Acneea: Cauze, manifestări și opțiuni de tratament

1. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

Acneea este o afecțiune dermatologică ce afectează în general adolescenții, dar se poate extinde și la vârsta adultă. Implicațiile sociale, psihologice și emoționale ale persoanelor care suferă de această afecțiune pot atinge un nivel înalt, însă vestea bună este că există tratamente și metode de prevenție. Descoperă din articolul nostru câte tipuri de acnee au fost identificate și care sunt cauzele apariției acesteia. 

Ce este acneea?

În termeni științifici, acneea reprezintă o afecțiune cutanată a glandelor sebacee ce se manifestă prin leziuni inflamate (de exemplu noduli) sau neinflamate (de exemplu comedoanele). Această afecțiune este un rezultat direct al hiperseboreei, care se traduce prin creșterea fluxului sebaceu peste valoarea obișnuită. Acneea se poate manifesta atât la nivelul feței, cât și pe restul corpului, afectând cu precădere spatele, umerii și pieptul - acestea fiind zonele cu cele mai multe glande sebacee.

În general, afecțiunea apare în perioada adolescenței, fiind numită “acnee juvenilă”, din cauza schimbărilor hormonale ce au loc. De asemenea, acneea se poate manifesta și în timpul sarcinii din aceeași cauză. Factorul genetic joacă un rol important, influențând apariția leziunilor precum: puncte negre sau albe, papule, pustule sau chiar chisturi. 

Citește și articolul nostru despre ce este psoriazisul, cum se manifestă și cum poate fi tratat

Tipuri de acnee

Au fost identificate 4 tipuri de acnee până în prezent: acneea comedoniană, acneea papulo-pustuloasă, acneea nodulo-chistică și acneea conglobată. Acestea reprezintă formele clinice ale acneei vulgare, iar în cele ce urmează îți vom oferi câteva detalii despre fiecare în parte.

1. Acneea comedoniană

Acest tip de acnee se manifestă prin apariția punctelor negre și albe la nivel de piele, lucru care este cauzat de seboree. În acest caz, orificiul de secreție al glandelor este obstruat, creând microchisturi. Atunci când orificiul nu este complet obstruat, iar sebumul are în continuare contact cu oxigenul, apar punctele negre, iar în caz contrar, apar comedoane închise sub forma punctelor albe.  

2.  Acneea papulo-pustuloasă

Ceea ce predomină în cazul acestui tip de acnee sunt leziunile roșii la nivel de piele, fiind numite papule. Atunci când bacteriile se înmulțesc, papulele pot dezvolta pustule, care au un conținut de culoare alb-gălbui. Acneea papulo-pustuloasă poate deveni acnee papulo-nodulară atunci când pustulele se inflamează și mai mult.

3. Acneea nodulo-chistică

Această formă de acnee se manifestă prin apariția unor leziuni profunde, de culoare roșie și dureroase la atingere. Nodulii apăruți au un conținut purulent și pot drenați prin crearea unor fistule de drenaj. Atunci când aceste leziuni sunt vindecate prin tratament prescris de medicul dermatolog, vor rămâne cicatrici la nivel de piele. În general, tratamentul este unul de durată, având caracter sistemic. 

4. Acneea conglobată

În acest caz, este vorba despre generalizarea formelor grave de acnee, atunci când afecțiunea se manifestă și în alte zone corporale în afară de față. Nodulii apăruți intră în contact cu chisturile existente, extinzându-se în straturile profunde ale pielii și producând inflamații severe. 

Acumularea de bacterii, sebum și celule moarte de piele produce acești noduli întăriți, care pot fi tratați doar prin tratament medicamentos prescris de un specialist. Vindecarea lasă, de obicei, cicatrici care pot deforma trăsăturile celor care suferă de acest tip de acnee. 

Citește și articolul nostru despre dermatita de contact.

Cauzele acneei

Există patru categorii de factori ce provoacă acneea: genetici, endocrini, exogeni și iatrogeni. 

  • Factorul genetic poate influența hiperproducția de sebum și cheratinizarea anormală. 
  • Printre factorii endocrini se enumeră modificările hormonale ce apar în perioada pubertății și agravările premenstruale
  • Factorii exogeni se referă la expunerea la gudroane sau hidrocarburi ciclice halogenate
  • Prin factori iatrogeni se înțelege utilizarea antiepilepticelor sau antidepresivelor, utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite, administrarea unor tratamente pe bază de corticosteroizi și contactul cu diverse bromuri sau ioduri. 

Stresul este un alt factor care poate influența apariția acneei la adulții tineri prin modificarea compoziției lipidice a sebumului. 

Citește și articolul nostru despre ce este pitiriazisul versicolor.

Factori de risc

Printre factorii de risc care pot declanșa sau agrava acneea se enumeră: alimentația, anumite medicamente, istoricul familial, stresul, hormonii sau presiunea exercitată în mod constant asupra pielii. 

  • Alimentele bogate în carbohidrați cu indice glicemic mare (precum pâinea sau chipsurile), cât și lactatele cu un procent mare de grăsime pot juca un rol important în agravarea leziunilor deja existente sau apariția unora noi. Ciocolata sau sucurile carbogazoase au un efect similar. 
  • Medicamentele ce conțin corticosteroizi sau litiu pot influența apariția acneei prin intermediul hiperplaziei sebacee, adică înmulțirea rapidă a celulelor care provoacă o creștere excesivă a țesutului. 
  • Utilizarea contraceptivelor orale poate influența producția de sebum, astfel cauzând apariția acneei. 
  • Presiunea exercitată asupra pielii prin utilizarea frecventă a telefonului mobil sau purtarea de îmbrăcăminte strâmtă poate agrava leziunile existente. Același lucru se întâmplă și în cazul aplicării anumitor produse cosmetice utilizând o forță excesivă și mișcări dure. 

Simptome acnee

În funcție de severitatea afecțiunii, simptomele se pot manifesta prin apariția a diferite tipuri de leziuni la nivelul pielii. Printre acestea se enumeră: punctele albe, punctele negre, papulele, pustulele, nodulii și chisturile. 

  • Punctele albe rămân sub piele, având dimensiuni mici. Acestea apar din cauza glandelor sebacee obstruate și mai sunt numite și “pori închiși”. Culoarea albă se datorează faptului că nu au contact cu oxigenul. 
  • Punctele negre apar din aceeași cauză, fiind, în schimb, “pori deschiși”. Spre deosebire de punctele albe, acestea apar la suprafața pielii, iar culoarea neagră se datorează faptului că substanțele pe care le conțin se oxidează în contact cu aerul din exterior. 
  • Papulele au o culoare rozalie sau roșie și reprezintă umflături de mici dimensiuni care apar la suprafața pielii și sunt de obicei dureroase la atingere. 
  • Pustulele conțin puroi în interior și sunt de asemenea vizibile la nivel de piele, având o culoare roșie la bază. Acestea sunt cele pe care le denumim în general “coșuri”.
  • Nodulii au dimensiuni mari, situându-se adânc în straturile de piele și având o structură solidă. Sunt dureroși la atingere și foarte vizibili.
  • Spre deosebire de noduli, chisturile conțin puroi și pot provoca cicatrici în urma tratamentului. 

Punctele albe și punctele negre intră în categoria de leziuni noninflamatorii, pe când celelalte tipuri de leziuni menționate aparțin categoriei de leziuni inflamatorii. 

Citește și articolul nostru despre ce este urticaria și cum poate fi tratată și prevenită

Diagnosticarea acneei

Sunt recunoscute trei grade de severitate ale acneei: ușoară, moderată și severă. În urma diagnosticării de către un medic dermatolog, tratamentul va viza forma de acnee de care pacientul suferă. 

  • Acneea ușoară se manifestă în general prin apariția punctelor albe și negre și un număr redus de papule și pustule. 
  • Acneea moderată are simptome asemănătoare, însă cu un grad mai mare de răspândire asupra feței și corpului.
  • Acneea severă constă în existența nodulilor și chisturilor, pe lângă un număr ridicat de papule și pustule de mari dimensiuni și dureroase. 

Tratamentul acneei

Există mai multe tipuri de tratament ce pot fi prescrise în cazul acneei. De cele mai multe ori, un tratament medicamentos vine însoțit de utilizarea anumitor produse cosmetice fabricate în acest scop. Un tratament pentru acnee are în vedere reducerea numărului leziunilor existente, cât și gradul lor de severitate, prevenirea formării leziunilor noi și împiedicarea apariției cicatricilor care pot conduce la desfigurare. 

Cel mai adesea sunt prescrise medicamente cu efect antiinflamator și antibacterian, însă un tratament sistemic conține de obicei retinoizi și antibiotice. Anumite suplimente alimentare și remedii naturiste pot juca un rol în ameliorarea simptomelor, însă efectul lor nu a fost demonstrat din punct de vedere științific, așa că este important să nu recurgi la ele fără îndrumarea medicului sau farmacistului. 

Informațiile pe care le-am oferit au un scop strict informativ și nu înlocuiesc un consult de specialitate. Dacă suferi de simptome acneice, este important să iei cât mai repede măsuri în acest caz.  

Prevenție

Cea mai bună metodă de prevenție împotriva acneei este un stil de viață sănătos și o igienă corespunzătoare. Folosește apă caldă, nu fierbinte și nu te spăla pe față de mai mult de două ori pe zi. Dacă utilizezi un săpun facial, asigură-te că acesta este blând și nu conține parfum. 

Nu îți atinge zona feței pe parcursul zilei și nu îți exfolia tenul dacă ai deja câteva simptome acneice. Scruburile faciale pot irita și mai tare zonele afectate, provocând inflamații și roșeață. La fel de important este să nu îți storci coșurile atunci când apar. Optează, în schimb, pentru utilizarea unor produse special fabricate pentru tenul acneic. 

Expunerea excesivă la soare fără protecție împotriva razelor UV este un alt factor care poate cauza sau agrava leziunile acneice. Folosește zilnic cremă de protecție, deoarece soarele determină o secreție mai mare de sebum. 

Demachiază-te întotdeauna înainte de culcare și utilizează produse blânde, pentru piele sensibilă. Evită produsele cosmetice care conțin alcool sau parfum întrucât acestea irită pielea.

 Ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit și apelează la un consult de specialitate dacă observi apariția simptomelor acneice la nivel de ten. Acneea nu este o boală infecțioasă și nu este cauzată de o igienă precară, însă poate fi ținută sub control prin intermediul tratamentului și a unei bune îngrijiri a pielii. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor