Terapie craniosacrala: ce este, cum functioneaza, beneficii

Terapia craniosacrala consta in aplicarea unei presiuni usoare si constante asupra craniului si coloanei vertebrale, cu scopul de a oferi o mai buna circulatie a fluidelor. Terapia craniosacrala contribuie la calmarea durerilor, relaxarea muschilor, imbunatatirea fluxului sanguin si reducerea stresului. In acest articol poti afla ce este terapia craniosacrala, cum functioneaza si ce beneficii implica.
Ce este Terapia Craniosacrala?
Terapia craniosacrala este o forma de terapie manuala non-invaziva, dezvoltata in anii 1920 de catre osteopatul William Sutherland, care a descoperit ca structurile osoase ale craniului sunt conectate prin intermediul unor ligamente fine si usor deplasabile.
Terapia craniosacrala este bazata pe premisele conform carora organismul poseda propriul sau ritm pulsatoriu natural, cunoscut sub numele de ritm cranio-sacral. Acest ritm poate fi masurat prin palpare umana subtila si poate fi influentat prin tehnici usoare precum presiune, reorientare si relaxare. De asemenea, aceasta terapie se bazeaza pe teoria ca toate partile corpului sunt conectate si functioneaza impreuna pentru a promova starea generala de sanatate.
Scopul terapiei craniosacrale este de a promova relaxarea, reducerea durerii si echilibrul emotiilor. Practicienii in terapia craniosacrala folosesc tehnici delicate pentru a evalua si a influenta fluxul de lichid prin corp, precum si mobilitatea membranelor care invelesc sistemul craniosacral si organele asociate [1].
In timpul unei sedinte de terapie craniosacrala, practicianul va folosi o presiune foarte usoara pentru a detecta schimbarile de tensiune sau mobilitate. Tehnicile delicate aplicate ajuta la relaxarea muschilor si ligamentelor si pot aduce ameliorari vizibile in ceea ce priveste durerea, tensiunea, oboseala si simptomele asociate cu stresul sau anxietatea. De asemenea, pot ajuta la imbunatatirea sanatatii mientale si emotionale si conduc la o stare de bine general
Terapia craniosacrala poate fi benefica atat pentru adulti, cat si pentru copii si poate fi folosita ca tratament adjuvant intr-o gama larga de tulburari fizice, emotionale si mintale. Pot fi utilizate tehnici individualizate pentru fiecare persoana, in functie de nevoile specifice, iar tratamentele pot varia in intensitate, durata si frecventa in functie de pacient [2].
In ce consta terapia craniosacrala?
Aceasta forma de tratament lucreaza cu sistemul cranio-sacral, concentrandu-se asupra fluxului de lichid cefalorahidian de la nivelul craniului, coloanei vertebrale si bazinului. Se considera ca presiunea usoara poate sa influenteze sistemul nervos central, sistemul imunitar si structurile ligamentare din spatele craniului si gatului.
Pentru a obtine rezultate optime, practicantii folosesc anumite tehnici specifice, cum ar fi manipularile articulare, tehnicile respiratorii si tehnicile de presopunctura. In plus, aceasta terapie foloseste diferite forme de miscari subtile si exercitii de respiratie pentru a stimula fluxul fluidelor. Aceste proceduri sunt concepute sa aduca beneficii in termeni de relaxare fizica si psihica si pot reduce simptomele cauzate de anxietate, stres sau alte afectiuni psihice.
In cadrul acestei terapii se realizeaza o evaluare atenta a pacientului pentru a identifica anumite probleme medicale sau emotionele care ar putea contribui la disconfortul sau la simptomele sale. Apoi, cu ajutorul manevrelor manuale subtile, practicantul va crea o stare generala de relaxare in organism prin stimularea sistemelor nervos central si imunitar si prin eliberarea tensiunilor din muschi si ligamente [3].
Pacientul ramane complet imbracat pe toata durata terapiei, deci e o idee buna sa alegi haine comode. Sesiunea se desfasoara mentinand pacientul in pozitia culcat pe spate, dar poti discuta cu specialistul daca aceasta pozitie nu iti este confortabila, din diferite motive.

Beneficiile terapiei craniosacrale
Terapia craniosacrala a fost folosita cu succes in tratarea unor afectiuni ca:
- migrene si dureri de cap;
- constipatie;
- sindromul intestinului iritabil;
- insomnii si tulburari de somn;
- scolioza;
- infectii sinusale;
- durere de gat;
- fibromialgie;
- otite recurente la copii
- colici la bebelusi;
- anxietate si depresie;
- sarcini dificile [4].
Exista studii care confirma eficienta terapiei craniosacrale in afectiuni de tipul migrenelor severe, dar comunitatea medicala mondiala este de acord ca e necesara aprofundarea si extinderea acestor cercetari, pentru a putea identifica toate oportunitatile pe care le implica terapia cranioscrala.
Contraindicatii ale terapiei craniosacrale
Persoanele care au trecut recent printr-o interventie chirurgicala craniosacrala sau au suferit o fractura a craniofaciala ar trebui sa evite terapia craniosacrala. De asemenea, medicii recomanda evitarea acestui tip de terpaie in cazul persoanelor cu leziuni craniene, sacrale sau de coloana vertebrala aparute recent.
Terapia craniosacrala trebuie folosita cu prudenta la persoanele cu boli inflamatorii, de exemplu artrita reumatoida sau lupus eritematos sistemic. Persoanele care au tulburari neurologice, cum ar fi scleroza multipla, epilepsia sau leziuni cerebrale traumatice, trebuie sa evite terapia craniosacrala.
In general, medicii vor face intotdeauna recomandari medicale personale inainte de a incepe orice fel de tratament. Prin urmare, este important ca pacientii sa consulte un medic calificat pentru a evalua riscurile asociate terapiei craniosacrale si pentru a decide daca aceasta optiune este cea mai buna pentru ei [5].
Terapia craniosacrala ofera multe beneficii pentru sanatatea fizica, mentala si emotionala. Este un tratament non-invaziv si poate ajuta la ameliorarea durerii, stresului si oboselii, fiind un adjuvant util in tratamentul unor afectiuni complexe precum autismul, tulburarile nervoase, hipersensibilitatea, migrenele si traumele craniene. Terapia craniosacrala poate oferi beneficii semnificative pentru persoanele care sufera de afectiuni fizice sau emotionale, motiv pentru care aceasta este o optiune valabila pentru multi oameni.
Bibliografie:
1. Craniosacral Therapy Technique: What Is It, Benefits, Risks & Technique. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/17677-craniosacral-therapy#:~:text=Craniosacral%20therapy%20(CST)%20is%20a%20gentle%20hands%2Don%20treatment, accesat la 14.02.2023;
2. Frequently Asked Questions about CranioSacral Therapy. Www.upledger.com, www.upledger.com/therapies/faq.php, accesat la 14.02.2023;
3. Gotter, Ana. Cranial Sacral Therapy. Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2017, www.healthline.com/health/cranial-sacral-therapy, accesat la 14.02.2023;
4. Matarán-Peñarrocha, Guillermo A., et al. Influence of Craniosacral Therapy on Anxiety, Depression and Quality of Life in Patients with Fibromyalgia. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, 2011, pp. 19, dx.doi.org/10.1093%2Fecam%2Fnep125, https://doi.org/10.1093/ecam/nep125, accesat la 14.02.2023;
5. Zane, Thomas. A Review of Craniosacral Therapy SCIENCE, FADS, and APPLIED BEHAVIOR ANALYSIS from the Current Repertoire, Fall 2011, Newsletter of the Cambridge Center for Behavioral Studies, accesat la 14.02.2023.