Sindrom Raynaud: cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
maini cu degete decolorate

Sindromul Raynaud este o afectiune in cazul careia intervine vasospasmul la nivelul extremitatilor corpului, ca urmare a expunerii la frig sau la situatii stresante. In acest articol poti afla mai multe detalii despre cum se manifesta fenomenul Raynaud, care sunt principalele sale cauze si ce optiuni de tratament are la indemana pacientul.

Ce este sindromul Raynaud?

Sindromul Raynaud este o afectiune in cazul careia irigarea cu sange a degetelor de la maini si de la picioare, a urechilor sau a nasului este restrictionata sau intrerupta. In cazul acestui fenomen, vasele de sange de la nivelul extremitatilor se contracta, fenomen denumit vasospasm, care are ca efect vasoconstrictia - diminuarea diametrului intern al vaselor. Acest vasospasm poate fi primar, caz in care apare independent de orice alta posibila afectiune, sau secundar, declansat de alte boli: artrita, degeraturi sau boli autoimune, de exemplu [1]. 

Sindromul Raynaud - Tipuri 

Din punct de vedere medical, se considera ca exista doua tipuri de sindrom Raynaud:

  • Sindrom Raynaud primar;
  • Sindrom Raynaud secundar [2].

Sindromul Raynaud primar

Conform unui studiu efectuat in anul 2020, majoritatea persoanelor care raporteaza simptome caracteristice sindromului Raynaud - un procent de 80 - 90% dintre acestea - nu au nici o alta afectiune asociata, sindromul fiind considerat primar si idiopatic [1]. 

Sindromul Raynaud secundar 

In cazul sindromului Raynaud secundar, exista o alta afectiune care determina aparitia simptomelor. De pilda, scleroza sistemica poate declansa sindromul Raynaud secundar, care este, de altfel, unul dintre primele semne de boala [2]. 

Care sunt cauzele sindromului Raynaud?

Cand se discuta despre sindromului Raynaud, cauzele variaza in functie de tipul acestuia.

Cauzele sindromului Raynaud primar 

Medicii nu au reusit sa elucideze complet cauzele sindromului Raynaud primar. Pur si simplu, se pare ca organismul raspunde expunerii la temperaturi scazute sau la factori de stres, prin restrictionarea circulatiei sangvine la nivelul pielii [3].

Desi vasoconstrictia periferica este un raspuns fiziologic la acesti factori, in cazul sindromului Raynaud, acesta se prelungeste mai mult decat ar fi normal, motiv pentru care incep sa se manifeste simptomele caracteristice [4].

Desi cauza propriu-zisa ramane necunoscuta, se pare ca exista o serie de factori care joaca un rol in declansarea afectiunii:

  • Factori genetici: aproximativ 50% dintre persoanele care se confrunta cu simptomele sindromului Raynaud au si alti membri ai familiei cu aceasta problema.
  • Afectiuni circulatorii: unele persoane au un tonus vascular crescut, care dezvolta predispozitia spre a dezvolta sindromul Raynaud.
  • Probleme de comunicare la nivelul sistemului nervos: sistemul nervos este cel care controleaza reactia automata a organismului la expunerea la temperaturi scazute. Uneori, el nu raspunde adecvat in cazul stresului sau frigului, astfel determinand predispozitia catre o vasoconstrictie prelungita.
  • Vascozitatea sangelui: nivelul de hidratare a organismului si celulele sangvine circulante modifica vascozitatea sangelui. Orice anomalii la acest nivel predispun la aparitia fenomenului Raynaud [5]. 

Cauzele sindromului Raynaud secundar 

Sindromul Raynaud secundar este determinat de alte afectiuni medicale ale pacientului, de medicamentele pe care le ia acesta sau de anumite obiceiuri de viata care afecteaza vasele de sange sau tesutul conjunctiv:

  • fumatul;
  • administrarea de medicamente care ingusteaza arterele;
  • artrita;
  • ateroscleroza;
  • afectiuni autoimune: lupus, sclerodermie, artrita reumatoida, sindromul Sjogren [5].

Factori de risc

Conform specialistilor, fenomenul Raynaud poate avea legatura cu urmatorii factori de risc:

  • Un istoric familial de sindrom Raynaud creste riscul ca si alti membri ai familiei sa dezvolte aceasta afectiune.
  • Sexul: sindromul Raynaud se manifesta mai frecvent in randul femeilor decat al barbatilor. Conform unui studiu recent, el afecteaza 2 - 20% dintre femei si 1 - 12% dintre barbati.
  • Varsta: adolescentii si adultii tineri, cu varsta mai mica de 30 de ani, sunt cel mai frecvent afectati. Sindromul Raynaud la copii este relativ rar intalnit.
  • Expunerea frecventa la temperaturi scazute reprezinta un factor de risc suplimentar.
  • Expunerea prelungita la dispozitive si unelte care vibreaza si la unele substante chimice poate determina aparitia sindromului Raynaud [1]. 
degete decolorate

Care sunt simptomele sindromului Raynaud?

In general, sindromul Raynaud se manifesta sub forma de episoade sau atacuri. Mai multe zone ale corpului pot fi afectate, dar cel mai adesea el este evidentiat la nivelul degetelor de la maini si picioare.

Simptomele se instaleaza progresiv, in urmatoarea succesiune:

  • Zonele afectate devin foarte palide sau chiar albe, ca urmare a intreruperii circulatiei.
  • Zonele afectate devin albastrui, reci si amortite, ca urmare a pierderii oxigenului din tesuturi.
  • Dupa ce se incalzesc, iar circulatia este restabilita, mainile apar rosii, umflate si dureroase [6].

Initial, simptomele sindromului Raynaud pot aparea in zone foarte bine delimitate ale corpului, de pilda la un singur deget. Ulterior, insa, ele se pot extinde si la restul degetelor. Fiecare episod poate dura cateva minute, pana la cateva ore [7]. 

Cel mai frecvent sunt afectate degetele. In cazul sindromului Raynaud primar, degetul mare de la mana nu manifesta simptome. Daca ele afecteaza si acest deget, medicul are motive sa suspecteze un sindrom Raynaud secundar [2]. 

Atunci cand vine vorba despre invinetirea mainilor, cauzele determinante pot avea legatura cu sindromul Raynaud, cu mentiunea ca el rareori se extinde dincolo de degete. 

Sindromul Raynaud secundar poate afecta si alte zone ale corpului, cel mai frecvent fiind implicate fata, urechile, genunchii sau mameloanele. Episoadele nu sunt neaparat identice, nici macar in cazul aceleiasi persoane [8]. 

Complicatiile sindromului Raynaud

Prognosticul, in cazul sindromului Raynaud, depinde de sanatatea pacientului. Pe termen lung, sindromul Raynaud secundar prezinta mai multe motive de ingrijorare decat forma sa primara. In cazul persoanelor cu sindrom Raynaud secundar, exista un risc de aparitie a complicatiilor, reprezentate de infectii, ulcere cutanate si zone de gangrena [9].  

Diagnosticarea sindromului Raynaud 

Diagnosticarea sindromului Raynaud include mai multe etape.

Anamneza

Atunci cand ii vorbesti despre simptomele experimentate, medicul poate veni cu intrebari specifice referitoare la factorii de risc pentru sindromul Raynaud. In plus, poate solicita detalii despre raspunsul tipic la stres sau la temperaturi scazute si va dori sa afle daca simptomele sunt asociate, in vreun fel, acestora. 

Examenul clinic 

Medicul va dori sa examineze degetele de la maini si de la picioare, in special pielea si patul unghial, dar si orice alte zone ale corpului la nivelul carora se manifesta simptomele. In timpul examenului clinic va aplica o presiune usoara pe patul unghial, de pilda, si va masura timpul de reumplere capilara pentru a evalua circulatia periferica si starea de sanatate a vaselor de sange. 

Pentru a stabili tipul de sindrom Raynaud de care suferi, medicul poate decide sa efectueze un examen clinic mai amplu, pentru a identifica eventuale alte afectiuni care ar putea determina forma secundara a bolii [10]. 

Examene paraclinice

Exista o serie de investigatii suplimentare pe care medicul poate decide sa le recomande inainte de a formula un diagnostic de certitudine. Printre ele se numara:

  • testul de stimulare la rece: un dispozitiv special determina temperatura degetelor atunci cand sunt expuse la frig si dupa ce sursa de frig este indepartata;
  • capilaroscopia;
  • identificarea anticorpilor antinucleari in sange, un indicator al bolilor autoimune;
  • rata de sedimentare a eritrocitelor determina nivelul de inflamatie din organism;
  • proteina C reactiva evalueaza raspunsul hepatic la inflamatie [1]. 

Optiuni de tratament pentru sindromul Raynaud 

Sindromul Raynaud se vindeca? Din pacate, nu exista un tratament care sa promita vindecarea completa a sindromului Raynaud primar sau secundar. Exista, insa, variante de tratament si schimbari ale stilului de viata care contribuie la gestionarea simptomelor si la reducerea frecventei de aparitie a episoadelor.

Schimbari ale stilului de viata 

Schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata si obiceiurile individuale sunt o parte importanta a tratamentului impotriva sindromului Raynaud. Evitarea substantelor care determina vasoconstrictie - cum sunt nicotina si produsele pe baza de cofeina - sunt prima linie de tratament [11]. 

Cand vine vorba despre sindromul Raynaud, alimentatia nu este considerata, neaparat, un element care sa controleze simptomele. Pe de alta parte, o dieta sanatoasa si bine echilibrata, alaturi de utilizarea, la nevoie si la recomandarea medicului, a suplimentelor alimentare, ajuta la intretinerea sanatatii aparatului cardiovascular [4].

Exercitiul fizic si evitarea frigului sunt eficiente in reducerea intensitatii simptomelor. In plus, un stil de viata activ, cu multa miscare, imbunatateste starea de sanatate a aparatului cardiovascular si contribuie la gestionarea mai eficienta a stresului [5].

Vasospasmul

In cazul in care treci printr-un episod de vasospasm, principalul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te protejezi impotriva frigului. Atunci cand esti in timpul unui astfel de episod, iata cum e indicat sa procedezi:

  • Acopera mainile si picioarele cu manusi, respectiv sosete.
  • Adaposteste-te de frig si de vant si incalzeste intregul corp.
  • Baga mainile si/sau picioarele in apa calduta. Atentie, apa nu trebuie să fie fierbinte!
  • Maseaza extremitatile pentru a incuraja circulatia sangelui [4].

Atunci cand reusesti sa iti pastrezi calmul, chiar si in situatii stresante, exista sanse mai bune ca intensitatea episoadelor sa fie mult diminuata. Concentrarea asupra tehnicilor de respiratie este, de asemenea, un element cheie.

Atat in cazul sindromului Raynaud primar, cat si al celui secundar, schimbarea obiceiurilor si ajustarea stilului de viata pot contribui la ameliorarea simptomelor. Dar, in special in cazul fenomenului Raynaud secundar, ele nu sunt suficiente pentru a controla afectiunea, in formele sale medii sau severe [1].

Medicatia orala

Daca discutam despre tratament pentru sindrom Raynaud, medicamentele utilizate includ substante cu rol vasodilatator, printre care:

  • blocante ale canalelor de calciu, prima optiune de tratament;
  • inhibitori de fosfodiesteraza, utilizat si in tratarea altor tulburari circulatorii, de tipul disfunctiei erectile;
  • nitrati topici, cu absorbtie cutanata;
  • unele tratamente impotriva hipertensiunii arteriale;
  • acid acetilsalicilic in doza mica [6]. 

Medicatia intravenoasa

In cazuri severe, cand lipsa de oxigen afecteaza profund tesuturile, medicul poate recomanda terapie intravenoasa cu prostaglandine pentru dilatarea vaselor de sange si prevenirea formarii de cheaguri [1]. 

Tratamentul chirurgical

Atunci cand sindromul Raynaud are un impact important asupra calitatii vietii, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala denumita simpatectomie. Aceasta urmareste blocarea nervilor care determina vasoconstrictie. Uneori, procedura trebuie repetata la intervale de cativa ani.

Aceasta alternativa este inca dezbatuta, iar majoritatea medicilor nu sunt fermi in a o recomanda, fiind rezervata cazurilor foarte grave si care nu raspund la alte variante de tratament [2]. 

Metode de preventie a simptomelor 

Pentru prevenirea simptomelor asociate sindromului Raynaud medicii recomanda evitarea expunerii la frig, evitarea situatiilor stresante si dobandirea unor abilitati adecvate de gestionare a stresului. 

In cazul sindromului Raynaud secundar, prevenirea si tratarea adecvata a afectiunilor predispozante este esentiala. 

Desi inconfortabil si avand potentialul de a altera calitatea vietii, sindromul Raynaud reprezinta o afectiune care, in majoritatea cazurilor, poate fi gestionata cu ajutor medical. Nu ezita sa programezi o consultatie, in cazul in care simptomele cu care te confrunti te orienteaza in aceasta directie. 

Acest articol are rol strict informativ si nu inlocuieste un diagnostic avizat. Daca suferi de anumite simptome, adreseaza-te medicului si urmareste indicatiile acestuia!

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/raynauds-phenomenon#treatment afisat la 29.08.2022;
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7687329/ afisat la 29.08.2022;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8287761/ afisat la 29.08.2022;
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499833/ afisat la 29.08.2022;
  5. https://www.nhlbi.nih.gov/health/vasculitis afisat la 29.08.2022;
  6. https://www.niams.nih.gov/health-topics/raynauds-phenomenon afisat la 29.08.2022;
  7. https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Raynauds-Phenomenon afisat la 29.08.2022;
  8. https://medlineplus.gov/raynaudsdisease.html afisat la 29.08.2022;
  9. https://www.nhs.uk/conditions/raynauds/ afisat la 29.08.2022;
  10. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/raynauds-phenomenon afisat la 29.08.2022;
  11. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/symptoms-causes/syc-20363571#:~:text=Raynaud%27s%20(ray%2DNOSE)%20disease,to%20affected%20areas%20(vasospasm) afisat la 29.08.2022. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor