Otita medie: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Ce este otita medie?
Otita medie, denumita si otita medie acuta, reprezinta inflamatia sau infectia localizata in urechea medie, spatiul gol aflat in spatele timpanului care contine micile oase vibratoare ale urechii.
Otita medie poate afecta si adultii, desi este in primul rand o afectiune care apare la copii. Aproximativ 3 din 4 copii se confrunta cu minim un episod de otita medie pana la varsta de 3 ani. Otita medie poate aparea ca urmare a unei raceli, a unei dureri in gat sau a unei infectii respiratorii. Unele persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea unor infectii ale urechii, ceea ce poate provoca probleme de auz si alte complicatii medicale [1].
Tipuri de otita medie
Otita medie poate fi de urmatoarele tipuri [2],[4]:
- Otita medie acuta–aceasta infectie a urechii medii apare brusc provocand umflaturi si roseata. Fluidul si mucusul se prind in interiorul urechii, motiv pentru care persoana, copil sau adult, are febra si dureri de ureche.
- Otita medie cu efuziune–lichidul si mucusul continua sa se acumuleze in urechea medie dupa disparitia unei infectii initiale. Persoana poate prezenta o senzatie de plenitudine aurala, iar starea ii poate afecta auzul. Totodata, persoana poate sa nu prezinte simptome.
- Otita medie cronica cu efuziune–lichidul ramane in urechea medie pentru o perioada prelungita sau reapare continuu, chiar daca nu exista nici o infectie. Poate duce la dificultati in combaterea unei noi infectii si poate afecta auzul.
- Otita medie supurata cronica–este o infectie a urechii care nu dispare cu tratamentele obisnuite. Acesta poate produce o fisura in timpan.
Cauze si factori de risc
Cauzele care determina infectii ale urechii sunt numeroase, dar noi prezentam cateva situatii[2], [4]:
- O infectie a urechii este cauzata de o bacterie sau un virus in urechea medie. Aceasta infectie apare adesea pe fondul unei alte afectiuni declansate, precum raceala, gripa sau alergie, care provoaca congestie si umflarea pasajelor nazale, adica a sinusurilor, a gatului si a trompei lui Eustachio, denumita si tub auditiv.
- Tuburile auditive umflate se pot bloca, determinand acumularea de fluide in urechea medie. Acest lichid se poate infecta si poate provoca simptomele unei infectii a urechii. La copii, tuburile eustachiene sunt mai inguste si mai orizontale, ceea ce le face mai dificil de drenat si mai susceptibile de a se infunda.
- Vegetatiile adenoide sunt tesuturi limfoide care se dezvolta in partea din spate a nasului, despre care se spune ca joaca un rol in activitatea sistemului imunitar. Deoarece vegetatiile adenoide sau polipii sunt aproape de deschiderea tuburilor auditive, inflamarea acestora poate bloca tuburile. Acest lucru poate duce la infectii ale urechii medii. Umflarea si iritarea polipilor este mai probabil sa joace un rol in infectiile urechii la copii, fiindca acestia au vegetatiile adenoide relativ mai mari decat cele ale adultilor.
Factorii de risc pentru infectiile urechii includ [1]:
- Varsta. Copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani sunt mai predispusi la infectii ale urechii din cauza marimii si formei trompelor eustachiene si a faptului ca sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare.
- Ingrijirea copilului in comunitate. Copiii ingrijiti in comunitati precum crese sau gradinite sunt mai predispusi sa dezvolte raceli si infectii ale urechii decat cei care stau acasa.
- Hranirea sugarilor. Bebelusii care beau din biberon, mai ales in timp ce se culca, tind sa se confrunte cu mai multe infectii ale urechii decat pruncii alaptati.
- Factori sezonieri. Infectiile urechii sunt mai frecvente pe durata toamnei si a iernii. Persoanele cu alergii sezoniere pot prezenta un risc mai mare de infectii ale urechii atunci cand cantitatea de polen din aer este ridicata.
- Calitate slaba a aerului. Expunerea la fumul de tutun sau la niveluri ridicate de poluare a aerului poate creste riscul de infectii ale urechii.
- Despicatura valului palatin. Diferentele in structura osoasa si muschi la copiii care au despicaturi de palat pot face mai dificila drenarea tubului eustachian.
- Antecedente familiale de infectii ale urechii.
- Un sistem imunitar slab sau debilitat.
Semne si simptome
Debutul semnelor si simptomelor infectiei urechii este de obicei rapid.
Printre cele mai frecvente simptome ale otitei medii se numara [2]:
- iritabilitate neobisnuita;
- dificultatea de a dormi sau de a ramane adormit;
- febra, in special la sugari si copii mai mici;
- fluid/puroi care se scurge din ureche;
- pierderea echilibrului;
- dificultati de auz;
- urechi infundate;
- durere de ureche.
Atentie! Simptomele otitei medii pot semana cu acelea ale altor afectiuni sau probleme medicale. Consulta intotdeauna medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic.
Semnele si simptomele frecvente la copii includ [3]:
- durere de ureche, mai ales la culcare;
- probleme cu somnul;
- plansul mai mult decat de obicei;
- agitatie si irascibilitate;
- probleme cu auzul sau raspunsul la sunete;
- pierderea echilibrului;
- febra de 38 C sau mai ridicata;
- drenaj de lichid din ureche;
- cefalee;
- pierderea poftei de mancare.
Semnele si simptomele comune la adulti includ:
- durere de ureche;
- drenaj de lichid din ureche;
- probleme cu auzul;
Complicatii
Majoritatea infectiilor urechii nu provoaca, insa, complicatii pe termen lung.
Infectiile recurente ale urechii pot duce la complicatii grave [4]:
- Afectarea auzului–infectiile recurente ale urechii sau lichidul din urechea medie pot duce la pierderea semnificativa a auzului. Daca exista leziuni permanente ale timpanului sau ale altor structuri ale urechii medii, poate aparea pierderea permanenta a auzului.
- Intarzieri de vorbire sau de dezvoltare la copii–daca auzul este temporar sau permanent afectat la sugari si copii mici, acestia pot intampina intarzieri in ceea ce priveste abilitatile de vorbire, sociale si de dezvoltare.
- Raspandirea infectiei–infectiile netratate sau infectiile care nu raspund bine la tratament se pot raspandi in tesuturile din apropiere. Infectia mastoidului, proeminenta osoasa din spatele urechii, se numeste mastoidita. Aceasta infectie poate duce la deteriorarea osului si la formarea chisturilor cu puroi. Rareori, infectiile grave ale urechii medii se raspandesc in alte tesuturi, inclusiv creier sau membranele din jurul creierului declansand meningita.
- Ruperea timpanului–cele mai multe leziuni se vindeca in 72 de ore. In unele cazuri este necesara o interventie chirurgicala.
Diagnosticarea otitei medii
Medicul specialist va efectua un control medical al urechii tale sau a copilului folosind un instrument numit otoscop. Un timpan sanatos va fi de culoare gri roz si translucid. Daca infectia este prezenta, timpanul poate fi inflamat, umflat sau rosu.
Medicul poate verifica lichidul din urechea medie folosind un otoscop pneumatic, care sufla o cantitate mica de aer la timpan. Acest lucru ar trebui sa faca timpanul sa vibreze inainte si inapoi. Timpanul nu se va misca la fel de usor daca exista lichid in interiorul urechii.
Teste suplimentare
Medicul specialist poate efectua alte teste daca are indoieli cu privire la diagnostic, daca afectiunea nu a raspuns la tratamentele anterioare sau daca exista alte probleme de sanatate [3].
- Timpanometria. Acest test masoara miscarea timpanului. Dispozitivul masoara cat de bine se misca timpanul si ofera o masura indirecta a presiunii in urechea medie.
- Reflectometrie acustica. Acest test masoara cat de mult sunet este reflectat inapoi de la timpan, o masura indirecta a fluidelor din urechea medie. In mod normal, timpanul absoarbe cea mai mare parte a sunetului. Cu toate acestea, cu cat exista mai multa presiune din partea fluidului din urechea medie, cu atat timpanul va reflecta mai mult sunet.
- Timpanocenteza. Medicul poate folosi un tub micut care strapunge timpanul pentru a drena lichidul din urechea medie, procedura numita timpanocenteza. Lichidul este testat pentru contaminarea cu virusuri si bacterii. Acest lucru poate fi util in cazul in care o infectie nu a raspuns bine la tratamentele anterioare.
Optiuni de tratament
Tratament medical
Medicamentele analgezice sunt recomandate pentru dureri de urechi, febra si iritabilitate. Pot fi administrate si antibiotice la recomandarea medicului [5].
Bacteriile rezistente la antibiotice raman o provocare majora pentru sanatatea publica. Antibioticele ar trebui prescrise in mod obisnuit pentru copiii care au sase luni sau mai mult, au semne sau simptome severe precum otalgie moderata sau severa, otalgie timp de cel putin 48 de ore sau temperatura de 39° C sau mai mare. Antibioticele pot fi recomandate si pentru copiii cu varsta mai mica de doi ani care au otita medie bilaterala, indiferent de semne sau simptome suplimentare.
Remedii naturiste si nu doar
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.
Iata cateva remedii care pot oferi sprijin pe durata tratamentului [6]:
- Exercitii pentru gat. Rotirea si intinderea gatului pot ajuta la scaderea presiunii care se acumuleaza in canalul urechii.
- Ghimbir. Utilizarea sucului de ghimbir in jurul canalului urechii externe (nu in canalul urechii) poate contribui la calmarea durerii datorita proprietatilor antiinflamatoare ale ghimbirului.
- Apa oxigenata. Pune cateva picaturi de apa oxigenata in ureche. Dupa cateva minute, las-o sa se scurga in chiuveta. Clateste urechea.
Atentie! Remediile naturiste si suplimentele alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Preventie
Iata cateva modalitati prin care poti reduce riscul de infectii ale urechii la adulti si copii:
- Evita fumatul si fumul de tigara;
- Controleaza alergiile–inflamatia si mucusul cauzate de reactiile alergice pot bloca tubul eustachian si pot declansa infectii ale urechii.
- Incearca sa previi racelile. Evita expunerea copilului la raceli in primul an de viata. Cele mai multe infectii ale urechii incep cu o raceala.
- Alapteaza bebelusul in primele 6-12 luni de viata. Anticorpii din laptele matern reduc rata infectiilor urechii. Daca hranesti copilul cu biberonul, tine copilul intr-un unghi vertical.
- Evita sforaitul. Sforaitul constant sau respiratia pe gura pot fi cauzate de vegetatii adenoide mari. Acestea pot contribui la infectii ale urechii.
- Evita formarea de dopuri de cerumen. Foloseste produse de frumusete si ingrijire adecvate pentru urechi.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.
Otita medie este o afectiune cu care se pot confrunta mai ales copiii, dar si adultii. Daca tu sau copilul tau va confruntati cu simptome ale otitei medii, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
- Johns Hopkins Medicine. “Ear Infection (Otitis Media).” Hopkins Medicine, 2022, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/otitis-media Accesat in 07.06.2022.
- Johnson, Shanno. “Middle Ear Inflammation (Otitis Media).” Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/otitis Accesat in 07.06.2022.
- Mayo Clinic.”Ear infection (middle ear).” Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/diagnosis-treatment/drc-20351622 Accesat in 07.06.2022.
- Cleveland Clinic. “Ear Infection (Otitis Media).” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8613-ear-infection-otitis-media#diagnosis-and-tests Accesat in 07.06.2022.
- Kathryn M Harmes, R Alexander Blackwood, Heather L Burrows, James M Cooke, R Van Harrison, Peter P Passamani. “Otitis Media: Diagnosis and Treatment.”, Am Fam Physician, 2013 Oct 1;88(7):435-40, https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2013/1001/p435.html Accesat in 07.06.2022.
- Cleveland Clinic. “3 Home Remedies for an Ear Infection.”, Cleveland Clinic, 2022, https://health.clevelandclinic.org/3-home-remedies-for-an-ear-infection/ Accesat in 07.06.2022.