Turmeric - beneficii, proprietati, contraindicatii

18. 10. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Turmeric

 

Turmericul este o radacinoasa folosita ca un condiment natural. Este cunoscut si sub denumirea „Curcuma longa” si face parte din familia ghimbirului. Te invitam sa parcurgi randurile urmatoare pentru a afla detalii despre acesta si proprietatile sale benefice pentru sanatate.

Beneficii ale consumului de turmeric

Radacina de turmeric contine un compus special numit „curcumina”, ce are proprietatea de a reduce inflamatia. Scaderea nivelului inflamatiei poate diminua si riscul ca afectiunile sa progreseze si sa devina acute. Turmericul este utilizat pentru a ameliora afectiuni care se manifesta prin durere si inflamatie, de exemplu:

  • boli cardiovasculare;
  • boala Alzheimer;
  • unele afectiuni degenerative;
  • cancer. [1]

Reduce riscul de a face boli cardiovasculare

Acestea reprezinta cauza de mortalitate cel mai des intalnita in lume, potrivit specialistilor. Curcumina poate imbunatati mai multe aspecte ale cauzelor ce duc la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Exista mai multe studii care arata impactul sau pozitiv, care se axeaza in special pe faptul ca are rol in reducerea inflamatiei si a nivelului de oxidare a celulelor. Unul dintre studii a aratat ca grupul de persoane care au consumat curcumina a inregistrat o probabilitate cu 65% mai scazuta de a face atac de cord. [1]

Contribuie la tratarea bolii Alzheimer

Aceasta afectiune este forma de dementa cel mai des intalnita si are loc la circa 70% din cazuri. Curcumina din turmeric sprijina prevenirea bolii Alzheimer, ceea ce este un lucru important, avand in vedere ca este incurabila si exista tratament doar pentru ameliorarea simptomelor. [1]

Poate ameliora simptomele asociate cu depresia

Curcumina din turmeric are rol in stimularea dopaminei si serotoninei, doi neurotransmitatori din creier care ofera o stare generala mai buna. Un studiu efectuat pe 60 de persoane diagnosticate cu aceasta afectiune a aratat ca turmericul a ajutat la diminuarea simptomelor depresiei . [1]

Are rol in lupta pentru prevenirea cancerului

Cancerul reprezinta o afectiune ce se caracterizeaza prin inmultirea necontrolata a celulelor. Conform studiilor, curcumina din turmeric poate contribui la moartea celulelor canceroase, la reducerea formarii tumorilor canceroase noi si ajuta la diminuarea raspandirii acestora. Per ansamblu, este utila in prevenirea cancerului, mai ales a formelor digestive, precum cel colorectal. [1]

Este de ajutor in tratarea artritei

Potrivit specialistilor, suplimentele alimentare pe baza de curcumina contribuie la reducerea inflamatiei din organism, inclusiv a celei de la nivelul articulatiilor, fapt ce poate fi util in tratarea artitei. Insa, nu lua suplimente fara sa ii ceri parerea medicului inainte, intrucat trebuie sa te asiguri ca sunt in regula pentru necesitatile organismului tau! [1]

Proprietati si valori nutritive

 

Turmeric pudra

 

Turmericul este cunoscut inca din medicina chinezeasca antica pentru proprietatile sale, fiind de ajutor in lupta contra afectiunilor antiinflamatorii, ale pielii si pentru ameliorarea problemelor digestive si ale ficatului.

Pudra de turmeric (curcuma) ofera un aport nutritional foarte mare. Potrivit specialistilor, o lingurita din aceasta contine 26% din cantitatea zilnica necesara de mangan, 16% din cea de fier, 5% din cea de potasiu si 3% din cea de vitamina C. Iata ce alte valori nutritionale se mai gasesc intr-o lingurita de turmeric pudra:

  • 6.31 grame de carbohidrati;
  • 0.91 grame de proteine;
  • 2.1 grame de fibre;
  • 0.31 grame de grasimi;
  • 0.3 grame de zaharuri;
  • 29 de calorii.

Modalitati de consum

Turmericul se gaseste sub mai multe forme: in stare naturala, ca radacina, ca extract, sub forma de pudra, ceai, dar si ca suplimente alimentare, extracte, tincturi. Se gaseste si ca ingredient in diferite tipuri de mustar, pudre pentru curry, unturi si branzeturi. Poti integra turmericul in dieta in mai multe modalitati, printre care:

  • In amestecuri de condimente, precum curry, dressing-uri, marinade, sosuri;
  • Pentru asezonarea mancarurilor, in special a celor pe baza de carne;
  • In bauturi precum smoothies sau shake-uri.

Contraindicatii ale turmericului

In unele cazuri, exista si contraindicatii ale turmericului. Cu toate ca are numeroase potentiale beneficii pentru sanatate, trebuie sa ai in vedere si riscurile pe care le are consumul sau. In primul rand, evita cantitatile mari de turmeric, intrucat pot provoca arsuri stomacale, deoarece stimuleaza sucul gastric. Iata ce alte efecte secundare pot aparea!

  • Turmericul poate subtia sangele si poate interfera cu actiunea medicamentelor care au acest rol.
  • Femeile insarcinate risca sa intre in travaliu cand consuma turmeric.
  • Se recomanda ca si femeile care alapteaza sa evite suplimentele ce contin turmeric, tot din cauza efectelor de subtiere a sangelui. [2]

Daca urmezi orice fel de tratament medicamentos, discuta cu un medic inainte de a introduce turmericul in dieta ca ingredient sau prin administrarea de suplimente alimentare. Numai medicul iti poate face o evaluare corecta, bazata pe caracteristicile organismului tau. Acest articol este strict informativ.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

1. Gunnars, Kris. “10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin.” Healthline, Healthline Media, 7 May 2021, www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric, accesat la 4 octombrie 2022;

2. “Turmeric: Benefits and Nutrition.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/306981#:~:text=29%20calories,6.31%20g%20of%20carbohydrates, accesat la 4 octombrie 2022;

 

Dr.Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.