Leucemia: cauze, simptome, tratament

12. 9. 2023 · 10 minute de citit

Leucemia este o afectiune care apare la nivelul maduvei osoase si determina marirea anormala a numarului de globule albe din sange produse de aceasta. Denumirea provine din cuvintele grecesti „leukos”, care inseamna „alb”, si „haima”, ce se traduce prin „sange”. 

 

Globulele albe au un rol vital in ceea ce priveste sistemul imunitar, acestea protejand organismul de virusuri, bacterii, ciuperci, substante straine si de replicarea celulelor cu anomalii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Leucemia: cauze, simptome, tratament

Ce este leucemia?

Leucemia, cunoscuta si sub denumirea conventionala de „cancer de sange”, apare atunci cand leucocitele incep sa se divizeze rapid si necontrolat, in afara parametrilor optimi. Din nefericire, leucemia are doua posibilitati de debut - faza acuta (manifestarile incep brusc, fara semnale date in prealabil) si faza cronica (boala se dezvolta lent).

Exista mai multe tipuri de leucemie, unele dintre ele mai frecvente in randul copiilor, altele care afecteaza in principal adultii. 

Cum se manifesta leucemia: simptome

Manifestarile leucemiei pot fi de mai multe tipuri, in functie de pacient. In general, cele mai des intalnite simptome care pot aparea sunt: 

  • transpiratia excesiva, in special in timpul noptii (denumite si „transpiratii nocturne”);
  • oboseala si slabiciune accentuate, care nu se amelioreaza dupa somn;
  • pierdere in greutate in mod involuntar;
  • dureri de oase si sensibilitate accentuata;
  • umflarea ganglionilor limfatici (fara durere) in special in zona gatului si a axilelor;
  • ficat sau splina marite;
  • petesii (pete rosii la nivelul pielii);
  • sangerari si vanatai aparute de la lovituri minore;
  • febra si frisoane;
  • contactarea frecventa a infectiilor.

Leucemia poate provoca, de asemenea, manifestari la nivelul altor organe care au fost afectate de divizarea necontrolata a leucocitelor. Spre exemplu, daca s-a raspandit in sistemul nervos central, aceasta poate determina:

  • greata sau varsaturi;
  • dureri acute;
  • confunzie;
  • spasme musculare necontrolate;
  • convulsii. 

Maniera in care leucemia se poate raspandi depinde de tipul acesteia si de gradul de agresivitate al bolii. Unele dintre cele mai des afectate organe sunt plamanii, inima, rinichii, sistemul gastro-intestinal sau testiculele. 

Cand ar trebui sa vizitezi medicul?

Fa o programare la medic in cazul in care exista orice fel de simptome persistente, sau care te ingrijoreaza. Simptomele leucemiei sunt vagi si nespecifice, motiv pentru care ele pot fi trecute cu vederea, cel putin in fazele initiale, cand sunt similare gripei sau altor boli comune. De multe ori, leucemia este descoperita accidental, in timpul unor analize de sange de ruina sau al investigatiilor pentru alte afectiuni. 

Tipuri de leucemie

Debutul leucemiei poate fi acut (debut brusc) sau cronic (debut lent). In prima situatie, celulele canceroase se inmultesc rapid, pe cand, in cazul leucemiei cronice, boala progreseaza lent si simptomele timpurii pot fi foarte usoare sau chiar sa nu apara.

Cancerul de sange este clasificat de tipul de celule care sunt afectate - cel care destabilizeaza tesutul mieloid se numeste leucemie mieloida. Celulele mieloide sunt particule sanguine imature care ar trebui sa devina in mod normal granulocite sau monocite. La randul sau, boala care implica limfocite se numeste leucemie limfocitara. Există patru tipuri de leucemie [1]:

1. Leucemie mieloida acuta (AML)

Leucemia mieloida acuta poate ataca atat copiii, cat si adultii. Conform studiilor realizate de Institutul National american de Cancer (NCI), aproximativ 20.000 de cazuri noi de AML sunt diagnosticate in fiecare an in SUA. Astfel, aceasta este considerata cea mai comuna forma de leucemie. Rata de supravietuire de 5 ani pentru AML este de 29,5 %.

2. Leucemie limfocitara acuta (ALL)

Acest tip al afectiunii afecteaza cel mai adesea copiii. NCI estimeaza ca anual sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de cazuri noi de ALL. Rata de supravietuire de 5 ani in cazul acestora este de peste 69%.

3. Leucemie mieloida cronica (CML)

In varianta sa cronica, leucemia mieloida apare cu o frecventa marita in cazul adultilor. Peste 9.000 de cazuri noi de CML sunt depistate in fiecare an, potrivit NCI. In cazul acestora, procentul de supravietuire de 5 ani depaseste cu putin 70%. 

4. Leucemia limfocitara cronica (CLL)

Leucemia limfocitara cu grad lent de dezvoltare este cel mai probabil sa afecteze persoanele de varsta a treia, de peste 55 de ani. In conformitate cu NCI, circa 21.000 de cazuri noi de CLL sunt depistate anual, rata de supravietuire pentru CLL fiind de 87,2% pentru o perioada de 5 ani. 

Leucemia: cauze si factori de risc

Cauze si factori de risc pentru leucemie

Desi cauzele exacte care determina divizarea necontrolata a celulelor albe din sange nu au fost depistate cu exactitate, cercetatorii considera ca exista anumiti factori favorizanti care pot determina aparitia leucemiei [2].

In general, se considera ca leucemia este rezultatul acumularii unor mutatii genetice la nivelul limfocitelor. ADN-ul celular contine instructiuni ale functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca celula respectiva, determinand rata de crestere si durata de viata a acesteia. In cazul leucemiei, mutatiile ii spun celulei sa continue sa creasca si sa se divida, in mod necontrolat. 

Atunci cand se intampla asta cu suficient de multe celule, productia de leucocite scapa de sub control. In timp, celulele anormale ajung sa le depaseasca numeric pe cele sanatoase, ceea ce duce la o scadere a numarului de leucoite functionale, de hematii si de trombocite sintetizate la nivelul maduvei osoase hematogene. Este momentul in care incep sa se manifeste simptomele leucemiei. 

Cauze 

  • chimioterapia sau radiatiile folosite pentru tratarea altor tipuri de cancer;
  • anumite anomalii genetice (sindromul Down, spre exemplu);
  • expunerea constanta la cantitati mari de benzen (substanta prezenta in fumul de tigara sau
  • in anumite laboratoare chimice);
  • anumite afectiuni ale sangelui. 

Factori de risc

De asemenea, au fost identificati mai multi factori care pot duce la dezvoltarea leucemiei:

  • fumatul;
  • predispozitia genetica (in situatia persoanelor care au un istoric familial cu cazuri de leucemie);
  • expunerea la niveluri ridicate de radiatii;
  • virusul HIV sau virusul HTLV-1;
  • factori de mediu toxici.

Cum se diagnosticheaza leucemia?

Diagnosticarea leucemiei se poate face prin mai multe metode. In primul rand, medicul va incerca sa determine prezenta celor mai des intalnite simptome, cand au inceput sa apara acestea si frecventa manifestarii. Cu toate acestea, este nevoie de o serie de investigatii aplicate care sa determine sau nu prezenta bolii. Acestea includ:

Teste de sange 

Metoda este minim invaziva si presupune recoltarea unor probe de sange. Acestea vor fi analizate in laboratoare de specialitate pentru a determina daca exista anomalii la nivelul replicarii leucocitelor. Este important de stiut ca nu toate formele de leucemie determina aparitia, in sange, a leucocitelor modificate; uneori, acestea raman cantonate la nivelul maduvei osoase.

Teste imagistice

Aceasta varianta nu este invaziva, ea fiind necesara medicului specialist pentru a observa daca sunt prezente discrepante la nivel intern in comparatie cu valorile normale. 

Biopsii

Probabil una dintre cele mai concludente metode, biopsia presupune recoltarea unei mici probe de tesut de la nivelul maduvei osoase. Aceasta este o metoda invaziva care va determina daca globulele albe ale sangelui au fost afectate. 

Dupa ce diagnosticul leucemiei a fost stabilit, medicul poate efectua o serie de investigatii suplimentare necesare stadializarii afectiunii [3]; acest lucru este necesar fiindca in functie de gradul bolii, va fi determinata si metoda de tratament pe care o va urma pacientul. Investigatiile presupun:

  • citometria - examineaza ADN-ul celulelor canceroase si stabileste ritmul lor de crestere si divizare;
  • testele functiei hepatice–arata daca celulele leucemice afecteaza ficatul;
  • punctia lombara–se realizeaza prin introducerea unui ac subtire intre vertebrele spatelui inferior. Acest lucru ii permite medicului sa colecteze lichid spinal si sa determine daca nu cumva celulele canceroase s-au raspandit la sistemul nervos central.
  • testele imagistice, asa cum sunt razele X, ultrasunetele si scanarile CT, ii ajuta pe medici sa descopere orice deteriorare a altor organe care este cauzata de leucemie.

Optiuni de tratament pentru leucemie

Optiuni de tratament pentru leucemie

Dupa ce diagnosticul a fost stabilit conform procedurilor de mai sus, urmeaza alegerea tratamentului potrivit pentru tipul de leucemie. Boala este de obicei tratata de un medic hematolog-oncolog. De asemenea, tratamentul poate varia si in functie de starea generala de sanatate a pacientului sau de prezenta altor afectiuni medicale.

Unele forme de leucemie cresc lent si nu au nevoie de tratament imediat. Cu toate acestea, tratamentul pentru leucemie implica, de obicei, una sau mai multe dintre urmatoarele variante [4]:

Chimioterapie

Chimioterapia foloseste substante care sa lupte impotriva celulelor leucemice. In functie de tipul de leucemie, poate fi recomandat fie un singur tip de substanta, fie o combinatie de medicamente diferite.

Radioterapia

Aceasta metoda de tratament foloseste radiatii cu frecventa inalta pentru a deteriora celulele leucemice si a inhiba cresterea lor. Radiatiile pot fi aplicate pe o anumita zona sau la nivelul intregului corp.

Transplantul de celule stem

Un transplant de celule stem presupune inlocuirea de maduva osoasa bolnava cu una sanatoasa si neafectata de cancer. Aceasta poate fi ori a pacientului (numit transplant autolog), fie de la un donator (numit transplant alogen). Procedura se mai numeste si transplant de maduva osoasa.

Terapia biologica sau imuna

Terapia biologica sau imuna foloseste tratamente care ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace toate celulele canceroase, favorizand dezvoltarea globulelor albe sanatoase.

Terapie tintita

Aceasta varianta de tratament foloseste medicamente care tintesc localizat celule canceroase. Pentru orice medicamentatie introdusa in schema de tratament, este indicat sa urmezi intocmai sfatul medicului, intrucât doar acesta iti poate face recomandari pentru cazul tau specific.

Viata pacientului cu leucemie

Diagnosticul de leucemie este unul grav, care starneste emotii puternice, ca in cazul oricarui alt tip de cancer. Este important sa urmezi cativa pasi care te po ajuta sa depasesti aceasta perioada si sa iti mentii o calitate ridicata a vietii:

  • Descopera cat mai multe informatii despre boala, astfel incat sa poti lua decizii informate cu privire la optiunile de tratament si ingrijire. Discuta cu medicul despre alternativele pe care le ai la dispozitie si despre prognosticul pentru forma ta de boala si stadiul de evolutie. Cu cat stii mai multe lucruri despre boala impotriva careia lupti, cu atat te vei simti mai sigur pe tine si mai increzator in faptul ca iti poti controla, in continuare, viata.
  • Pastreaza-ti aproape prietenii si familia. Relatiile sociale puternice si sanatoase te pot ajuta sa lupti mai eficient impotriva leucemiei. Familia si prietenii pot fi o sursa de sprijin afectiv importanta si te pot ajuta cu treburile casnice in perioadele de spitalizare.
  • Gaseste pe cineva cu care poti discuta deschis. Ai nevoie de o persoana care se pricepe sa asculte, cu care sa discuti despre temerile si sperantele pe care le ai. Un psihoterapeut poate fi, de asemenea, de mare ajutor, mai ales daca este unul specializat pe boli grave.
  • Intereseaza-te de existenta unui grup de sprijin pentru bolnavii de cancer sau de leucemie.
  • Ai grija de tine. Se intampla, adesea, ca printre atatea analize, tratamente si investigatii sa uiti sa ai grija de tine, ca persoana, nu numai ca bolnav de cancer. Este un moment bun sa te apuci de yoga, sa iti antrenezi calitatile ca bucatar sau sa te apuci de alte activitati care iti tin mintea ocupata. 

Leucemia este o afectiune a globulelor albe din sange care poate afecta atat copiii, cat si adultii. Desi cauzele care duc la aparitia acesteia nu sunt de deplin cunoscute, este recomandata evitarea expunerii la factorii favorizanti mai sus mentionati si adoptarea unui stil de viata echilibrat. In cazul in care experimentati simultan mai multe simptome ale afectiunii, consultati de urgenta un medic.

Referinte:

  1. Acute Lymphoblastic Leukemia | Info About This Cancer | LLS
  2. Acute Leukemia | What To Know About This Blood Cancer | LLS 
  3. Tests for Acute Lymphocytic Leukemia (ALL) (cancer.org)
  4. Treating Acute Lymphocytic Leukemia (ALL) (cancer.org)
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor