Crapaturi in coltul gurii: cauze frecvente si remedii
Crapaturile din coltul gurii se numara printre cele mai frecvente leziuni orale, avand un aspect neplacut si putand provoca un disconfort serios. Deseori, ele sunt confundate cu eruptia provocata de herpes, o infectie virala foarte contagioasa. Din fericire, aceste mici bubite aparute la colturile gurii nu se transmit prin atingere sau sarut si se trateaza mai usor ca hepesul, fiind semnele unei afectiuni numite cheilita angulara.
Prezentam in acest articol cele mai importante informatii despre cheilita angulara (numita si stomatita angulara sau “zabaluta”), afectiune dermatologica responsabila de aparitia in colturile buzelor a acestor mici crapaturi dureroase.
De ce apar crapaturi in coltul gurii?
Leziunile specifice cheilitei angulare apar mai frecvent la bebelusi sau la varstnici, dar pot fi intalnite la orice varsta. Acumularea de saliva in colturile gurii este cauza principala a infectiei, din cauza acumularii de bacterii (in special stafilococi) sau ciuperci. [1]
Exista mai multe cauze care pot declansa iritatia:
- dermatita atopica;
- candidoza orala;
- purtarea unui aparat dentar;
- dintii strambi;
- suptul degetului sau folosirea suzetei;
- carenta de vitamina B12 sau de fier;
- reactia alergica a pielii la anumite produse cosmetice.
Anumiti factori cresc riscul aparitiei infectiei si provoaca leziuni recurente [2]:
- stresul;
- sistemul imunitar deficitar sau compromis (infectie cu HIV);
- fumatul;
- diabetul;
- anumite obiceiuri, precum linsul buzelor;
- buzele foarte uscate.
Spre deosebire de herpes, cancer oral si de afte bucale, leziunile provocate de cheilita angulara apar numai in colturile gurii. De obicei, ele sunt insotite si de alte simptome:
- inflamatie;
- sangerare;
- durere;
- mancarime;
- inrosirea zonei afectate;
- formarea unor cruste inestetice;
- craparea pielii din colturile gurii;
- senzatie de arsura.
In cazurile mai grave, pentru persoana afectata devine dureros sa deschida gura, de aceea hranirea poate sa fie mai dificila, putand aparea destul de repede deshidratarea.
Stabilirea unui diagnostic si recomandarea tratamentului
In lipsa tratamentului, leziunile de la colturile gurii se pot agrava. De aceea, este indicata o consultatie la medicul dermatolog, cat mai curand posibil. [2] Specialistul va inspecta cu atentie zona afectata si se va informa despre obiceiurile pacientului, despre stilul sau de viata (dieta, fumat, consum de alcool etc.).
Apoi, pentru a exclude alte afectiuni, cum este herpesul sau sifilisul, medicul va recolta cu un tampon special o proba de la nivelul leziunilor, pentru analiza de laborator. Doar in acest fel se va putea stabili un diagnostic exact - daca infectia este de natura bacteriana sau fungica. Analizele de sange pot arata daca pacientul sufera de anumite carente nutritionale, care se pot manifesta inclusiv prin crapaturi in coltul gurii.
Dupa ce a fost indentificata cauza, medicul va recomanda tratamentul potrivit. Acesta poate consta in [3]:
- antibiotice (numai daca infectia este produsa de bacterii);
- creme cu proprietati antifungice;
- recomandarea unui aparat dentar, care sa alinieze corect dintii;
- schimbarea dietei (alimente bogate in fier, proteine si complexul de vitamine B);
- unguente pe baza de steroizi;
- balsam de buze pentru hidratarea pielii.
Nu uita! Tratamentul trebuie luat numai la recomandarea medicului, in urma unei consultatii!
Cum pot fi prevenite crapaturile din coltul gurii
Exista cateva metode simple prin care poate fi prevenita aparitia de crapaturi in colturile gurii. In primul rand, trebuie renuntat la obiceiurile nocive, precum fumatul sau linsul buzelor, iar copiii trebuie sa fie dezvatati de folosirea suzetei sau de suptul degetului.
In al doilea rand, regulile elementare de igiena, in special spalatul mainilor, trebuie respectate cu strictete. De asemenea, rujul sau balsamul de buze nu trebuie folosite la comun, pentru ca o infectie se poate transmite astfel foarte usor.
Este important ca toate produsele cosmetice folosite sa fie de calitate si sa nu contina substante alergene, care risca sa provoace dermatita atopica, una dintre cauzele formarii leziunilor in colturile buzelor. O buna optiune pentru ingrijire o reprezinta dermatocosmeticele, care nu contin coloranti sau conservanti, astfel incat riscul de alergii scade considerabil.
O dieta echilibrata, bogata in legume si fructe care asigura toti nutrientii esentiali pentru un sistem imunitar puternic, este o alta solutie prin care pot fi tinute la distanta infectiile pielii.
Referinte:
1. Rachel Reiff Ellis, “Angular Cheilitis”. Medically Reviewed by Evan Frisbee, DMD on August 23, 2020. https://www.webmd.com/oral-health/angular-cheilitis. Accesat pe 12 sept. 2022;
2. Cleveland Clinic, “Angular Cheilitis”. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 06/15/2021. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21470-angular-cheilitis. Accesat pe 12 sept. 2022;
3. Ana Gotter, Rachael Zimlich, RN, BSN, “Angular Cheilitis”. Updated on April 5, 2022. https://www.healthline.com/health/angular-cheilitis. Accesat pe 12 sept. 2022.