fie incetinita. 

Dementa vasculara este o forma de dementa, o afectiune ce se manifesta dupa un accident cerebral vascular sau o alta problema, care a generat o scadere a fluxului sangvin catre creier. Dementa vasculara este frecvent diagnosticata la adulti, in special la persoanele varstnice, asa cum este si boala Alzheimer, o alta afectiune neurodegenerativa grava. 

Ce este dementa vasculara?

Atunci cand creierul nu primeste suficient sange, tesutul cerebral este deteriorat. Specialistii considera ca dementa vasculara poate fi diagnosticata ca atare daca cel putin doua abilitati - limbaj si memorie - inregistreaza deficiente (1). 

Dementa vasculara se manifesta la persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 75 de ani, barbatii prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala fata de femei. 

Dementa vasculara se suprapune cu boala Alzheimer, desi cele doua au fost diferentiate. Cei care au diagnostic de Alzheimer au o componenta vasculara, in timp ce pacientii cu dementa vasculara manifesta simptome caracteristice bolii Alzheimer (2). 

Cauze pentru aparitia dementei vasculare

  • reducerea fluxului de sange cu oxigen catre creier pe fondul unui accident vascular cerebral, al ateroclerozei, capilarelor mici, diabetului, hipertensiunii arteriale, al inaintarii in varsta sau al colesterolului ridicat (1), (2);
  • sangerare in creier, dupa ruperea unui vas de sange ce poate duce la angiopatie amiloida cerebrala (2); 
  • blocarea unei artere cerebrale dupa un infarct miocardic sau accident cerebral vascular (2);
  • CADASIL - arteriopatie cerebrala autosomal dominanta cu infarcte subcorticale si leucoencefalopatie - afectiune genetica ce afecteaza vasele de sange din substanta alba a creierului si determina ingrosarea vaselor de sange, cu flux redus spre creier (3);
  • alte cauze: infectii, inflamatii. 

Manifestarile dementei vasculare

Problemele legate de memorie, reducerea abilitatilor sociale si de comunicare, dezorientarea sunt cateva dintre problemele pe care le au cei cu dementa vasculara (1). Cu cat afectiunea avanseaza sau apar si alte deficiente care actioneaza asupra creierului, cu atat mai multe abilitati sunt pierdute pentru totdeauna (1). 

Evident, nu exista doua persoane cu manifestari asemanatoare, deoarece amploarea leziunii si localizarea acesteia determina caracteristici diferite. Principalele simptome ale celor ce au dementa vasculara sunt (2), (3): 

  • probleme cu memoria si confuzie, in special seara, ceea ce duce la sindrom Sundown sau sindromul apusului de soare; 
  • dificultati in mers, cu lipsa coordonarii si pierderea echilibrului pe fondul slabiciunii musculare;
  • incapacitate de concentrare si de urmare a instructiunilor, de planificare, organizare si realizare a sarcinilor zilnice;
  • schimbare de comportament - iritabilitate, nervozitate, depresie, apatie, crize de ras sau de plans;
  • deficiente in mentinerea controlului miscarilor intestinale, uneori asociate si cu incontinenta urinara;
  • afectarea functiilor motorii fine, cu tremor;
  • simptome de accident vascular cerebral - slabiciune brusca si probleme cu limbajul.

 

Vascular Dementia

 

Optiuni de tratament pentru dementa vasculara

Diagnosticarea dementei vasculare se face pe baza informatiilor pe care medicul specialist le va avea de la analizele de laborator de sange, a examenului neurologic, electroencefalogramei, a testelor imagistice - RMN, CT si a testelor neuropsihologice aplicate. 

De asemenea, specialistul trebuie sa stie istoricul medical, bolile diagnosticate si tratamentele prescrise pentru acestea. Este important sa ii comunici specialistului ce medicamente fara reteta, suplimente alimentare sau remedii naturiste din farmacii ai luat anterior programarii. 

Afectarea creierului in dementa vasculara este permanenta, nu se poate vindeca, dar cu un tratament specific se poate preveni sau incetini progresul bolii. 

Tratament medicamentos

In functie de problemele cu care se confrunta fiecare pacient, medicul poate recomanda medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului ridicat, pentru reducerea glicemiei in cazul celor cu diabet. Alaturi de acestea pot fi indicate produse specifice pentru subtierea sangelui si impiedicarea formarii cheagurilor de sange (1). 

Anumite scheme de tratament includ produse pentru dementa, unele dintre acestea fiind indicate si pentru cei cu Alzheimer. 

Uneori este nevoie de administrarea unor antidepresive pentru a tine sub control depresia (1). 

Tratament chirurgical

Sunt si situatii in care persoanele diagnosticate cu dementa vasculara au nevoie si de o interventie chirurgicala, in urma careia vasele de sange sa fie deschise. Specialistul poate recomanda, in functie de fiecare caz in parte, angioplastie coronariana, introducerea unui stent sau chiar endarterectomie carotidiana (3).

Terapie fizica si ocupationala

Cu ajutorul unui terapeut fizic si ocupational, o persoana cu dementa vasculara poate realiza miscari pentru imbunatatirea abilitatilor fizice si functionale (1). Un terapeut poate sa te invete exercitii pentru mentinerea independentei de miscare cat mai mult timp, fara accidentari. 

Logopedie

Atunci cand vorbirea este afectata, pacientul cu dementa vasculara trebuie sa inteleaga altfel unele sarcini cognitive si cum sa compenseze deficientele cu care se confrunta, motiv pentru care logopedul poate fi de ajutor (1). 

Terapie psihologica

Pentru un bolnav cu dementa vasculara, boala ii afecteaza viata in moduri nebanuite. Poate avea nevoie de sprijin si consiliere de specialitate sau chiar de apartenenta la un grup suport (1). Acelasi lucru se poate spune si despre familia acestuia. 

Schimbari in stilul de viata

Activitatile sociale si solicitarea creierului sunt alte indicatii pentru a mentine creierul in alerta si a impiedica agravarea bolii (2). 

Pentru a tine dementa vasculara sub control urmeaza tratamentul acordat, nu rata programarile si controalele periodice, fa analizele recomandate, dar adopta si un stil de viata mai sanatos. Dieta alimentara trebuie sa fie in concordanta cu problemele medicale, renuntarea la vicii, miscarea fizica regulata, odihna de calitate si eliminarea factorilor de stres sunt cateva dintre indicatiile medicale care pot fi de real ajutor. 

Uneori este posibil ca o persoana cu dementa vasculara sa aiba nevoie de ingrijiri continue, alteori poate fi necesara internarea intr-o clinica specializata pentru supraveghere si ajutor medical permanent. 

Dementa vasculara este o afectiune ce apare la nivelul creierului, atunci cand fluxul sangelui este anormal. Obstructia partiala a vaselor de sange determina dementa vasculara. Tratamentul este diferentiat si ajutorul oferit tine cont de modul de afectare si de manifestarile caracteristice. 

Surse de informare:

1. Vascular Dementia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22216-vascular-dementia

2. Vascular dementia - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vascular-dementia/symptoms-causes/syc-20378793

3. Vascular Dementia - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/dementia/vascular-dementia

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor