Cordyceps (ciuperca tibetana): beneficii, proprietati, utilizari

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Cordyceps

 

Cordyceps (ciuperca tibetana) este un tip de parazit care se dezvolta pe insecte. In medicina traditionala chineza Cordyceps poate trata obosela, bolile renale si poate fi un ajutor in cresterea apetitului sexual. Pe piata exista suplimente si produse care contin extract de ciuperca tibetana, intrebuintat pentru a oferi suport in tratarea unor afectiuni diferite. 

Traditional, din timpuri vechi, Cordyceps (ciuperca tibetana) pentru numeroasele beneficii oferite sanatatii, o parte a acestora sunt confirmate si prin cercetari stiintifice, pentru alte sunt necesare studii pe oameni, dupa ce rezultatele obtinute in laborator au fost promitatoare. 

Despre Cordyceps (ciuperca tibetana)

Cordyceps este o ciuperca ce se regaseste la altitudini mai mari in China, Nepal, Tibet sau India. Sunt cunoscute peste 750 de specii de ciuperci tibetane, dintre acestea 35 au sanse sa ofere beneficii pentru sanatatea umana, datorita proprietatilor lor medicinale. Printre cele mai cunoscute si studiate sunt Cordyceps sinensis si Cordyceps militaris

Cordyceps (ciuperca tibetana) actioneaza si evolueaza in natura. Aceasta ciuperca este un parazit, fiecare tip de Cordyceps se regaseste pe o insecta specifica pe care o paraziteaza. Sporii de Cordyceps (ciuperca tibetana) aterizeaza pe o insecta - furnici, paianjeni, molii, libelule - pe care le infecteaza. Miceliile fungilor patrund in corpul insectei si rand pe rand inlocuiesc tesuturile interne ale gazdei, hranindu-se, in acelasi timp, cu nutrientii esentiali din aceasta. Cand controlul ciupercii asupra insectei este total sau aceasta moare, Cordyceps iese din corpul gazdei avand deja o structura capabila sa raspandeasca spori in cadrul insectelor pe care le poate parazita. Exact acest corp fructifer in care sunt sporii este partea despre care se crede ca ofera numeroase beneficii pentru sanatatea oamenilor. (1)

Beneficii si proprietati Cordyceps (ciuperca tibetana)

Proprietati antiinflamatoare

Din studiile limitate si de mici dimensiuni realizate pana in prezent se pare ca aceasta are o componenta bioactiva cordycepin care poate oferi sprijin in inflamatia legata de astm, artrita reumatoida, boala Parkinson, hepatita si alte afectiuni cronice. Cordycepinul in combinatie cu polizaharida cordyceps are unele efecte pozitive asupra obezitatii caracterizata prin inflamatie cronica scazuta, totusi sunt necesare mai multe studii pe subiecti umani pentru a dovedi aceste afirmatii. (1)

In prezent, studiile au oferit date care ii determina pe cercetatori sa creada ca aceasta ciuperca poate servi ca supliment alimentar sau tratament antiinflamator. Alte studii de laborator au aratat ca fungii au redus inflamatia in caile respiratorii ale soarecilor, ceea ce inseamna un potential beneficiu in tratarea astmului. O alta analiza a relevat faptul ca inflamatia pielii se poate diminua prin utilizarea Cordyceps, cu aplicare locala. (2)

Boost de energie

Cresterea performantei sportive se poate obtine si datorita reducerii inflamatiei din organism. Un studiu mic realizat pe participanti la activitati sportive intense a aratat ca se poate obtine o imbunatatire semnificativa a nivelului de oxigen absorbit si folosit in timpul miscarii, in timp ce un altul a sugerat ca nu se poate vorbi se efecte in acest sens. Pentru a obtine rezultate stiintifice solide sunt necesare cercetari amanuntite. (1), (3)

Mentinerea sub control a metabolismului energetic este un alt beneficiu pentru organism oferit de consumul de Cordyceps. Traditional ciuperca tibetana a fost intrebuintata de varstnici pentru obtinerea energiei suplimentare, reducerea oboselii, stimularea libidoului si a apetitului sexual. (3)

 

Ciuperca tibetana

 

Normalizarea nivelului de zahar din sange

Studiile de laborator au demonstrat modalitatea in care Cordyceps poate reduce glicemia si poate imbunatati rezistenta la insulina, adica are proprietati antidiabetice. Datele oferite la nivel de cercetare in laborator ii fac pe oamenii de stiinta sa creada ca si in cazuri de dislipidemie ciuperca tibetana ar putea fi de ajutor, insa pentru moment, studiile nu pot fi considerate dovezi si tratamentele pentru diabet trebuie urmate conform recomandarilor specialistului. (1)

Prin compusii sai, Cordyceps ar putea sa mentina normal nivelul zaharului din sange prin imitarea actiunii insulinei in organism. Mai mult, beneficiile pozitive ale Cordyceps ar putea fi extinse si asupra bolilor renale, o frecventa complicatie in diabet zaharat

Limitarea raspandirii celulelor canceroase

Cordyceps este una dintre ciupercile ce pot avea actiune impotriva cancerului mamar, motiv pentru care se crede ca ar putea sa fie buna pentru imunoterapia cancerului. In China, ciuperca tibetana a fost introdusa de-a lungul timpului in dieta persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar. (1)

Unele studii de laborator au oferit rezultate incurajatoare in ceea ce priveste potentialul deosebit al Cordyceps de a inhiba dezvoltarea mai multor tipuri de celule canceroase umane in cancerul de colon, cel de piele si de ficat. Mai mult, studiile spun ca efectele anti-tumorale ale Cordyceps se pot extinde si asupra limfomului si melanomului. (2), (3)

Utilizari Cordyceps (ciuperca tibetana)

Suplimentele alimentare pe baza de Cordyceps existente in farmacii sunt folosite pentru beneficiile terapeutice diverse. Dozele trebuie urmate cu strictete, iar rezultatele oferite de micelii de cultura si corpi fructiferi de Cordyceps sunt asemanatoare cu cele ale ciupercii tibetane naturale, care se regaseste mai greu si este mai scumpa. 

Cordyceps (ciuperca tibetana) se regaseste in suplimente alimentare sub forma de capsule, pulberi, ceaiuri si chiar in cafea. In zonele in care se gaseste in mod natural, ciuperca a fost consumata in diferite mancaruri, in stare cruda poate determina unele tulburari gastrointestinale, greata sau diaree. (4)

Persoanele care au prescriptie pentru medicamente de diluare a sangelui, diabeticii sau cei cu tulburari autoimune precum fibromialgia sau scleroza multipla ar trebui sa evite ciuperca tibetana. Produsul nu este indicat nici dupa un transplant de organe. (1)

Le primele semne ale unor reactii adverse este bine sa stopezi administrarea produsului pe baza de Cordyceps si sa te adresezi medicului de urgenta.

Acest material despre Cordyceps (ciuperca tibetana) este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat sau un tratament prescris pentru afectiuni cronice diagnosticate. Consulta medicul inainte de a lua produse pe baza de Cordyceps si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Cordyceps Is a Killer Fungi With Potential Health Benefits - https://health.clevelandclinic.org/cordyceps-benefits/

2. 6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science - https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits

3. Traditional uses and medicinal potential of Cordyceps sinensis of Sikkim - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/#:~:text=Go%20to%3A-,CORDYCEPS%20SINENSIS,traditional%20Chinese%20and%20Tibetan%20medicine.

4. Cordyceps as an Herbal Drug - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92758/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor