Vitamine si minerale de la A la Z

Vitaminele nu pot fi sintetizate de organismul uman si de aceea aportul de vitamine din exterior este necesar pentru o dezvoltare armonioasa. Administrarea lor trebuie facuta la recomandarea unui medic, evitandu-se hipervitaminozele care pot avea consecinte grave. Inca de la nastere copilul are nevoie de vitamine si astfel le obtine din laptele matern sau din formulele de lapte care contin suficiente vitamine. Treptat, odata cu diversificarea, necesarul de vitamine este asigurat de o nutritie completa care trebuie sa contina fructe si legume prospate, carne, oua. Printre vitaminele si mineralele care joaca un rol in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului se regasesc:
Calciu
Raspunde in primul rand de sanatatea oaselor. Este foarte important in alimentatia unui copil pentru ca fara el, oasele lui nu se pot dezvolta indeajuns incat el sa creasca si sa se dezvolte frumos. Surse de calciu: tofu, lapte, branzeturi etc.
Fierul
Este un mineral important pentru crestere. O doza normala de fier este necesara pentru producerea de sange si pentru dezvoltarea armonioasa a muschilor.
Fluorul
Copiii au nevoie de acest mineral dupa varsta de sase luni, pentru ca le protejeaza dintii si previne aparitia cariilor. Discuta cu pediatrul inainte de a administra copilului suplimente de fluor, pentru ca excesul poate duce la decolorarea permanenta a dintilor.
Vitamina A
Laptele si laptele praf sunt surse foarte bune de vitamina A. Este o vitamina liposolubila, care poate fi i ndepartata prin degresare (adunarea smantanii de deasupra). Legumele contin si ele cantitati importante de vitamina A – morcov, sfecla, rosii.
Vitamina B si acidul folic
Importante in prevenirea anemiilor si dezvoltarea armonioasa a sistemului nervos. Surse: peste, ficat, ou, mazare uscata, spanac, banane.
Vitamina C
Multi parinti depasesc doza zilnica recomandata de vitamina C in alimentatia copiilor lor, cu scopul de a tine la distanta gripa si raceala. Totusi, nu exista studii care sa arate clar legatura dintre vitamina C si raceala. Prea putina vitamina C poate provoca scorbut, o boala intalnita mai ales la copiii sub un an care sunt hraniti numai cu lapte de vaca. Fructele, in special citricele, sunt o sursa execenta de vitamina C.
Vitamina D
Este o vitamina liposolubila, a carei lipsa poate provoca rahitism. Apare cel mai des la copiii hraniti la san. Se administreaza vitamina D numai in lunile cu "r", in rest iesi cu micutul zilnic la soare.
Zincul
Este un mineral important, mai ales pentru adolescenti, pentru ca imbunatat este cresterea si maturizarea sexuala. Sugarii au nevoie de 3-5 mg de zinc in fiecare zi, pe cand la adolescenti, cantitatea creste la 10-15 mg. Alimente bogate in zinc: carne, fructe de mare, cereale integrale, nuci, fasole boabe.
Expert: Dr. Doina Mihai
Medic specialist medicina de familie
Anima Titan