Chistul sebaceu: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

9. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Chistul sebaceu

Chistul sebaceu reprezinta o formatiune inestetica si, uneori, dureroasa care poate aparea pe piele. Desi acesta nu reprezinta o problema grava, prezenta sa poate fi una deranjanta. In cele ce urmeaza, poti afla mai multe despre ce sunt aceste chisturi, de ce apar, cum se manifesta si ce este de facut in cazul lor.

Ce este un chist sebaceu?

Chistul sebaceu reprezinta o mica umflatura formata sub piele, in care se acumuleaza keratina, una dintre proteinele structurale ale stratului cutanat exterior. Acesta se dezvolta incet si poate atinge si dimensiuni mai mari, peste 5 centimetri in diametru.

Un astfel de chist isi poate face aparitia in orice zona a pielii unde se afla glande sebacee. Insa, cel mai frecvent poate fi intalnit in zona spatelui, fetei, urechilor, scalpului sau in zona inghinala.

Chisturile sebacee reprezinta formatiuni benigne, asadar sunt inofensive. Insa, in cazuri foarte rare, acestea pot evolua in tumori cancerigene. Daca prezinta semne de infectare, au o dimensiune foarte mare sau formatiunea continua sa se dezvolte chiar si dupa excizie, exista riscul ca aceasta sa fie maligna.

Cu ce poate fi confundat un chist sebaceu?

De cele mai multe ori, chistul sebaceu se poate confunda cu usurinta cu lipomul. Acesta reprezinta de fapt o acumulare de grasime sub piele, formand o umflatura similara. Insa, in afara de tipul de substanta care il compune, lipomul se diferentiaza de un chist sebaceu prin dimensiune. Mai precis, formatiunea adipoasa poate deveni giganta si poate creste foarte mult.

O excrescenta ciudata poate fi si o tumora. In momentul in care observi o astfel de galma sub piele, este recomandat sa mergi imediat la medic. Acesta va realiza o serie de investigatii si va putea stabili exact natura chistului.

Cauze

Dupa cum o sugereaza si numele, principala cauza a aparitiei chisturilor sebacee este blocarea glandelor sebacee. Insa, acumularea de keratina si formarea umflaturilor poate aparea si cand are loc o inflamatie in jurul foliculilor de par sau in urma unei leziuni a glandelor sebacee.

Asadar, in urma lovirii, zgarierii sau a altui traumatism suferit in zona unei glande sebacee, se poate acumula un exces de keratina si, astfel, se poate forma un chist. De asemenea, si anumite probleme cutanate pot favoriza formarea acestuia (de exemplu acneea).

Aceste chisturi se dezvolta incet. In cazul celor cauzate de leziuni, va fi necesara o perioada mai lunga pana cand chistul va deveni vizibil.

Simptome

Primul semn specific chistului sebaceu este, desigur, prezenta excrescentei inestetice sub piele. De obicei, aceasta nu are dimensiuni foarte mari dar, in cazul in care depaseste diametrul de 5 centimetri, formatiunea devine usor suspecta si sunt necesare investigatii suplimentare.

Chistul poate provoca un oarecare disconfort, in special daca este localizat in zone precum scalpul, anumite regiuni ale spatelui sau zona inghinala. Insa, exista si riscul ca acesta sa se infecteze si sa apara durerea, inflamatia si supurarea. In astfel de situatii, chistul poate fi inconjurat de roseata si poate fi cald la atingere, iar lichidul care supureaza are o culoare albicioasa, o textura usor branzoasa si un miros deranjant.

Diagnostic

In general, un chist sebaceu poate fi diagnosticat cu usurinta de catre medicul specialist dermatolog, in urma examinarii atente a excrescentei cutanate. Insa, exista si situatii in care medicul poate suspecta si prezenta altor probleme. 


In acest caz, acesta va recomanda preluarea unei probe biologice, pentru a stabili exact daca este vorba sau nu de o tumora maligna. De asemenea, se pot realiza si o serie de investigatii imagistice pentru a exclude alte diagnostice. Acestea pot include o ecografie prin care se examineaza interiorul chistului sau o tomografie computerizata in cazul in care este necesara indepartarea sa chirurgicala.

Tratament

Anumite chisturi nu sunt asociate cu riscuri de dezvoltare a complicatiilor si chiar se pot retrage sau micsora. Insa, in majoritatea cazurilor, acestea se maresc incet. Pacientii pot apela la diferite metode de tratament din motive estetice, deoarece chisturile provoaca un disconfort sau daca exista riscul de infectare.

Injectii cu steroizi

Atunci cand chistul incepe sa se inflameze, se pot realiza injectii cu steroizi pentru a contribui la micsorarea acestuia si la reducerea inflamatiei. In anumite cazuri, umflatura se poate retrage dar, daca aceasta metoda nu functioneaza, se recomanda alte tehnici mai invazive.

Drenaj

Drenajul presupune eliminarea lichidului din interiorul chistului, recomandata in special cand apar semne de inflamatie si durere. Aceasta procedura poate asigura micsorarea chistului, insa nu garanteaza faptul ca substanta nu se va acumula din nou in cavitatea deja formata, care nu va fi indepartata. Inainte de procedura, se poate recomanda si administrarea de antibiotice, pentru a se reduce inflamatia sau o eventuala infectie.

Indepartarea chirurgicala

Indepartarea chirurgicala sau excizia chistului sebaceu reprezinta singurul mod in care se poate evita reaparitia acestuia. Procedura este una destul de simpla, realizandu-se cu anestezie locala. Prin aceasta metoda, medicul nu elimina doar lichidul acumulat in interiorul chistului, ci si cavitatea acestuia.

Insa, este necesar un timp mai lung de recuperare si, daca excrescenta are dimensiuni mai mari, exista riscul de a se forma o cicatrice dupa interventie. Pentru a preveni aparitia unei infectii in urma procedurii, se poate recomanda si administrarea de antibiotice.

Complicatii

Este foarte important de mentionat faptul ca acestea nu ar trebui tratate acasa. Chisturile sebacee nu sunt cosuri si nu ar trebui stoarse sau intepate. Este obligatoriu sa te prezinti la medic si sa urmezi doar procedurile recomandate de acesta. Poti contribui la micsorarea excrescentei aplicand o compresa calda, insa alte tratamente vor trebui realizate doar la sfatul medicului.

In cazul tratarii necorespunzatoare a chistului, exista riscul de infectare. O astfel de problema se poate transforma rapid in una severa, in cazul in care excrescenta se umple de puroi si devine un abces. 

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni formarea unui chist sebaceu este prevenirea blocarii glandelor sebacee prin respectarea unei igiene cat mai bune. Persoanele care au de-a face cu probleme precum acneea si excesul de sebum sunt mai predispuse la formarea acestor umflaturi inestetice, precum si cei care transpira foarte mult.

In astfel de situatii, se recomanda dusurile dupa activitati fizice intense si in zilele toride, precum si evitarea acumularii de sebum si transpiratie pe piele. Aceste persoane ar trebui sa ia in considerare si utilizarea unor produse de ingrijire speciale, care sa nu contina uleiuri sau alte substante ce pot contribui la blocarea porilor. Ocazional, se poate apela si la exfoliere, pentru a indeparta straturile de celule moarte si sebumul si a curata bine pielea.

De asemenea, si imbracamintea poate contribui la astuparea porilor si a glandelor sebacee (cea cu croiala foarte stransa sau din materiale groase, care nu permite pielii sa respire). Asadar, un mod bun de preventie este evitarea unor astfel de haine.

Chistul sebaceu arata precum o umflatura inestetica in piele care, desi de cele mai multe ori nu marcheaza o afectiune grava, poate cauza un anumit disconfort. Uneori, acesta se poate retrage de la sine, insa alteori exista riscul sa continue sa creasca, sa se inflameze si chiar sa se infecteze. Nu incerca niciodata sa tratezi un astfel de chist acasa, prezinta-te la medic si respecta recomandarile acestuia de tratament.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor