Polipi nazali: Cauze, simptome, tratament

5. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Polipii nazali: cauze, simptome si tratament

Polipii nazali sunt o afectiune des intalnita in randul tuturor categoriilor de varsta, desi majoritatea cazurilor sunt intalnite la copii si adulti. Acestia reprezinta formatiuni de tesut moi si umflate, de natura benigna, nedureroasa. 

De obicei, polipoza nazala isi face simtita prezenta in perioadele in care sinusurile sunt inflamate si, cel mai adesea, este tratata cu ajutorul spray-urilor nazale. Exista anumite situatii in care polipii pot degenera si pot crea complicatii. De aceea, este important sa faceti periodic controale medicale daca suferiti de aceasta afectiune. 

Ce sunt polipii nazali?

Polipii reprezinta o serie de excrescente sub forma unor ciorchini, care obtureaza caile nazale si sinusurile. De regula, acestia se formeaza in urma inflamatiei cronice a mucoasei, insa cauzele exacte nu au putut fi determinate cu precizie. 

Avand dimensiuni diferite, polipii mici pot fi asimptomatici, insa cei de dimensiuni mari sau multipli ingreuneaza de cele mai multe ori respiratia. In acest caz, cel mai probabil diagnostic este cel de polipoza nazala. Aflarea sa se poate face numai in cabinetul medicului, in urma unei endoscopii nazale. 

Cauze de aparitie

Cauzele exacte ale aparitiei polipilor nu au fost determinate, insa o serie de probleme de sanatate pot conduce la aparitia acestora. In urma studiilor realizate de-a lungul timpului, s-a constatat ca pozitionarea lor poate fi diferita de la pacient la pacient. 

Cu toate acestea, cel mai frecvent polipii sunt regasiti la nivelul sinusurilor din apropierea ochilor, ai nasului si pometilor. Excrescentele sunt asociate cu inflamatia mucoasei sau a sinusurilor care dureaza de mai mult de 12 saptamani. 

Factori de risc

Printre cei mai des intalniti factori favorizanti ai aparitiei polipozei nazale se numara:

  • Rinita alergica;
  • Astmul bronsic;
  • Fibroza chistica;
  • Otita;
  • Laringita acuta;
  • Rinosinuzita cronica;
  • Sindromul Young;
  • Sindromul Churg-Strauss;
  • Intoleranta la aspirina;
  • Afectiunile alergice si non-alergice.

Simptome

Cel mai adesea, polipii nazali de mici dimensiuni nu genereaza simptome, putand chiar sa ramana nedetectabili pentru perioade indelungate de timp. Excrescentele mari se pot manifesta specific prin blocarea cailor aeriene nazale si a drenajului sinusurilor suborbitale.

Unele dintre cele mai des intalnite simptome in cazurile pacientilor diagnosticati cu polipoza nazala sunt:

  • Rinoree (secretii nazale apoase abundente); 
  • Senzatia de nas infundat (obstructie nazala persistenta); 
  • Scurgeri rinofaringiene (scurgerea secretiilor de la nivel nazal pe peretele posterior faringian); 
  • Scaderea simtului sau chiar pierderea mirosului (afectiune numita Anosmie - creeaza probleme la nivelul filetelor nervoase olfactive la pacientii cu rinita cronica);
  • Durere sinusala (poate aparea la nivel maxilar, frontal, in zona ochilor sau paranazal);
  • Senzatie de presiune frontala sau faciala; 
  • Sforait accentuat in timpul somnului; 
  • Cefalee insotita de febra;
  • Prurit nazal.

De asemenea, in anumite situatii s-au intalnit dificultati de respiratie, vedere dubla, limitarea miscarii globilor oculari sau edem periorbital masiv. Daca va regasiti in aceste cazuri, mergeti de urgenta la un cabinet ORL. 

Complicatii

Desi aceste situatii sunt destul de rare, netratati corespunzator, polipii nazali pot cauza complicatii.  Acestia blocheaza fluxul de aer normal si drenajul fluidelor, accentuand in acelasi timp inflamatia cronica care a dus la dezvoltarea lor.

Complicarea polipozei nazale poate conduce la:

  • Reacutizari ale astmului (poate determina atacuri de astm din ce in ce mai dure si frecvente); 
  • Cresterea riscului de aparitie al infectiilor sinusale;
  • Extinderea infectiilor catre orbita (daca aceasta ajunge la nervul optic, poate cauza edemul, protruzia globului ocular sau reducerea acuitatii vizuale);
  • Meningita (extinderea infectiei poate ajunge la membranele si lichidul care protejeaza creierul si maduva spinarii); 
  • Aparitia trombozelor (cheaguri de sange determinate de probleme ale venelor care inconjoara sinusurile); 
  • Accidente vasculare;
  • Apnee de somn obstructiva (intreruperea respiratiei in timpul somnului).

Diagnostic

Diagnosticarea polipozei nazale se poate face pe baza simptomatologiei (in cazul in care aceasta exista). De asemenea, se poate descoperi prezenta polipilor si in cazul unui examen fizic general sau prin examinarea nasului. Acestia pot fi vizibili cu ajutorul unui simplu instrument de iluminare.

Cu toate acestea, exista o serie de teste la care medicii pot apela pentru diagnosticarea corecta a afectiunii cailor respiratorii:

Endoscopia nazala

Presupune introducerea unui tub subtire, fie el flexibil sau rigid (fibroscop sau endoscop) care este prevazut in capat cu o lumina cu fibra optica si o videocamera. Acesta se introduce in nas si ii permite doctorului sa examineze in detaliu interiorul cavitatii. 

De asemenea, prin intermediul endoscopiei se pot observa si deschiderile fiziologice ale sinusurilor, iar in anumite cazuri, chiar interiorul acestora. Procedura este intalnita si sub denumirea de rinoscopie endoscopica si, de regula, nu este dureroasa.

Examene imagistice

Se realizeaza prin intermediul unei tomografii computerizate (CT) sau a unei rezonante magnetice nucleare (RMN). Imaginile obtinute ii permit specialistului sa observe in detaliu marimea si localizarea polipilor, cat si extinderea inflamatiei. 

Acest lucru se poate realiza chiar daca excrescentele sunt dispuse in zonele mai profunde ale sinusurilor. Astfel, poate fi exclusa prezenta altor posibile obturatii ale cavitatii nazale (de exemplu, tumorile canceroase sau necanceroase)

Teste de alergie

Medicul poate recurge la o serie de teste cutanate pentru a determina daca alergiile au contribuit la inflamatia cronica a mucoasei nazale. Acestea sunt de tip prick (se aplica mici picaturi de agenti alergeni pe suprafata pielii - de regula pe antebrat sau pe spate).  

Dupa 15 minute, tegumentul este analizat in vederea identificarii semnelor unei posibile reactii alergice. Daca nu se poate realiza un test cutanat, se pot recomanda analize de sange.

Testul de fibroză chistica

In cazul in care pacientul este un copil care sufera de polipoza nazala, medicul poate recomanda testarea pentru fibroza chistica. Aceasta este o problema ereditara care afecteaza glandele responsabile de secretia de mucus, lacrimi, saliva si sucuri digestive. 

Procedura pentru depistarea fibrozei chistice este una non-invaziva (testul sudorii – determina daca perspiratia copilului contine o cantitate mai mare de sodiu decat valorile normale de referinta). 

Metode de tratament

Daca polipoza nazala a fost cauzata de sinuzita cronica, aceasta nu poate fi tratata complet. Este necesar un plan de tratament pe o perioada indelungata, care va ameliora simptomele si factorii favorizanti ai inflamaiei cronice.

Scopul tratamentului pentru polipii nazali este reducerea marimii sau eliminarea lor. 

Tratament medicamentos

Ameliorarea simptomelor cauzate de prezenta polipilor nazali presupune administrarea de medicamente (acestea pot determina reducerea sau disparitia polipilor de mari dimensiuni). 

Medicamentatia poate fi bazata pe:

  • Corticosteroizi cu aplicare locala - spray-uri cu corticosteroid nazal menit sa reduca inflamatia. Acest tratament poate micsora sau chiar elimina complet excrescentele din interiorul cavitatii nazale. Cei mai des utilizati corticosteroizi sunt budesonide, mometasone si fluticazona; 
  • Corticosteroizi orali si injectabili - se folosesc cand metoda nazala nu ofera rezultatele scontate. Acestia pot fi prednison, metilprednisolon sau dexametazona. Din cauza posibilelor efecte secundare grave, acestia se administreaza doar o perioada scurta de timp.

Tratamentul chirurgical

In anumite situatii, medicii recomanda indepartarea chirurgicala a polipilor nazali. Tipul de operatie poate varia in functie de marimea, numarul si localizarea excrescentelor, dar si de gradul de raspandire al infectiei. 

Variantele chirurgicale sunt:

  • Polipectomie - potrivita in cazul polipilor mici sau izolati (pot fi eliminati complet folosind un microdebrider). Se realizeaza sub control endoscopic cu anestezie generala; 
  • Chirurgie endoscopica a sinusurilor - este menita sa inlature politii si sa corecteze probleme sinusurilor care favorizeaza aparitia lor. Presupune introducerea unui endoscop si a unei camere video in interiorul narilor.  Interventia are loc cu anestezie generala.

Polipoza nazala nu reprezinta o afectiune ingrijoratoare atunci cand este diagnosticata la momentul potrivit si tinuta sub control. Este recomandat sa faceti regulat controale medicale pentru depistarea eventualelor probleme. 

Nu uitati, o afectiune are sanse mai mari de vindecare atunci cand este descoperita timpuriu, inainte de agravarea manifestarilor. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor