Adenoidectomia la copii: ce este, diagnostic, operatie

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Ce este adenoidectonomia? 

Adenoidectomia (scoaterea vegetatiilor adenoide, "polipilor") reprezinta interventia chirurgicala prin care se inlatura tesutul adenoidian din spatele foselor nazale, care este infectat, inflamat sau marit. Vegetatiile adenoide sunt foarte comune la copii. In unele cazuri, concomitent cu adenoidectomia, este indicata incizia timpanului cu montarea unui tub aerator in timpan si/sau amigdalectomia. Adenoidectomia este considerata o interventie comuna, cu putine riscuri si complicatii. Din punct de vedere chirurgical si anesteziologic, acestea au fost reduse la mimim, dar sunt totusi prezente. Nicio opera- tie nu este lipsita de riscuri.

Diagnosticarea adenoidectonomiei

Consultul la specialistul ORL; daca nu se reuseste vizualizarea portiunii din spatele nasului, se poate efectua un examen endoscopic al acestei zone. Procedura a fost prezentata in articolul Adenoidita cronica la copil (Revista Blu – nov. 2012, pag. 28).

Operatia de adenoidectonomie

Inaintea interventiei, specialistul ORL va indruma copilul catre consult la medicul pediatru, anestezist si alte specialitati de care tin eventualele boli asociate. Daca pacientul este sanatos, se vor recolta analizele de sange in vederea operatiei.

Inaintea si in ziua interventiei 

Ultima masa a copilului va fi in seara interventiei, apoi nu i se va da sa manance sau sa bea nimic; exceptie fac copiii mici la care ultima masa (lapte) va fi cu maxim sase-opt ore inainte de operatie. In cazul in care copilul e bolnav sau da semne de boala se va amana interventia.

Interventia propriu-zisa. 

Adenoidectomia se efectueaza in sala de operatie, de obicei in anestezie generala. In timpul acestei interventii copilul nu simte nicio durere. Dupa terminarea operat iei, anestezistul trezeste copilul.

Postoperator 

Durerea dupa operatie nu este mare; unii copii pot simti un disconfort local in zona gatului. Frecvent, copilul poate fi agitat, sa planga, sa nu-i convina nimic, sa aiba greata sau chiar voma. Unii copii pot avea dureri de ureche (mai ales cei pe cale de vindecare dupa otite). Medicul va administra medicamente la nevoie pentru reducerea simptomelor neplacute. Majoritatea copiilor sunt externati in aceeasi zi.

Complicatii 

Una dintre cele mai frecvente este sangerarea postoperatorie dar aceasta nu reprezinta o problema deosebita in serviciile specializate. Informatii detaliate vor fi explicate de chirurg. Faptul ca pacientul se opereaza nu exclude posibilitatea debutului bolilor de care s-ar fi imbolnavit chiar daca nu s-ar fi operat (raceli, viroze etc.).

Ingrijiri postoperatorii 

In primele doua- trei zile cel mic va sta in casa, se poate juca; apoi poate iesi afara, dar fara a face efort fizic exagerat. Dupa sapte zile, copilul se poate intoarce la gradinita, daca medicul nu recomanda altfel. In primele 10-14 zile dupa operat ie: nu se paraseste localitatea si se evita efortul fizic exagerat si practicarea sportului – risc de sangerare.

Poti citi si alte articole in Revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro: Cum se curata nasul la copii (dec. 2011-ian. 2012), Laringitele copilului (martie 2012), Adenoidita cronica la copil (nov. 2012)

 

Expert Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL. 

Doctor in Stiinte Medicale

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor