Polipi la copii (vegetatii adenoide sau adenoidita): cauze, simptome, tratament

21. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Polipi la copii

 

Polipii la copii, cunoscuti si sub denumirea de vegetatii adenoide sau adenoidita, reprezinta o problema de sanatate foarte raspandita. Aceasta afectiune implica cresterea excesiva a tesutului limfatic din partea din spate a nasului si a gatului, fapt care determina aparitia unor simptome precum dificultati in respiratie, infectii repetate ale urechilor si sinuzita. In acest articol poti afla mai multe informatii despre acest subiect. 

Ce sunt polipii la copii?

Polipii la copii, cunoscuti si sub denumirea de vegetatii adenoide sau adenoidita, sunt cresteri anormale de tesut care se dezvolta in mucoasa nazala sau faringiana. Aceste formatiuni pot fi de natura inflamatorie, cauzate de infectii sau alergii, sau pot fi de natura non-inflamatorie, in cazul in care tesutul nazal sau faringian se extinde anormal [1].

Conform unui studiu realizat in 2019 si publicat in revista International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology", aproximativ 2-7% dintre copiii cu varsta intre 4 si 7 ani prezinta polipi. Aceste rezultate subliniaza importanta diagnosticului corect si a tratamentului adecvat pentru polipii la copii [2].

Cauzele polipilor la copii

Una dintre principalele cauze ale polipilor la copii o reprezinta infectiile repetate ale tractului respirator superior, cum ar fi amigdalita, sinuzita sau racelile frecvente. Aceste infectii pot duce la inflamarea si cresterea excesiva a tesutului adenoid, contribuind astfel la aparitia polipilor.

Predispozitia genetica poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la dezvoltarea polipilor la copii. Cercetarile sugereaza ca daca unul sau ambii parinti au avut polipi in copilarie, riscul ca propriul lor copil sa dezvolte aceasta afectiune este mai mare [1].

Alergiile si sensibilitatile la anumite substante, precum polenul, praful si mucegaiul, pot influenta de asemenea aparitia polipilor la copii. Acest lucru se intampla deoarece alergiile pot provoca inflamarea si cresterea in volum a glandelor adenoide.

Refluxul gastroesofagian poate fi o alta cauza pentru formarea polipilor la copii. Refluxul poate irita si inflama formatiunile adenoide, ducand astfel la cresterea excesiva a tesutului si formarea polipilor. Copiii cu probleme digestive cronice sau supraponderali pot fi mai predispusi la aceasta afectiune [3].

Factori de risc pentru polipi

Unul dintre factorii de risc pentru polipi la copii este predispozitia genetica. Copiii care au rude de gradul intai (parinti, frati, surori) cu polipi prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. 

Un alt factor de risc este reprezentat de infectiile frecvente ale tractului respirator superior. Copiii care sufera des de raceli, otite, sinuzite sau alte infectii respiratorii pot avea un risc mai mare de a dezvolta polipi. Aceasta se datoreaza inflamatiei si iritatiei persistente la nivelul mucoasei nazale si faringiene cauzate de infectiile repetate.

Alergiile, in special alergiile respiratorii, cum ar fi rinita alergica, pot constitui un alt factor care creste riscul formarii polipilor la copii. Alergiile pot provoca inflamatie si iritatie la nivelul mucoasei nazale, ceea ce favorizeaza aparitia polipilor. 

Refluxul gastroesofagian este un alt factor de risc pentru polipi la copii. Copiii care sufera de reflux gastroesofagian pot fi mai expusi la iritatii si inflamatii ale mucoasei nazale si faringiene, crescand astfel riscul de polipi [4]. 

Simptomele polipilor la copii

Simptomele polipilor la copii variaza si pot include urmatoarele manifestari:

 • dificultati in respiratie: copiii cu polipi pot intampina probleme in a respira pe nas, fiind nevoiti sa respire pe gura. Aceasta situatie poate duce la somn agitat si sforait, ceea ce afecteaza calitatea odihnei;
 • infectii frecvente ale urechilor si sinusurilor: polipii pot bloca trompele lui Eustachio, determinand acumularea de lichid si infectii recurente ale urechilor. Potrivit specialistilor, copiii cu vegetatii adenoide au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta otite medii recurente;
 • probleme de auz: copiii cu polipi pot prezenta scaderea auzului datorita blocarii cailor auditive si afectarii functiei normale a urechilor. Studiile arata ca aproximativ 25% dintre copiii cu vegetatii adenoide au probleme de auz;
 • intarzieri si dificultati de vorbire: polipii pot afecta vorbirea copilului, determinand o pronuntie neclara si un ton nazal al vocii. Acestea pot fi cauzate de obstructia partiala a cailor respiratorii superioare si de modificarea presiunii in cavitatea bicala;
 • tuse persistenta: iritatia locala determinata de polipi poate declansa si intretine reflexuld e tuse;
 • durere in gat sau dificultati de inghitire: in cazul polipilor de mari dimensiuni, acestia pot ajunge sa interfereze cu procesul de deglutitie;
 • oboseala cronica si iritabilitate: lipsa de odihna si calitatea indoielnica a somnului pot determina simptome de nervozitate si iritabilitate [5].

Este important ca parintii sa consulte un medic pediatru sau un specialist ORL daca observa aceste simptome la copilul lor, pentru a stabili un diagnostic corect si a incepe tratamentul adecvat.

 

Simptomele polipilor la copii

 

Tratamentul polipilor la copii

Tratamentul polipilor la copii poate fi abordat prin terapie medicamentoasa sau tratament chirurgical.

Terapia medicamentoasa

Tratamentul medicamentos al polipilor la copii poate include antiinflamatoare, decongestionante nazale, antihistaminice si antibiotice, in functie de cauza polipilor si de simptomele asociate, dar si de varsta copilului, de frecventa complicatiilor si asa mai departe. Unele suplimente alimentare impotriva alergiilor par sa fie, de asemenea, eficiente. 

Tratamentul medicamentos este prima cale de actiune preferata de catre medic. Abia dupa ce are posibilitatea de a evalua modul in care copilul reactioneaza la tratamentul medicamentos, specialistul ORL poate propune interventia chirurgicala de extirpare a polipilor [6]. 

Adenoidectomia

Adenoidectomia este considerata o interventie chirurgicala simpla si cu riscuri minime. In functie de simptomele pe care le experimenteaza copilul sid e observatiile clinice efectuate, medicul poate decide in favoarea extirparii amigdalelor in cadrul aceleiasi interventii [7]. 

Exista mai multe tehnici chirurgicale de extirpare a polipilor, toate presupunand o recuperare de scurta durata. Dupa tratamentul chirurgical, este important sa se urmeze recomandarile medicului pentru ingrijirea postoperatorie. Acestea pot include:

 • odihna suficienta;
 • evitarea efortului fizic timp de aproximativ o saptamana;
 • evitarea expunerii la soare si la temperaturi ridicate;
 • o alimentatie moale, cu evitarrea alimentelor acide [8].

Pentru a reduce riscul de recidiva, este esential sa se ia masuri precum mentinerea unei igiene adecvate si evitarea factorilor declansatori. De exemplu, parintii pot ajuta copiii sa evite alergenii cunoscuti, sa foloseasca umidificatoare in camera si sa se spele regulat pe maini.

Complicatiile polipilor la copii

Complicatiile polipilor la copii includ o serie de probleme de sanatate care pot afecta calitatea vietii si dezvoltarea acestora.

Una dintre complicatiile polipilor este reprezentata de infectiile recurente ale urechii. Infectiile frecvente ale urechii, manifestate ca otite medii, pot duce la pierderi de auz temporare sau permanente. Intarzierile de vorbire si problemele logopedice sunt alte consecinte ale otitelor medii repetate, determinate de polipi.

O alta complicatie a polipilor este legata de problemele respiratorii si somnul perturbat. Cresterea polipilor poate ingreuna respiratia prin nas, ducand la sforait, apnee in somn si somn neodihnitor pentru copil. Aproximativ 50% dintre copiii cu polipi au probleme legate de somn, inclusiv sforait si apnee in somn.

Sinuzita cronica si infectiile tractului respirator superior reprezinta alte complicatii ale polipilor la copii. Acestia pot contribui la acumularea de mucus si bacterii in sinusuri si cavitatea nazala, crescand riscul de sinuzita cronica si infectii ale tractului respirator superior [9].

Prevenirea polipilor la copii

Prevenirea polipilor la copii implica adoptarea unor masuri de igiena adecvata, monitorizarea alergiilor, mentinerea unui nivel optim de umiditate in locuinta si efectuarea de consultatii medicale regulate.

Igiena adecvata este esentiala pentru a reduce riscul de infectii care pot duce la cresterea polipilor. Copiii ar trebui incurajati sa se spele pe maini in mod regulat, sa foloseasca servetele de unica folosinta si sa evite sa imparta obiecte personale, cum ar fi paharele sau periutele de dinti.

Al doilea aspect important este monitorizarea alergiilor. Identificarea si tratarea alergiilor la copii, in special a alergiilor respiratorii, poate preveni inflamatia cronica a mucoaselor nazale si a gatului, care poate contribui la dezvoltarea polipilor.

Umiditatea adecvata in locuinta reprezinta o alta masura preventiva importanta. Mentinerea unui nivel optim de umiditate in casa prin utilizarea unui umidificator, in special in timpul sezonului rece, ajuta la prevenirea uscarii mucoaselor nazale si a gatului si reduce riscul de inflamatie si formare a polipilor.

Chiar si asa, prevenirea aparitiei polipilor nu este posibila intotdeauna. La unii copii pare să existe o hiperreactivitate a acestor formațiuni adenoide, situație în care extirparea lor rămâne singura soluție validă și de durată de tratament [2, 4]. 

Polipii sau vegetațiile adenoide sunt formațiuni limfoide cu rol în apărarea tractului respirator superior împotriva infecțiilor. Atunci când polipii cresc în mod necontrolat în dimensiuni sau când nu reușesc să revină la dimensiunile normale după un episod infecțios, se impune o evaluare medicală de specialitate și un tratament eficient. 

Expert: Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL 

Doctor in Stiinte Medicale

Bibliografie

1. Adenoiditis. Www.stlouischildrens.org, www.stlouischildrens.org/conditions-treatments/adenoiditis, accesat la 27.03.2023;

2. Adenoids. Medlineplus.gov, medlineplus.gov/adenoids.html, accesat la 27.03.2023;

3. Adenoids. Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 11 Sept. 2018, www.healthdirect.gov.au/adenoids, accesat la 27.03.2023;

4. Bowers, Ian, and Carl Shermetaro. Adenoiditis. PubMed, StatPearls Publishing, 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536931/, accesat la 27.03.2023;

5. Brindles Lee Macon. Adenoiditis: An Infection of Your Infection-Fighting Tissue. Healthline, Healthline Media, 7 Aug. 2012, www.healthline.com/health/adenoiditis, accesat la 27.03.2023;

6. Enlarged Adenoids Information | Mount Sinai - New York. Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/enlarged-adenoids, accesat la 27.03.2023;

7. Enlarged Adenoids: Symptoms, Causes, and Treatment. Www.medicalnewstoday.com, 22 Feb. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324519#causes, accesat la 27.03.2023;

8. Enlarged Tonsils and Adenoids. Www.childrenshospital.org, www.childrenshospital.org/conditions/enlarged-tonsils-and-adenoids, accesat la 27.03.2023;

9. Marks, Hedy. Adenoiditis: Causes, Symptoms, and Adenoidectomy. WebMD, www.webmd.com/children/adenoiditis, accesat la 27.03.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor