Bazofile crescute: cauze, simptome, tratament

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Bazofile crescute

 

Intelegerea importantei bazofilelor si a rolului lor in organism poate contribui la mentinerea unei stare de sanatate optima. Prin urmare, in acest articol, vei afla tot ce trebuie sa stiti despre bazofile si cum o crestere a acestora poate afecta corpul. Vei descoperi care sunt valorile normale ale bazofilelor si ce cauzeaza cresterea lor. De asemenea, te vei familiariza cu simptomele asociate cu bazofilele crescute si cu tratamentele si abordarile terapeutice recomandate pentru a remedia aceasta problema. 

Ce sunt bazofilele si care este rolul lor in organism

Bazofilele sunt un tip de celule albe din sange, cunoscute si sub numele de granulocite, care fac parte din sistemul imunitar al organismului. Ele reprezinta o mica parte din numarul total de leucocite (aproximativ 0,5-1%) si sunt produse in maduva osoasa. Bazofilele circula in sange pentru a ajuta la lupta impotriva infectiilor si a inflamatiilor [1].

Rolul bazofilelor in raspunsul imun al organismului este de a elibera substante chimice, cum ar fi histamina si heparina, care contribuie la inflamatie si la dilatarea vaselor de sange. Aceste substante ajuta la atragerea altor celule imunitare in zona afectata si faciliteaza procesul de vindecare. Bazofilele joaca un rol important in reactiile alergice, deoarece ele recunosc si se leaga de anticorpii specifici, cunoscuti sub numele de imunoglobulina E (IgE), care sunt eliberati in urma contactului cu alergenii. Odata legate, bazofilele elibereaza histamina si alte substante chimice care determina simptomele tipice ale alergiilor, precum umflarea, mancarimea si inrosirea pielii [2].

Heparina eliberata de bazofile are si un rol in procesul de coagulare a sangelui, prevenind formarea cheagurilor de sange in exces si mentinand fluiditatea sangelui in timpul inflamatiei [3].

Valori normale ale bazofilelor

Intervalul normal de bazofile in sange, exprimat ca procent din numarul total de leucocite, este cuprins intre 0,5% si 2%. Aceste valori pot varia usor in functie de laboratorul in care se efectueaza analiza, dar si de varsta sau sex. De exemplu, valorile bazofilelor pot fi mai mari la femei decat la barbati. Ca valoare numerica, bazofilele ar trebui sa fie prezente in numar de 0-200 / microlitru [2].

Este important ca bazofilele sa fie in limitele normale, deoarece aceste celule joaca un rol important in procesul inflamator si in raspunsul imunitar al organismului. Bazofilele sunt implicate in lupta impotriva infectiilor si a proceselor inflamatorii, prin eliberarea de histamina si alte substante chimice care sunt implicate in activarea celulelor imune [4].

Cauzele cresterii bazofilelor

Exista mai multe cauze posibile pentru cresterea numarului de bazofile, dintre care enumeram:

1. Infectii si inflamatii: Bazofilele crescute pot fi un semn al unei infectii bacteriene, virale sau parazitare in organism. De asemenea, inflamatiile cronice, cum ar fi cele asociate cu artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala sau dermatita, pot duce la cresterea nivelului de bazofile in sange [1]. 

2. Alergii si reactii de hipersensibilitate: Bazofilele crescute pot indica prezenta unei reactii alergice sau a unei afectiuni imunologice, cum ar fi astmul, dermatita sau rinita alergica. In astfel de cazuri, bazofilele sunt activate si elibereaza histamine si alte substante care produc simptomele asociate cu alergiile [3].

3. Afectiuni hematologice: Unele afectiuni ale maduvei osoase pot duce la cresterea numarului de bazofile in sange. Acestea includ mielofibroza, leucemia mieloida cronica sau policitemia vera [5].

4. Tulburari endocrine: Diverse tulburari endocrine, cum ar fi hipotiroidismul sau boala Addison, pot duce la cresterea nivelului de bazofile in sange [2].

Potrivit studiilor, bazofilele crescute pot fi un indicator al astmului alergic. De asemenea, cresterea numarului de bazofile poate fi un semn timpuriu al mielofibrozei.

 

Microscop

 

Simptome asociate cu bazofilele crescute

Reactiile alergice sunt unul dintre cele mai comune simptome asociate cu bazofilele crescute. Nivelul crescut de bazofile poate fi un indicator al sensibilizarii la alergeni si poate duce la aparitia unor simptome precum eruptii cutanate, urticarie, stranut, congestie nazala si dificultati de respiratie [6].

Bazofilele crescute pot fi, de asemenea, asociate cu infectii parazitare sau bacteriene. Cresterea bazofilelor poate fi un semn al parazitozelor intestinale, cum ar fi infectia cu Giardia lamblia sau Entamoeba histolytica. Simptomele pot include febra, oboseala, dureri musculare, diaree si greata [7].

Cresterea bazofilelor poate fi, de asemenea, un semn al inflamatiei cronice in organism. Acest lucru se poate manifesta prin dureri articulare, de pilda. Bazofilele sunt implicate in patogeneza artritei reumatoide si pot contribui la inflamatia cronica [4].

Uneori, cresterea bazofilelor poate fi un indiciu al unor tulburari hematologice, cum ar fi leucemia sau mielofibroza. Leucemia este un tip de cancer al sangelui si poate duce la cresterea bazofilelor, precum si la simptome precum anemie, sangerari neobisnuite, vanatai usoare, oboseala si infectii recurente [2].

Este important sa discuti cu medicul despre simptomele asociate cu bazofilele crescute si sa urmezi un plan de tratament adecvat. Uneori, tratamentul poate fi simplu, cum ar fi administrarea unui antihistaminic pentru a controla simptomele alergice, dar uneori poate fi necesara o evaluare mai amanuntita pentru a identifica cauza subiacenta a cresterii bazofilelor.

Tratamente si abordari terapeutice pentru bazofile crescute

Tratamentul pentru bazofile crescute depinde de cauza subiacenta. In primul rand, este important sa se identifice factorul declansator al cresterii bazofilelor. Cauzele pot include infectii, alergii, afectiuni autoimune sau boli hematologice. Odata ce cauza este identificata, tratamentul se va concentra pe abordarea problemei principale. De exemplu, in cazul unei alergii, se vor administra antihistaminice, in timp ce in cazul unei infectii se vor prescrie antibiotice sau antivirale [3].

In unele cazuri, medicul poate recomanda terapia imunomodulatoare pentru a ajuta la reglarea raspunsului imunitar al organismului si la reducerea inflamatiei. Aceste medicamente pot include corticosteroizi, imunosupresoare sau medicamente biologice. In plus, pacientul trebuie sa fie monitorizat in mod regulat pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a face ajustari daca este necesar. Acest lucru poate implica teste de sange periodice si consultari medicale [5].

In cazul in care bazofilele sunt crescute din cauza unei boli hematologice, cum ar fi leucemia mieloida cronica, medicul poate recomanda terapia tintita, care poate include medicamente cum ar fi inhibitorii tirozin-kinazei. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea numarului de celule canceroase si la incetinirea progresiei bolii [8].

Bazofilele crescute apar in mod frecvent in cazul unor afectiuni precum astmul bronsic, dermatita atopica si rinita alergica. De asemenea, bazofilele crescute pot fi un semn al unor afectiuni autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic [4]. 

In concluzie, bazofilele crescute pot indica diverse afectiuni in organism, iar identificarea cauzelor, simptomelor si tratamentului adecvat este esentiala pentru mentinerea unei sanatati optime. Este important sa fii informat si sa acorzi atentie semnalelor pe care le transmite corpul. Nu ezitati sa consulti un specialist in cazul in care observi simptome alarmante.

Bibliografie:

1. “Basophilia: Definition, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22099-basophilia#:~:text=If%20your%20basophil%20count%20is, accesat la 13.06.2023;

2. “Basophilic Disorders - Blood Disorders.” MSD Manual Consumer Version, www.msdmanuals.com/home/blood-disorders/white-blood-cell-disorders/basophilic-disorders, accesat la 13.06.2023;

3. David, B. “Mastocytes et Basophiles.” Revue Française d’Allergologie et d’Immunologie Clinique, vol. 28, no. 3, July 1988, pp. 213–224, https://doi.org/10.1016/s0335-7457(88)80030-3. Accessed 27 Sept. 2021, accesat la 13.06.2023;

4. Dixon, Suzanne. “Basophils Are Your Body’s Natural Tick Fighter.” Verywell Health, 11 Nov. 2021, www.verywellhealth.com/what-are-basophils-797206, accesat la 13.06.2023;

5. https://www.facebook.com/WebMD. “What Are Basophils?” WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-are-basophils#1, accesat la 13.06.2023;

6. Johnson, Jon. “Basophils: Definition, Function, and Normal Range.” Www.medicalnewstoday.com, 15 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324188, accesat la 13.06.2023;

7. “NCI Dictionary of Cancer Terms.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 2019, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/basophil, accesat la 13.06.2023;

8. Purdie, Jennifer. “Everything You Need to Know about Basophils.” Healthline, Healthline Media, 13 Feb. 2017, www.healthline.com/health/basophils, accesat la 13.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor