Steroizi: ce sunt, tipuri, recomandari, efecte

15. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
steroizi

In lumea sportului si a medicinei, steroizii sunt un subiect de interes si controversa. Acest articol te va ghida prin universul steroizilor, dezvaluindu-ti secretele acestora, clasificarile, recomandarile si efectele pe care le au asupra organismului. 

Ce sunt steroizii?

Steroizii sunt compusi organici cu un schelet molecular format din patru nuclee de carbon. Acestia sunt clasificati in doua categorii principale: steroizi anabolizanti si corticosteroizi. Steroizii anabolizanti sunt utilizati in sport pentru a spori masa musculara si performantele sportive, in timp ce corticosteroizii sunt utilizati in medicina pentru a trata inflamatiile, alergiile, boli autoimune si dereglari hormonale. 

Exista si hormoni steroidieni, care sunt produsi natural de organism si joaca un rol important in reglarea functiilor corporale, cum ar fi metabolismul, dezvoltarea sexuala si raspunsul la stres. Steroizii anabolizanti sunt utilizati in sport pentru a creste masa musculara si forta, precum si pentru a reduce timpul de recuperare intre antrenamente. Cu toate acestea, utilizarea necontrolata si abuzul de steroizi anabolizanti poate cauza efecte secundare grave, cum ar fi probleme cardiace, hepatice si endocrine, precum si afectarea fertilitatii si a sanatatii mintale.

Exista controverse si reglementari legale legate de utilizarea steroizilor in sport. In prezent, steroizii anabolizanti sunt considerati substante interzise in competitiile sportive si sunt controlati de agentii antidoping. In medicina, utilizarea steroizilor este reglementata de autoritatile sanitare din fiecare tara si necesita prescriptie medicala.

Tipuri de steroizi

Clasificarea steroizilor se poate face in functie de structura chimica, astfel incat putem distinge trei categorii principale: steroizii anabolizanti, corticosteroizii si steroizii sexuali. Steroizii anabolizanti sunt utilizati in principal in sport si culturism pentru a creste masa musculara si a imbunatati performanta fizica. Mecanismul lor de actiune consta in cresterea sintezei proteinelor si in inhibarea proceselor de catabolism. Utilizarea lor poate creste insa riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, acnee, ginecomastie si de aparitie a altor efecte secundare.

Corticosteroizii sunt utilizati in principal ca antiinflamatoare si imunosupresoare pentru a trata afectiuni cum ar fi artrita reumatoida, astmul si bolile autoimune. Mecanismul lor de actiune consta in reducerea inflamatiei si suprimarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, utilizarea lor pe termen lung poate creste riscul de osteoporoza, hipertensiune arteriala, diabet zaharat si alte efecte secundare.

Steroizii sexuali sunt hormoni produsi de glandele endocrine care regleaza functiile sexuale si reproducatoare. Testosteronul este principalul hormon masculin, responsabil de dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare si de dezvoltarea masei musculare. Estrogenul si progesteronul sunt hormoni feminini, responsabili de dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare si de reglarea ciclului menstrual. Dezechilibrele hormonale pot duce la probleme de sanatate, cum ar fi infertilitatea, disfunctia sexuala si alte afectiuni.

Recomandari

Utilizarea responsabila a steroizilor este esentiala pentru a minimaliza riscurile asociate cu ei. Aceasta implica abordarea administrarii steroizilor in functie de scopul terapeutic sau sportiv, respectand indicatiile medicului sau ale unui specialist in domeniu si evitand automedicatia. Este important sa se inteleaga ca steroizii nu pot fi folositi in locul unei diete echilibrate si a unui program adecvat de exercitii fizice.

Dozele adecvate de steroizi sunt importante pentru a maximiza beneficiile terapeutice ale acestora, evitand in acelasi timp efectele secundare nedorite. Este recomandat sa se respecte dozele recomandate de medic sau specialist, in functie de tipul de steroid, varsta, sex, greutate corporala si scopul utilizarii. De asemenea, este important sa se respecte durata tratamentului prescris si sa nu se depaseasca dozele recomandate.

Monitorizarea efectelor si reactiilor adverse este esentiala pe durata utilizarii steroizilor. Trebuie sa se acorde o atentie deosebita starii de sanatate si sa se identifice precoce orice efecte secundare sau reactii adverse. In cazul aparitiei acestora, este important sa se ia masurile adecvate, cum ar fi ajustarea dozelor sau intreruperea tratamentului.

Efecte ale steroizilor

efectele steroizilor

Steroizii sunt substante cu efecte puternice asupra organismului, iar utilizarea lor trebuie facuta cu precautie si sub supravegherea unui medic specialist. Este important sa se inteleaga riscurile asociate cu utilizarea lor si sa se ia in considerare toate optiunile terapeutice disponibile inainte de a decide sa se foloseasca steroizi. 

Efectele acestora pot fi benefice sau negative, in functie de modul in care sunt utilizati. Pe termen scurt, steroizii pot ajuta la cresterea masei musculare, recuperarea rapida dupa efort fizic si tratamentul unor afectiuni medicale specifice. Cu toate acestea, utilizarea lor poate duce si la efecte secundare negative. Printre acestea se numara retentia de apa, acnee, cresterea poftei de mancare, modificari ale starii de spirit si afectarea functiei hepatice.

Pe termen lung, utilizarea indelungata sau abuzul de steroizi poate duce la riscuri si probleme de sanatate precum dereglari hormonale, afectarea functiei cardiovasculare, probleme psihice si dependenta. Pentru a minimaliza riscurile asociate cu utilizarea steroizilor, este important sa se monitorizeze dozele, sa se respecte ciclurile de administrare si sa se consulte periodic un medic specialist. 

Acest articol are scop pur informativ. Steroizii reprezinta un subiect complex, cu numeroase efecte asupra organismului, atat in sport, cat si in medicina. Este esential sa se utilizeze acesti compusi in mod responsabil si sa se consulte un medic specialist inainte de a lua o decizie privind administrarea lor. 

Surse de informare:

  1. “Slideshow: Steroids: What Are They? How Do You Take Them? What Are the Side Effects?” WebMD, 2018, www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-steroids-101. Accessed 9 June 2023;
  2. Preiato, Daniel. “Are Steroids Bad for You? Uses, Side Effects, and Dangers.” Healthline, Healthline Media, Aug. 2019, www.healthline.com/nutrition/are-steroids-bad. Accessed 9 June 2023. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor