Durere de sani (mastodinie): tipuri, cauze, metode de ameliorare
Durerea de sani, denumita in termeni medicali si mastalgie sau mastodinie, este frecvent intalnita in randul femeilor de toate varstele. Aceasta reprezinta intre 50 - 70% dintre vizitele la medic legate de probleme mamare, potrivit Institutului National de Sanatate Publica (INSP).
Din fericire, cele mai multe cauze sunt benigne (necanceroase) si apar odata cu modificarile hormonale lunare, ori din cauza purtarii sutienelor nepotrivite. Desi nu este anormala si este resimtita de cele mai multe ori in perioada de fertilitate a ciclului menstrual, exista situatii cand durerea de sani poate semnala afectiuni ascunse.
Tipuri de mastalgie:
1, Durere de sani ciclica
Se caracterizeaza prin aparitia periodica, fiind legata, de regula, de etapele ciclului menstrual. Acest tip de durere poate prezenta urmatoarele semne:
- Sani umflati;
- Durere sub forma unei greutati intepatoare;
- Sani durerosi in partea superioara, cu radiatii in zona axilei;
- Durere accentuata cu circa doua saptamani inainte de menstruatie, care dispare apoi subit;
- Prezenta frecventa in randul femeilor intre 20-30 de ani (perioada fertila) sau la menopauza.
2, Durere de sani non-ciclica
Apare, de obicei, la un singur san si nu are legatura cu ciclul menstrual. Este o durere constanta sau intermitenta care nu urmeaza un tipar anume:
- Durere cu senzatie sau arsura sau stransoare;
- Disconfort constant cu radiatii in peretele toracic;
- Prezenta frecventa in randul femeilor aflate la menopauza sau care alapteaza.
Cauzele durerilor de sani
Multe dintre cauzele durerilor de sani nu pot fi identificate, insa exista o serie de factori care pot duce la aparitia acestora:
- Dezechilibrul de acizi grasi Omega-3 - cantitatile prea mari sau prea mici din organism al acestui tip de grasimi esentiale pot provoca dureri de sani. Pentru a reduce simptomele, urmeaza o alimentatie echilibrata, combinata cu administrarea de suplimente alimentare. Medicul poate recomanda, in urma unui control, o dieta bogata in carbohidrati complecsi;
- Hormonii reproducatori - acestia sunt responsabili pentru durerile ciclice de sani, care apar frecvent in perioadele in care corpul trece prin etapele ciclului menstrual;
- Volumul sanilor - femeile cu sanii mari suflera frecvent de astfel de dureri. De asemenea, din aceasta cauza pot aparea si dureri de spate, gat sau umeri. In aceste situatii, este recomandata purtarea sutienelor sau a bustierelor cu sustinere ridicata, uneori chiar si in timpul somnului;
- Utilizarea medicamentelor - anumite medicamente, printre care si pilulele contraceptive sau pentru fertilitate sunt adesea asociate cu durerile de san. Sensibilitatea sanilor poate fi cauzata si de tratamentele cu progesteron sau estrogen pe care le urmeaza multe femei aflate la menopauza;
- Chirurgia mamara si structura sanilor - femeile care au suferit interventii chirurgicale de micsorare sau augmentare a sanilor acuza frecvent aceste simptome, chiar si dupa vindecarea inciziilor. Acestea pot radia si provoca dureri in piept, in zona cutiei toracice sau muschi,
Investigatii pentru diagnosticare
Pentru a verifica starea de sanatate a sanilor si a elimina cauzele non-hormonale, medicul poate recomanda o serie de teste si examinari. Dintre acestea, cel mai des practicate sunt:
1, Examenul senologic
In timpul acestei examinari, medicul va palpa sanii si ganglionii limfatici din zona gatului si axilei pentru depistarea eventualelor modificari. Desi este o metoda de consult non-invaziva, se pot descoperi noduli mai mari de un milimetru. In acest caz, se poate recomanda o ecografie mamara pentru o acuratete sporita.
2, Mamografia digitala
Se recomanda in cazul in care se detecteaza noduli la nivelul sanilor, o zona focala de durere sau cresterea densitatii tesutului mamar. Aceasta procedura imagistica permite verificarea sanilor pentru leziuni mici, care nu pot fi resimtite prin palpare. De regula, este utilizata in cazul femeilor de peste 35 de ani.
3, Biopsia sanului
Se recurge la aceasta metoda daca medicul depisteaza anomalii in timpul examenului clinic sau al ecografiei mamare. Biopsia presupune recoltarea unei probe din tesutul mamar suspect si analiza acesteia din punct de vedere anatomo-patologic. Astfel, se poate spune cu exactitate daca prezenta unui nodul sau a unui chist la nivelul sanului este benigna sau maligna.
Cum se pot ameliora durerile de sani
Dupa obtinerea unui diagnostic corect in urma unui consult senologic, medicul va recomanda, daca este cazul, un tratament corespunzator. Cu toate acestea, exista o serie de masuri care pot ameliora durerea:
- Purtarea marimii potrivite a sutienelor si bustierelor si alegerea modelelor cu sustinere ridicata;
- Limitarea sau eliminarea alimentelor si bauturilor cu cofeina si teina (cafea, sucuri, ceai negru, ciocolata etc.);
- Utilizarea cremelor antiinflamatorii pe zonele dureroase;
- Diminuarea consumului de grasimi;
- Masajele de relaxare la nivelul sanilor.
Indiferent de metodele folosite pentru ameliorarea durerii, este indicat un consult de specialitate pentru eliminarea suspiciunilor si obtinerea unui diagnostic corect.
Chiar daca se suspecteaza ca durerile de sani sunt cauzate de menopauza, alaptare sau schimbari hormonale normale, daca durerea persista pe parcursul mai multor saptamani este recomandat un consult senologic.
Acestea ar trebui efectuate periodic chiar si in cazurile in care nu exista dureri sau anomalii ale sanilor, deoarece multe afectiuni ale acestora pot fi asimptomatice.