Lipom: Cauze, simptome si optiuni de tratament

7. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Lipomul

Lipomul este un depozit subcutanat de grasime, acumulat sub forma unui bulgare.  Acesta prezinta o crestere lenta, de-a lungul mai multor luni sau chiar ani. Desi, in general, nu depaseste 2-3 cm, poate atinge uneori dimensiuni mai mari de 10 cm.  

De regula, lipoamele nu sunt un motiv de ingrijorare si nu necesita tratament. Totusi, indepartarea acestora este indicata atunci cand provoaca dureri, complicatii sau probleme de ordin estetic. 

Descopera ce sunt lipoamele, cum se manifesta si ce presupune tratamentul.

Ce este lipomul?

Lipomul reprezinta o tumora benigna (necanceroasa) comuna, localizata subcutanat, formata din celule adipoase (grase). Acesta are forma unui nodul si poate aparea oriunde pe corp, insa mai adesea apare pe trunchi si brate (1). 

Desi se poate dezvolta la orice varsta, se intalneste mai frecvent la persoane peste 40 de ani. De asemenea, apare mai des la barbati decat la femei (1). 

Cauze

Lipoma

Cauza aparitiei lipomului nu este cunoscuta. Aceasta tumora este, insa, asociata cu factori genetici. 2-3% dintre pacienti au aceasta afectiune in istoricul medical familial (2).

A fost identificata o posibila legatura intre traumatizarea tesutului si formarea lipomului. Citokinele – proteine care intervin in mecanismele inflamatiei – eliberate in urma traumei ar induce diferentierea si maturarea preadipocitelor, precursoarele adipocitelor (celulele grase) (1).

Unele sindroame genetice se asociaza cu prezenta lipoamelor (1). Aceste tumori pot aparea la pacientii cu urmatoarele afectiuni (1, 3):

  • sindromul lui Gardner;
  • lipomatoza familiala multipla;
  • sindromul Proteus;
  • neoplazie endocrina multipla tip 1 (MEN 1);
  • sindromul Cowden;
  • boala Madelung;
  • adiposis dolorosa (neurolipomatoza);

Incidenta acestor tumori este mai crescuta la persoanele cu obezitate, diabet zaharat si dislipidemie (1). 

Varsta peste 40 de ani este, de asemenea, un factor de risc pentru lipoame. Totusi, acestea pot aparea la orice varsta (4).

Simptome

Cum recunosti lipomul? Acesta arata ca o umflatura sub piele, de consistenta moale la atingere, care se misca usor atunci cand este impinsa cu degetul. Pielea care acopera lipomul de grasime are culoare obisnuita (2).

Se dezvolta mai des la nivelul gatului, spatelui, umerilor, bratelor, abdomenului si coapselor. Totusi, poate aparea in orice zona a corpului (4). Unii pacienti prezinta lipom la cap sau la nivelul tenului.

De obicei, tumora este mai mica de 5 cm, insa nu este exclus sa depaseasca aceasta dimensiune. In orice caz, cresterea sa este lenta (4).

In general, lipomul nu provoaca durere (3). Totusi, poate deveni dureros daca: 

  • pune presiune pe terminatiile nervoase; (4)
  • prezinta vase de sange numeroase; (4) 
  • afecteaza articulatii si organe; (3) 

O leziune asemanatoare insotita de durere poate indica alte afectiuni ale pielii, cum ar fi furunculul, un tip de infectie cutanata. De aceea, vizita la medic este necesara pentru diagnostic si tratament corespunzator.

Rar, lipomul se poate dezvolta adanc sub piele, punand presiune pe organe sau tesuturi. In acest caz, tumora nu este vizibila. Totusi, aceste tipuri de lipoame pot provoca diferite simptome in functie de localizare. Spre exemplu, unul situat in apropierea intestinului poate cauza constipatie, greata sau alte manifestari digestive. (4)

De asemenea, un astfel de lipom poate provoca diverse complicatii. Localizat gastrointestinal, poate duce la obstructie si sangerari. In momentul in care creste in apropierea inimii, poate produce embolie – formarea unui cheag de sange care intrerupe circulatia sangvina. (1) 

In orice caz, aceste tipuri de lipoame sunt foarte rare. Cel mai adesea, sunt situate imediat sub piele si nu pun sanatatea in pericol. 

Diagnostic

De cele mai multe ori, examenul clinic este suficient pentru a diagnostica un lipom (2). Acesta presupune examinarea vizuala atenta si palparea lipomului de catre medic.

Daca lipomul provoaca durere sau are dimensiuni mari, medicul poate recomanda investigatii suplimentare pentru a stabili daca este vorba despre o leziune canceroasa (3). Desi lipomul nu este canceros, acesta poate fi usor confundat cu liposarcomul, care este o tumora maligna (canceroasa). (2)

In acest caz, diagnosticul diferential se va realiza cu ajutorul urmatoarelor investigatii (4): 

  • biopsie – prelevarea unei probe de tesut de la nivelul tumorii, care va fi apoi examinata in laborator;
  • ecografie – utilizeaza un dispozitiv cu ultrasunete pentru a vizualiza structurile interne;
  • examen RMN (rezonanta magnetica nucleara) – utilizeaza campul magnetic pentru a prelua imagini ale tesuturilor interne;
  • examen CT (tomografie computerizata) – foloseste raze X pentru a vizualiza tesuturi interne; 

Optiuni de tratament

Tratamentul lipomului este necesar atunci cand acesta este dureros, are dimensiuni mari, interfera cu functiile organismului sau produce disconfort estetic. (3) Daca lipomul nu provoaca astfel de probleme, nu este nevoie de tratament. (5) 

Exista mai multe metode prin care lipomul poate fi indepartat. De obicei, dupa eliminare, o proba este trimisa catre laborator pentru analize. 

In general, astfel de tumori nu prezinta risc de recurenta dupa tratament. Totusi, este necesara indepartarea lor completa pentru a preveni reaparitia sa. (4)

Ce optiuni de tratament exista:

Interventie chirurgicala

Adesea, se opteaza pentru indepartarea lipomului pe cale chirurgicala clasica. Medicul efectueaza o incizie de mici dimensiuni la nivelul pielii care acopera lipomul, apoi il stoarce pentru a elimina grasimea. Daca este mare, poate fi necesara o incizie mai extinsa. (3)

In cazul metodei chirurgicale, este necesara anestezia locala. Pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi dupa operatie. (3) 

De obicei, cicatricea ramasa este redusa si putin vizibila dupa vindecare. (3)

Liposuctie 

Liposuctia este o alta optiune de tratament al lipoamelor (3). Aceasta este o interventie minim-invaziva care se utilizeaza in chirurgia cosmetica pentru indepartarea depozitelor nedorite de grasime. 

In cazul lipoamelor, metoda presupune inserarea unui tub subtire transcutanat, printr-o incizie de mici dimensiuni la nivelul zonei afectate. Cu ajutorul unui aparat, grasimea este aspirata, iar lipomul este eliminat cu succes (3). Procedura nu lasa cicatrici evidente. 

Injectii cu steroizi

Eliminarea lipoamelor fara operatie presupune efectuarea injectiilor cu steroizi direct la nivelul tumorilor. Acest tratament le poate micsora semnificativ, insa nu le inlatura complet (2). 

Cand este necesara vizita la medicul specialist?

Adreseaza-te medicului dermatolog pentru investigatii si tratament, daca apar lipoame noi sau daca unul deja diagnosticat prezinta urmatoarele modificari (3):

  • creste rapid in dimensiuni;
  • se inroseste sau se simte fierbinte la atingere;
  • incepe sa provoace dureri;
  • devine dur si greu de mobilizat;
  • cauzeaza modificari evidente la nivelul pielii care il acopera. 

Asadar, in general, lipomul nu este o problema de sanatate care sa te ingrijoreze. Totusi, este indicat sa te adresezi medicului pentru un diagnostic diferential si un tratament adecvat. 

Referinte: 

  1. Kolb, Logan, et al. “Lipoma.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 29 Dec. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507906/. Accessed 29 June 2022.
  2. Moore, Kristeen. “Lipoma (Skin Lumps).” Healthline, Healthline Media, 14 Dec. 2021, www.healthline.com/health/skin/lumps. Accessed 30 June 2022.
  3. Joana Cavaco Silva. “What Is a Lipoma?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/322551. Accessed 30 June 2022.
  4. ‌“Lipoma - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/symptoms-causes/syc-20374470#:~:text=A%20lipoma%20is%20a%20fatty,readily%20with%20slight%20finger%20pressure.. Accessed 30 June 2022.
  5. “Lipoma - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lipoma/diagnosis-treatment/drc-20374474. Accessed 30 June 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor