Calprotectina: ce este, valori, afectiuni indicate

31. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Calprotectina

 

Calprotectina este o proteina complexa din familia proteinelor S100, care se gaseste in principal in celulele sistemului imunitar, cum ar fi neutrofilele, monocitele si macrofagele. Afla din acest articol mai multe detalii despre ce este calprotectina si ce rol are in organism, cum se interpreteaza valorile sale si ce afectiuni indica.

Ce rol are calprotectina?

Calprotectina este o proteina ce are mai multe functii in organism, printre care se numara reglarea proceselor inflamatorii, legarea de ioni de calciu si zinc, precum si rolul antimicrobian. Aceasta contribuie la activarea si recrutarea celulelor imunitare la locul inflamatiei si poate fi eliberata in lumenul intestinal in cazul unor afectiuni gastrointestinale.

Datorita prezentei sale in celulele imunitare si eliberarii sale in lumenul intestinal in caz de inflamatie, concentratia de calprotectina fecala poate fi utilizata ca marker non-invaziv pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni gastrointestinale, precum boala inflamatorie intestinala si sindromul intestinului iritabil.

In afara gastroenterologiei, calprotectina si-a demonstrat utilitatea si in alte domenii ale medicinei, precum reumatologia, dermatologia sau oncologia. In aceste cazuri, calprotectina poate fi masurata in sange, lichid sinovial sau alte fluide biologice pentru a evalua gradul de inflamatie si a monitoriza eficacitatea tratamentelor.

Cum se interpreteaza valorile sale?

Nivelurile normale ale calprotectinei variaza in functie de varsta si de alte caracteristici individuale. Pentru adulti, limitele normale ale calprotectinei in fecale sunt, de obicei, sub 49 μg/g de fecale [1]. Pentru copii, valorile normale sunt mai mici si variaza in functie de varsta. In cazul administrarii de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), nivelurile calprotectinei pot fi afectate, ceea ce poate duce la cresteri temporare ale valorilor acesteia [1].

Calprotectina mare poate indica diferite afectiuni gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala (BII) sau sindromul intestinului iritabil. Cresterile moderate ale calprotectinei pot fi asociate cu inflamatia intestinala sau cu infectiile gastrointestinale, in timp ce cresterile majore pot indica afectiuni gastrointestinale severe.

Este important sa se monitorizeze valorile acestei proteine in timp pentru a evalua eficacitatea pe care o are tipul de tratament pentru calprotectina marita si progresul afectiunilor gastrointestinale. Variatiile valorilor calprotectinei pot oferi informatii despre evolutia bolii si posibilele complicatii. De exemplu, scaderea valorilor calprotectinei poate indica o imbunatatire a inflamatiei intestinale dupa tratament. In schimb, o crestere a lor poate sugera o recidiva a bolii sau o complicatie a afectiunii.

Ce afectiuni poate detecta calprotectina?

analiza calprotectina

 

Boala inflamatorie intestinala (BII) este una dintre afectiunile gastrointestinale ce pot fi detectate prin masurarea nivelurilor de calprotectina. Nivelurile crescute ale acestei proteine pot arata prezenta inflamatiei si pot ajuta la diferentierea BII de alte afectiuni gastrointestinale, precum sindromul intestinului iritabil. In plus, verificarea valorilor de calprotectina poate fi utila in monitorizarea evolutiei bolii si a raspunsului la tratament.

Pe de alta parte, sindromul intestinului iritabil (SII) nu este o boala inflamatorie, insa calprotectina poate ajuta la excluderea BII in cazul pacientilor cu simptome similare. Calprotectina analiza poate fi utila si in detectarea infectiilor gastrointestinale, cum ar fi cele cauzate de bacterii, paraziti sau virusuri. Nivelurile sale crescute pot semnala prezenta unei infectii, iar monitorizarea valorilor poate contribui la evaluarea raspunsului la tratament. 

Testarea calprotectinei poate ajuta la stabilirea diagnosticului in cazul pacientilor cu simptome gastrointestinale nespecifice, precum dureri abdominale, diaree sau sangerari rectale. Astfel, calprotectina poate contribui la identificarea cauzei simptomelor si la alegerea celei mai potrivite abordari terapeutice.

Avantajele si importanta testarii calprotectinei 

Testarea calprotectinei in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor gastrointestinale prezinta numeroase avantaje si importanta clinica. Iata cateva dintre acestea:

Diagnostic diferential rapid si precis

Testarea calprotectinei ajuta la distingerea intre afectiunile inflamatorii intestinale (IBD), cum ar fi boala Crohn si colita ulceroasa, si sindromul intestinului iritabil (IBS), care prezinta simptome similare, dar necesita abordari terapeutice diferite. Acest lucru permite medicilor sa prescrie tratamentul adecvat intr-un timp scurt, imbunatatind prognosticul si calitatea vietii pacientului.

Monitorizarea eficacitatii tratamentului

Calprotectina este un biomarker fiabil pentru activitatea inflamatorie a afectiunilor gastrointestinale, ceea ce inseamna ca nivelurile sale pot fi folosite pentru a evalua raspunsul pacientului la tratament. Prin urmare, testarea periodica a calprotectinei poate ajuta la ajustarea terapiei si la identificarea eventualelor complicatii sau recaderi, fara a recurge la metode invazive, cum ar fi endoscopia.

Metoda non-invaziva si accesibila

Testarea calprotectinei se realizeaza prin analiza unei probe simple de scaun, ceea ce o face o metoda non-invaziva si usor de realizat, in comparatie cu alte investigatii, precum endoscopia sau colonoscopia. Acest aspect este important in special pentru pacientii care prezinta un risc crescut de complicatii sau care sunt anxiosi in fata unor metode mai invazive.

Prevenirea complicatiilor si imbunatatirea prognosticului

Identificarea precoce a afectiunilor gastrointestinale inflamatorii si monitorizarea eficienta a tratamentului prin testarea calprotectinei pot contribui la prevenirea complicatiilor si la imbunatatirea prognosticului pe termen lung. De exemplu, in cazul bolii inflamatorii intestinale, un control adecvat al inflamatiei poate reduce riscul de dezvoltare a stenozelor sau fistulelor.

Alte indicatii si utilizari ale testului de calprotectina in medicina

Utilizarea calprotectinei in medicina nu se limiteaza doar la diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor gastrointestinale. Testul de calprotectina poate fi folosit si in alte scopuri medicale:

Utilizarea calprotectinei in monitorizarea tratamentului

Testul de calprotectina poate fi folosit pentru a evalua eficacitatea tratamentului administrat in cazul bolilor inflamatorii intestinale. Scaderea nivelurilor de calprotectina indica o diminuare a inflamatiei si un raspuns pozitiv la tratament.

Calprotectina si artrita reumatoida

Nivelurile crescute de calprotectina pot fi asociate cu artrita reumatoida. Testul de calprotectina poate fi utilizat in diagnosticarea precoce si monitorizarea acestei boli autoimune, ajutand la evaluarea activitatii inflamatorii si la ajustarea tratamentului. 

Calprotectina si afectiunile cardiovasculare

Nivelurile de calprotectina au fost asociate cu riscul de boli cardiovasculare, precum ateroscleroza si infarctul miocardic. Masurarea calprotectinei poate fi utila in identificarea pacientilor cu risc crescut de boli cardiovasculare si in monitorizarea raspunsului la tratamentele antiinflamatorii.

Calprotectina in oncologie

Cercetarile recente sugereaza ca nivelurile ridicate de calprotectina pot fi asociate cu unele tipuri de cancer, precum cancerul colorectal [1]. Testarea calprotectinei ar putea fi folosita ca marker tumoral in screeningul si diagnosticarea cancerului, insa studiile in acest domeniu sunt inca in desfasurare si este nevoie de mai multe investigatii pentru a confirma aceasta ipoteza.

Recomandari privind testarea calprotectinei si interpretarea rezultatelor

interpretare valori calprotectina

 

Este indicat sa apelezi la testul de calprotectina atunci cand prezinti simptome gastrointestinale persistente, cum ar fi dureri abdominale, diaree, sange in scaun sau pierdere in greutate nejustificata. Testul de calprotectina poate fi recomandat de medicul gastroenterolog pentru a facilita diagnosticarea afectiunilor inflamatorii intestinale sau a altor probleme gastrointestinale.

Inainte de a efectua testul, este important sa urmezi instructiunile medicului si ale laboratorului pentru o colectare corecta a probei de scaun. In general, este necesar sa nu consumi alimente si lichide care pot influenta testul cu cel putin 24 de ore inainte de colectarea probei. De asemenea, unele medicamente sau suplimente alimentare pot influenta rezultatele testului, asadar este important sa informezi medicul despre tratamentele pe care le urmezi. 

Valorile normale ale calprotectinei variaza in functie de laboratorul unde se efectueaza testul. Este important sa discuti rezultatele testului cu medicul tau, care va interpreta valorile in contextul simptomelor si al altor investigatii medicale. In cazul in care rezultatele testului indica o afectiune inflamatorie intestinala, testul de calprotectina poate fi repetat pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a monitoriza starea pacientului. Este important sa urmezi recomandarile medicului si sa efectuezi testul atunci cand este necesar, pentru a beneficia de un tratament optim si a preveni eventuale complicatii.

In concluzie, testarea calprotectinei reprezinta o metoda eficienta, non-invaziva si accesibila pentru diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor gastrointestinale, fiind utila in distingerea intre afectiunile inflamatorii intestinale si sindromul intestinului iritabil, precum si pentru ajustarea tratamentului si prevenirea complicatiilor.

 

Sursa de referinta:

1. “Calprotectin Stool Test: Uses, Procedure, and Results.” Healthline, 13 July 2021, www.healthline.com/health/crohns-disease/calprotectin-stool-test. Accessed 30 May 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor