Colicile la bebelusi: cauze, manifestari si remedii

6. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Colicile la bebelusi

Bucuria maternitatii este uneori umbrita de plansetele neconsolate ale bebelusului. Orice proaspata mamica este afectata de hohotele inexplicabile, dar regulate care incep aproximativ in jurul varstei de 4-6 saptamani. Crizele de plans apar in special dupa-amiaza si seara si pot dura chiar si trei ore. Toate semnele care pot fi identificate duc la concluzia ca este vorba despre dureri abdominale. Denumite si colici, acestea sunt prezente cam la  o treime dintre bebelusi, iar parintii sunt si ei, la randul lor, afectati din cauza stresului. 

Ce sunt colicile la bebelusi si cand apar?

Trebuie mentionat ca atunci cand se discuta despre colici la bebelusi, nu este vorba despre o boala si nici macar despre un diagnostic. Practic, termenul colici se refera la un comportament manifestat in principal prin planset excesiv care deruteaza parintii, deoarece nu exista niciun tratament specific. Este foarte dificil sa calmezi un copil care sufera de colici, deoarece, pe langa durerile si disconfortul pe care le simte, cel mic se frustreaza si el, iar uneori chiar se sperie. In plus, din cauza starii de agitatie, nu poate manca, iar foamea este unul dintre factorii de stres major pentru bebelusi. 

Este putin probabil sa apara colici la bebelusii de 3 zile, asa ca, daca observi simptome specifice la aceasta varsta, s-ar putea sa fie vorba despre altceva. De obicei, primul episod de colici abdominale apare in jurul varstei de sase saptamani, dar vor scadea semnificativ dupa varsta de 3 luni. Cei mai multi bebelusi depasesc problemele cauzate de colicile abdominale pana la implinirea varstei de 6 luni. (1)

Orice copil sanatos poate fi afectat de colici, iar simptomele sunt plansul si o stare de agitatie care dureaza cateva ore pe zi, fara un motiv anume. Colicile pot fi identificate si cu ajutorul plansului pruncului care este mai puternic si mai ascutit decat plansul obisnuit cauzat de foame, oboseala sau dor de mama lui. 

Cat dureaza colicile la bebelusi?

Daca simptomele prezentate mai sus dureaza mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana si nu trec in maxim 3 saptamani, cu siguranta, este vorba despre colici abdominale. In functie de termenul nasterii pruncului, normal sau prematur, momentul de debut al colicilor poate diferi; la fel si varsta la care vor disparea. Cu toate acestea, aproape niciun bebelus peste 5 luni nu mai sufera de colici, indiferent de termenul la care a fost nascut, de sexul pe care il are sau de modul in care este hranit. Exista numeroase dezbateri daca bebelusii hraniti cu biberonul sunt mai afectati de colici decat cei alaptati la san, insa nu au fost identificate argumente solide pentru a sustine aceasta afirmatie. 

Cat dureaza colicile la bebelusi

Cauzele colicilor la bebelusi

Momentan, nu poate fi stabilita o cauza exacta a colicilor, chiar daca pot exista numerosi factori care pot contribui la disconfortul abdominal al bebelusilor. Printre cauzele cele mai frecvente pot fi enumerate dificultatile de digestie precum si diferite alergii (inclusiv alergia la laptele de vaca). (2)

Desi exista nenumarate presupuneri, este dificil pentru specialisti sa faca legaturi importante intre momentul aparitiei colicilor, motivul pentru care isi fac aparitia la finalul primei luni de viata sau ce se intampla, de cele mai multe ori, seara. De asemenea, nu s-a stabilit cu exactitate, deocamdata, nici motivul pentru care colicile la bebelusi dispar de la sine. 

Daca ai un bebe care este afectat de colici, se poate ca acest fenomen sa fie cauzat de unul sau mai multe dintre motivele urmatoare: 

  • dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv;
  • o cantitate insuficienta de bacterii sanatoase in sistemul digestiv;
  • inghitirea de aer in timpul mesei si lipsa eructatiei dupa ce mananca;
  • sensibilitate sau alergii la formula de lapte utilizata ori la alimentele pe care le-a consumat mama;
  • reactii emotionale nedefinite care pot fi cauzate atat de frica, dar si de entuziasm;
  • refluxul acid;
  • crize de plans in care inghite aer, iar asta ii cauzeaza dureri abdominale.

Cum se manifesta colicile la bebelusi: simptome

Orice bebelus are momente in care plange, iar aceasta este o manifestare normala care il ajuta sa se linisteasca si sa elimine anumite stari emotionale tensionate. Cu toate acestea, exista anumite simptome clare care pot insemna ca bebelusul tau plange din cauza colicilor, astfel: 

    1. Plange fara motiv

Nu exista un motiv evident al crizei de plans. Bebe a mancat, a fost schimbat si are parte de tot confortul necesar. 

    2. Plange la aceeasi ora 

Daca ai remarcat aparitia momentelor de plans la ore aproximativ similare, in fiecare zi,  mai mult ca sigur este vorba despre colici.

    3. Da din maini si din picioare

Atunci cand plange, bebe este mai agitat decat de obicei si isi strange palmele in pumn, in timp ce isi incordeaza piciorusele.

    4. Se inroseste la fata

Crizele de plans care dureaza si care sunt cauzate de durere sau disconfort transmit multa suferinta, inclusiv prin inrosirea fetei celui mic. 

    5. Are un plans ascutit, specific

Cu siguranta, dupa cateva saptamani alaturi de bebe, ai inceput sa deosebesti diferite tipuri de plans ale celui mic. Plansul cauzat de colicile abdominale este mai mult ca un tipat, exprimand multa durere. 

    6. Stari de agitatie

Chiar daca a fost depasita criza de plans, cel mic ramane intr-o stare de agitatie si isi misca incontinuu atat mainile cat si picioarele. 

Stari de agitatie

Remedii pentru colicile la bebelusi

Din pacate, nu exista tratamente specifice pentru colicile abdominale care ii necajesc pe bebelusi. Cu toate acestea, poti diminua simptomele colicilor la bebelusi cu remedii care ii vor oferi celui mic confortul necesar pentru a se linisti. 

    1. Picaturi si ceaiuri anticolici

Aceste remedii alina colicile abdominale ale bebelusului, avand o actiune multipla, inclusiv digestiva, antispastica si calmanta. Picaturile pot fi administrate in lapte sau apa de baut sau chiar simplu, cu lingurita sau o pipeta. Daca bebe este alaptat, poti bea si tu minim trei cani pe zi, de ceai anticolici, pentru ca vor ajuta la eliminarea gazelor din burtica pruncului. 

    2. Infasare

Unii bebelusi tind sa se linisteasca atunci cand sunt infasati, probabil datorita unui sentiment de siguranta si protectie. 

    3. Zgomote albe

Anumite sunete specifice, ritmice sau repetitive, pot avea un efect calmant asupra celui mic. Incepand cu apa care curge la chiuveta, zgomotul facut de masina de spalat aflata in alta  camera si pana la sunetul unui radio care se aude in surdina toate acestea pot reprezenta un fundal sonor calmant pentru bebe. 

    4. Schimba-i pozitia

Incearca sa il tii in brate in diferite pozitii, cum ar fi cu burtica in sus, in timp ce il masezi usor  cu o mana pe abdomen. O alta pozitie care poate ajuta este sa stai pe un fotoliu si sa il asezi pe bebe cu burtica in jos, peste genunchii tai, in timp ce il freci usor pe spate. 

    5. Scoate-l la plimbare

Desi este mai degraba o metoda de a-i distrage atentia, decat de a face sa-i treaca nesuferitele colici, o plimbare este intotdeauna o idee buna. De cele mai multe ori, dupa ce se linisteste si se opreste din plans, bebe va adormi asa ca va putea sa se odihneasca foarte bine. 

    6. Schimba formula de lapte

Daca bebe este hranit cu biberonul, poti incerca mai multe formule de lapte pana sa te opresti la una care ii face bine celui mic. Discuta cu medicul pediatru si afla care sunt cele mai potrivite variante pentru voi. 

    7. Evita anumite alimente

Daca bebe este alaptat, trebuie sa stii ca substantele din alimentele pe care le consumi pot trece in laptele matern, iar apoi vor ajunge la bebe. Din acest motiv, este recomandat sa eviti anumite alimente cum ar fi varza, fasolea, conopida, lactatele si chiar graul. Discuta cu medicul pediatru pentru a te invata cum sa scoti alimentele pe rand din meniul tau, astfel incat sa poti observa daca apar sau dispar anumite simptome la cel mic. 

    8. Da-i o suzeta lui bebe

De multe ori, suptul ofera o senzatie de calmare, astfel incat cel mic va mai uita de colicile care il supara. El se va concentra pe suzeta si este foarte posibil ca in cel mai scurt timp chiar sa adoarma. 

    9. Fa-i o baita cu apa calda

Atat apa, cat si caldura, vor avea un efect magic asupra puiului care se va linisti destul de rapid. Cu aceasta ocazie, ii vei schimba si scutecul, astfel incat sa fie curat si sa poata dormi confortabil dupa baita

Colicile la bebelusi: cand trebuie sa mergi la medic?

Daca nu reusesti sa il calmezi pe bebe ori daca prezinta semne de suferinta extrema, este indicat sa iei de urgenta legatura cu medicul pediatru. Chiar daca simptomele sunt similare cu ale colicilor, exista riscul sa fie vorba si de alte afectiuni, asa ca este recomandata o examinare de specialitate (3). 

Alte semne care te pot pune pe ganduri sunt: 

  • aparitia varsaturilor;
  • imposibilitatea de a se hrani, indiferent daca este vorba despre biberon sau alaptare;
  • scaun moale sau chiar diaree;
  • febra; 
  • stare generala proasta, inclusiv moleseala;

Cu siguranta, informatiile din acest articol iti vor fi de folos in primele luni de viata ale copilului tau. Nu uita ca aceasta este o perioada dificila care te va consuma foarte mult, si din punct de vedere fizic, si emotional. Daca simti momente in care esti coplesita, frustrata sau epuizata, cere ajutorul celor din familie pentru a te putea odihni cat ai nevoie. Nu in ultimul rand, ai in vedere ca este doar o perioada care va trece in maxim 2-3 luni.  

  1. Brennan, Dan. “Colic in Babies: Possible Causes, Remedies, and tips.” WebMD, 3 March 2022, https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-colic. accessed 28 June 2022.
  2. “Colic.” NHs, https://www.nhs.uk/conditions/colic/. accessed 28 June 2022.
  3. “Colic - symptoms and causes.” Mayo Clinic, 5 april 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-2037107. accessed 28 June 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor