Ulei de rozmarin: beneficii, proprietati, utilizari

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ulei de rozmarin

 

Rozmarinul este cunoscut ca planta aromatica utilizata in bucatarie. Intrebuintarile uleiului de rozmarin sunt variate, acest produs ofera beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Proprietatile sale antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante sunt cunoscute din vechime si tot mai apreciate in vremurile moderne. 

Prezentam in cadrul acestui material beneficiile, proprietatile si utilizarile uleiului esential de rozmarin existent in farmacii in categoria frumusete si ingrijire.

Ce este uleiul de rozmarin?

Planta de rozmarin cunoscuta sub denumirea stiintifica de Rosmarinus officinalis are origini mediteraneene, fiind mereu verde, cu frunze ace. Este una dintre cele mai populare plante aromatice si medicinale din lume. Uleiul de rozmarin se obtine din frunzele si varfurile inflorite, fiind extrem de apreciat pentru parfumul sau considerat revigorant. 

Chiar daca rozmarinul este un condiment deosebit, cu aspect si savoare intensa, ce poate fi introdus in diferite tipuri de mancaruri, uleiul de rozmarin este un ingredient de baza in multe produse de ingrijire si infrumusetare pentru piele si par, dar poate fi utilizat si ca atare pentru uz extern. (1)

Uleiul esential de rozmarin nu este un ulei in adevaratul sens al cuvantului deoarece nu contine grasimi. Unele dintre utilizarile traditionale ale uleiului de rozmarin sunt studiate si aprofundate astazi, iar beneficiile pentru sanatatea organismului pot fi astfel extinse. 

Beneficii si proprietati ale uleiului de rozmarin

Stimuleaza cresterea parului

Studiile de pana acum au aratat ca alopecia androgenetica poate fi tratata cu ulei de rozmarin. Barbatii care s-au confruntat cu aceasta problema si care au utilizat ulei de rozmarin nu doar ca au reusit sa obtina cresterea firului de par, ci si diminuarea mancarimilor asociate. Practic, uleiul de rozmarin poate combate caderea neregulata a parului si alopecia areata, cea care vizeaza caderea totala sau partiala a parului. (1) 

Acidul carnozic din rozmarin are proprietati antiinflamatoare si antioxidante care pot ajuta la imbunatatirea tesuturilor deteriorate de la nivelul scalpului, iar acest lucru ar duce la cresterea normala a firului de par, prin accelerarea fluxului de sange catre scalp. Rezultatul este benefic pentru stimularea cresterii de noi fire de par, dar si pentru reducerea caderii parului. (2)

Poate imbunatati circulatia

Un studiu efectuat pe unele persoane care se confrunta cu sindromul sau boala Raynaud caracterizata prin tulburari ale sistemului circulator a aratat ca masajul mainilor si picioarelor cu ulei de rozmarin ajuta la incalzirea zonelor mai mult decat oricare alt tip de ulei intrebuintat. Uleiul de rozmarin are capacitatea de a extinde vasele de sange astfel incat sangele sa poata circula mai bine si sa ajunga mai repede la degetele de la maini si picioare, fara ca membrele sa mai resimta frigul si senzatia de raceala. (1), (3)

Analgezic 

Uleiul de rozmarin a fost utilizat cu mii de ani in urma ca analgezic usor. Cercetarile efectuate in aceasta directie au scos la iveala faptul ca pentru unele persoane cu dureri de umar administrarea uleiului de rozmarin alaturi de presopunctura a redus semnificativ durerea acestora. Studiile de laborator au ajuns la aceleasi concluzii, dar inca mai sunt necesare unele clarificari. (1)

Sprijin pentru creier

 

 

Uleiul de rozmarin are un miros puternic cu efect de stimulare a psihicului. Inhalarea uleiului de rozmarin a relevat faptul ca astfel se previne descompunerea acetilcolinei, o substanta chimica de la nivelul creierului, esentiala in procesele de gandire, concentrare si memorie. 

Studiile realizate pana in prezent confirma efectele sale benefice asupra memoriei si cresterea capacitatii de concentrare doar prin simpla inhalare a uleiului de rozmarin. In acelasi timp, cercetarile care au avut in centru persoane varstnice sau pe cei cu boala Alzheimer au evidentiat imbunatatirea functiei creierului acestora dupa inhalarea uleiului de rozmarin si a altor uleiuri esentiale cu efecte stimulante. Sunt necesare studii aprofundate pentru a oferi dovezi stiintifice in acest sens. (1), (4)

Reducerea inflamatiei tesuturilor

Potrivit unor analize efectuate, uleiul de rozmarin are sanse sa contribuie semnificativ la reducerea inflamatiei tesuturilor prin stoparea celulelor albe din sange care merg in mod normal la tesuturile lezate unde elibereaza substante chimice inflamatorii. In artrita reumatoida, o afectiune autoimuna, lezarea articulatiilor si inflamatiile ce apar din aceasta cauza pot fi tinute sub control si cu ajutorul uleiului de rozmarin, potrivit rezultatelor obtinute. Inca nu se poate vorbi de impactul acestui ulei asupra inflamatiei si nici despre beneficiile pe termen mediu si lung, motiv pentru care mai sunt necesare date suplimentare. (1)

Lupta cu celulele canceroase

Uleiul de rozmarin ar putea fi introdus in ingrijirile celor cu diverse forme de cancer, daca rezultatele din laborator vor fi sustinute cu dovezi stiintifice. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale uleiului de rozmarin, cel putin la nivel teoretic, sugereaza ca ar putea lupta impotriva celulelor canceroase. In laborator, extractul brut de rozmarin a incetinit raspandirea celulelor leucemiei umane si a carcinomului, ceea ce inseamna ca ar putea actiona ca agent antiinflamator si antitumoral. (3)

Utilizari ale uleiului de rozmarin

Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat ca atare, usor diluat. Fiind un ulei esential poate fi folosit extern, doar cateva picaturi fiind suficiente. De asemenea, acest tip de ulei poate fi intrebuintat si in recipientele de aromaterapie specifice. 

Cand este folosit local, uleiul de rozmarin intra usor in fluxul de sange fiind absorbit prin piele, de aceea este bine sa fie in amestec cu un ulei neutru precum cel de jojoba, prevenind astfel o iritatie cutanata. 

Uleiul de rozmarin nu este indicat femeilor insarcinate, persoanelor cu tensiune arteriala mare sau celor cu diagnostic de epilepsie pentru ca poate agrava probleme de sanatate. Daca apar reactii adverse pe fondul intrebuintarii acestuia, precum senzatie de greata si varsaturi, mergi de urgenta la medic pentru ingrijiri de specialitate! (1)

Acest material contine informatii generale despre uleiul de rozmarin. Daca vrei sa utilizezi acest produs sau sa te bucuri de avantajele pentru sanatate oferite, consulta medicul curant inainte si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. 14 Benefits and Uses of Rosemary Essential Oil - https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits

2. Growth Market: How Rosemary Oil Can Help Your Hair - https://health.clevelandclinic.org/rosemary-oil-for-hair/

3. Everything you need to know about rosemary - https://www.medicalnewstoday.com/articles/266370

4. Therapeutic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its active constituents on nervous system disorders - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor