Alergia la frig: cauze, manifestari, optiuni de tratament si preventie

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
alergie la frig

Alergia este o problema de sanatate care se dezvolta atunci cand sistemul imunitar identifica anumite substante, alimente sau factori de mediu, denumiti alergeni si de regula inofensivi, ca fiind daunatoare. In momentul in care intri in contact cu un astfel de alergen, incepe productia de anticorpi, iar reactia organismului include inflamatii la nivelul pielii, sinusurilor, cailor respiratorii sau sistemului digestiv. [1]

Atunci cand reactia alergica este cauzata de temperaturile scazute experimentate, te confrunti cu alergia la frig. Pentru ca este definita de obicei de prezenta unei eruptii cutanate in zonele expuse, mai este cunoscuta si sub denumirea de urticarie la frig. Din acest articol poti afla mai multe despre cauze, manifestari, posibile tratamente si metode de preventie. 

Cauzele alergiei la frig

Inca nu au fost identificate cu exactitate cauzele alergiei la frig. Anumite persoane prezinta celule ale pielii foarte sensibile datorita unei gene mostenite, a unei boli sau a unui virus. In cazul formelor uzuale ale acestei afectiuni, expunerea la temperaturi scazute cauzeaza eliberarea de histamine si alte substante chimice in fluxul sangvin. Acestea sunt principala cauza a eruptiei cutanate sau urticariei care se dezvolta si, in unele cazuri, a unei reactii severe la nivelul intregului organism. 

Exista si o serie de potentiali factori declansatori ai acestei reactii alergice pe piele:

  • activitatile in aer liber in zilele cu vreme rece;
  • inotul sau baile in apa cu o temperatura scazuta;
  • spatiile in care functioneaza aerul conditionat sau care sunt tinute la temperaturi joase constant precum camerele frigorifice. 

De regula, temperaturile care declanseaza acest tip de alergie au valori sub 4 grade Celsius. 

Urticaria la frig poate fi favorizata si de anumiti factori de risc:

  • Varsta - adultul tanar se confrunta mai des cu formele comune ale alergiei la frig.
  • Existenta unei alte probleme de sanatate - simptomele specifice pot fi declansate si de hepatita, infectia virala care cauzeaza mononucleoza, bolile autoimune, varicela sau alte afectiuni hematologice (ale sangelui). 
  • Anumite gene mostenite - in cazuri mai rare, aceasta alergie este ereditara, fiind definita de prezenta unor papule dureroase si simptome asemanatoare gripei, ambele cauzate de expunerea la frig. [2, 3]

Manifestarile alergiei la frig 

persoana se scarpina pe mana

Simptomele alergiei la frig variaza in functie de severitatea reactiei organismului. Cel mai adesea, te poti confrunta cu:

  • Eruptii cutanate temporare in acele zone ale pielii care au fost expuse la frig sau un vant rece. Cel mai adesea vei constata aparitia unor mici umflaturi de culoare rosie care cauzeaza mancarimi. 
  • Umflarea buzelor atunci cand consumi alimente sau bauturi reci. 
  • O inrautatire a reactiei pe masura ce pielea se incalzeste. 
  • Umflarea mainilor atunci cand manipulezi obiecte reci. 

Daca reactia este una severa, poate cauza probleme la nivelul intregului organism sau anafilaxie. In acest caz, este necesara asistenta medicala de urgenta. Simptomele care definesc o astfel de reactie anafilactica sunt: 

  • starea de lesin;
  • umflarea membrelor sau a trunchiului;
  • accelerarea batailor inimii ;
  • dificultati de respiratie provocate de umflarea limbii si a gatului;
  • confuzie si soc. 

Manifestarile urticariei la frig devin de regula evidente imediat dupa expunerea la temperaturi scazute sau apa rece. Umezeala si vantul pot contribui la inrautatirea simptomelor, iar fiecare episod experimentat poate persista pana la doua ore. [2]

Diagnosticarea alergiei la frig

Pentru a determina daca suferi de alergie la frig, medicul aplica de regula o procedura simpla care implica plasarea unui cub de gheata pe piele timp de cinci minute. Daca la scurt timp dupa indepartarea cubului de gheata dezvolți simptome de urticarie la frig, adica apar mici umflaturi de culoare rosie, diagnosticul devine evident. 

In cazul in care acest tip de alergie este declansat de o alta afectiune, cel mai probabil o boala a sistemului imunitar precum o infectie sau cancerul, vor fi necesare si cateva teste aditionale. [4]

Optiuni de tratament

De cele mai multe ori, alergia la frig trece de la sine dupa cateva saptamani sau luni. In alte cazuri persista. Tot ce poate asigura medicul este o ameliorare a simptomelor si o lista de masuri de preventie pe care ar trebui sa le urmezi. Nu exista un tratament care poate vindeca aceasta alergie. 

Pentru cazurile mai usoare, medicul poate recomanda antihistaminele fara prescriptie medicala si evitarea expunerii la temperaturi scazute. Daca aceste masuri nu ajuta, poate fi necesar un tratament medicamentos pe baza de reteta. 

In situatiile in care urticaria la frig apare ca o consecinta a unei alte afectiuni, pot fi recomandate si medicatii care trateaza boala declansatoare identificata. Totodata, daca reactiile organismului sunt suficient de puternice pentru a conduce la anafilaxie, medicul iti poate prescrie un autoinjector cu epinefrina pe care trebuie sa il ai mereu la indemana. [4]

Poti considera si cateva optiuni naturiste pentru alergii. Anumite ierburi si ceaiuri au proprietăți antihistaminice si pot conduce la ameliorarea simptomelor. Cateva exemple sunt:

  • Radacina de lemn dulce - este recomandata in cazul mai multor boli inflamatorii, inclusiv a alergiilor. 
  • Rozmarinul - aceasta planta are proprietati atat antioxidante, cat si anti-inflamatorii si este adesea indicata pentru  astm si alergii.  
  • Turmericul - un studiu a aratat ca aceasta planta utilizata atat ca remediu, cat si pentru condimentarea mancarurilor, are proprietati anti-alergice, blocand eliberarea histaminei din mastocite - anumite celule care asigura functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar. [5]

Inainte de a considera astfel de ceaiuri sau extracte din plante este important sa verifici cu medicul tau daca exista posibile interactiuni cu tratamentul pe care il urmezi deja. 

Masuri de preventie 

Pentru a preveni urticaria cauzata de expunerea la frig, poti lua in considerare urmatoarea lista de precautii:

  • Poarta imbracaminte adecvata sezonului rece, inclusiv accesorii care expun mainile si fata cat mai putin.
  • Verifica temperatura apei inainte de a inota. 
  • Foloseste apa calda pentru igiena corporala. 
  • Consuma bauturi la temperatura camerei si fara gheata. 
  • Evita inghetata si alte alimente reci. 
  • Administreaza un antihistaminic recomandat de medic inainte de expunerea la frig. 

Daca temperaturile scazute si apa rece cauzeaza manifestari la nivelul pielii asemanatoare reactiilor alergice, nu ezita sa consulti un medic specialist. Simptome severe precum dificultatile de respiratie necesita asistenta medicala de urgenta! 

Bibliografie:

  1. “Allergies - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497. Accesat la 4 Nov. 2022.
  2. “Cold Urticaria - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/symptoms-causes/syc-20371046#:~:text=Cold%20urticaria%20(ur%2Dtih%2D,while%20others%20have%20severe%20reactions.. Accesat la 3 Nov. 2022.
  3. ‌Silver, Natalie. “Can You Be Allergic to the Cold?” Healthline, Healthline Media, 26 Aug. 2019, www.healthline.com/health/cold-allergy. Accesat la 3 Nov. 2022.
  4. ‌“Cold Urticaria - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/diagnosis-treatment/drc-20371051. Accesat la 4 Nov. 2022.
  5. https://www.facebook.com/verywell. “The Health Benefits of Tea for Allergies.” Verywell Health, 2021, www.verywellhealth.com/tea-for-allergies-5197793. Accesat la 4 Nov. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor