Hiperhidroza (transpiratia excesiva): Cauze, manifestari si optiuni de tratament

30. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Hiperhidroza (transpiratia excesiva)

O afectiune des intalnita la oameni de toate varstele este transpiratia excesiva sau hiperhidroza. Aceasta afectiune influenteaza negativ calitatea vietii, deoarece semnele ei sunt vizibile si deranjante pentru persoana respectiva si pentru cei din jur.

Ce inseamna hiperhidroza (transpiratia excesiva)

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva reprezinta o reactie sau un raspuns de nivel mai intens decat cel normal, primit de organism de la glandele sudoripare. Cantitatea exagerata a secretiei sudoripare este stabilita prin comparatie cu nivelul necesar pentru termoreglarea organismului.

International Hyperhidrosis Society considera urmatoarele criterii pentru stabilirea diagnosticului de hiperhidroza:

  • Transpiratie bilaterala, simetrica;
  • Transpiratie excesiva pe timpul zilei;
  • Lipsa transpiratiei pe timpul noptii;
  • Existenta unui istoric familial pozitiv pentru aceasta afectiune;
  • Frecventa cel putin saptamanala a transpiratiei excesive;
  • Aparitia manifestarilor specifice hiperhidrozei inainte de varsta de 25 de ani.

Cauzele hiperhidrozei

 

Cauzele hiperhidrozei

Transpiratia excesiva poate fi cauzata de afectiuni endocrine (menopauza, hipertiroidism, diabet, hipoglicemie, sindrom carcinoid), boli infectioase, afectiuni neurologice, insuficienta cardiaca congestiva.  

In aceste cazuri organismul elimina toxinele prin transpiratie, ca sa compenseze problemele sistemului urinar, endocrin, hormonal, hepatic sau digestiv.

Alte cauze ale hiperhidrozei sunt tulburari ale sistemului nervos, unele tipuri de cancer, anumite tratamente medicamentoase. Factori care agraveaza simptomele hiperhidrozei sunt caldura, stresul, stimulii emotionali, alimentatia bogata in grasimi, sare, zaharuri procesate, consumul excesiv de cafea, alcool, predispozitia sau prezenta obezitatii. 

Cele mai intalnite simptome de hiperhidroza

Transpiratia excesiva este localizata la nivelul unor regiuni ale corpului sau poate fi generalizata. Cel mai frecvent apar simptome de hiperhidroza pe palme, axile si talpi. 

Pot fi observate semne de transpiratie abundenta si pe frunte, scalp sau mustata. Acestea sunt insotite frecvent de iritatii ale pielii si de mirosuri neplacute, ce apar cand transpiratia vine in contact cu bacteriile de la suprafata pielii. 

Tipuri de hiperhidroza

In functie de localizarea simptomelor de transpiratie excesiva, exista doua tipuri de hiperhidroza:

Hiperhidroza focala primara

Hiperhidroza focala primara sau hiperhidroza esentiala este localizata la nivelul unor regiuni ale corpului. Cele mai frecvente sunt hiperhidrozele palmoplantare, la care transpiratia excesiva apare pe palme si talpi.

Si la nivelul fetei se pot manifesta simptome de hiperhidroza esentiala. Cauzele medicale ale acestei afectiuni nu sunt determinate, este luata in considerare componenta ereditara.

Hiperhidroza secundara generalizata

Hiperhidroza generalizata se manifesta prin transpiratie excesiva la nivelul intregului corp si este cauzata de diferite afectiuni medicale. Stabilirea diagnosticului se face din punct de vedere clinic si se pot adauga investigatii (screening al glicemiei si al functiei tiroidiene) pentru depistarea unor patopatologii adiacente.  

Tratamentul pentru transpiratie excesiva (hiperhidroza)

 

Tratamentul pentru transpiratie excesiva (hiperhidroza)

Desi multe persoane prezinta simptomele hiperhidrozei, tipurile de tratament pentru transpiratie excesiva sunt destul de putin cunoscute. 

Pentru hiperhidroza focala primara si pentru formele usoare de hiperhidroza secundara sunt recomandate remedii naturiste pentru ingrijirea corpului, produse antiperspirante si dermatocosmetice pe care pacientii le pot administra fara prescriptie medicala.

In cazul unor afectiuni de tipul hiperhidroze cu simptome mai grave, este necesar tratament medicamentos: antiperspirante cu prescriptie medicala (contin clorura de aluminiu), creme cu prescriptie medicala (pe baza de glicopirolat), medicamente beta-blocante sau medicamente antianxioase.

La recomandarea medicului specialist, se pot administra tratamente pe baza de microunde sau de injectii cu toxina botulinica, care blocheaza temporar nervii ce cauzeaza transpiratia excesiva. Exista si proceduri chirurgicale,  pentru indepartarea glandelor sudoripare prin tehnici minim invazive, de exemplu chiuretajul de aspiratie.  

Prevenirea transpiratiei excesive

 

Prevenirea transpiratiei excesive

Pentru prevenirea transpiratiei in exces se recomanda o alimentatie echilibrata, hidratarea adecvata a organismului, mai ales in anotimpul cald, reducerea consumului de alcool si cafea, mancaruri puternic condimentate, purtarea unor articole de imbracaminte realizate din fibre naturale, schimbarea hainelor cand se umezesc si devin inconfortabile, utilizarea unor creme si antiperspirante ce au in compozitie saruri de aluminiu. 

De modul cum iti protejezi pielea depinde in mare masura si prevenirea hiperhidrozei. Se recomanda utilizarea unor sapunuri speciale, aplicarea de pudra de talc dupa baie, evitarea medicatiei ce poate sa cauzeze transpiratii excesive.

Grija pentru sanatatea fizica, mintala si emotionala reprezinta solutia pentru un mod de viata echilibrat. Astfel, transpiratia excesiva poate fi controlata, iar stima de sine este consolidata, pentru recastigarea increderii si a optimismului.

Surse de referinta: 

Understanding Sweating

https://www.sweathelp.org/home/understanding-hyperhidrosis.html# 

Hyperhidrosis - Symptoms & causes, Diagnosis & treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152  

Hyperhidrosis Disorder (Excessive Sweating)

https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis#How-to-Manage-Hyperhidrosis

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor