Saptamana 33 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

8. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Saptamana 33 de sarcina

 

In saptamana 33 de sarcina copilul poate face diferenta intre zi si noapte si unii dintre micuti se pot pozitiona cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere. Corpul tau trece prin transformari care aduc in aceasta perioada senzatii de amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. Mergi la controalele medicale, fa miscare si nu uita sa te hranesti cat mai sanatos! 

Saptamana 33 de sarcina, vine cu alte modificari ale corpului mamei si cu o etapa noua in dezvoltarea copilului. Sarcina la 8 luni este solicitanta pentru corpul tau, iar miscarile sunt tot mai limitate, pe masura ce acumulezi greutate. Daca ai tinut un calendar al sarcinii pe saptamani si luni in care ti-ai notat detalii despre evolutia embrionului, este bine sa stii ca acum copilul are in jur de 2 kilograme si este de marimea unui ananas, ceea ce inseamna ca masoara 42 - 46 cm lungime (1).  

Burta la 33 de saptamani de sarcina poate fi proeminenta, iar tu ai luat in greutate 10 - 12 kilograme. In ceea ce priveste greutatea, exista diferente de la o femeie la alta. Daca esti la a doua sarcina, aceasta vei observa ca este diferita de prima. 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

33 de saptamani de sarcina aduc schimbari semnificative in dezvoltarea bebelusului, altele decat cele din trimestrul 2 de sarcina. Este mai puternic, are grasime corporala acumulata si pielea mai neteda (1). Parul, unghiile, genele, sprancenele au crescut. Copilul poate face diferenta intre zi si noapte, iar lumina puternica il determina sa inchida ochii. 

Incepand cu aceasta saptamana, oasele copilului pot incepe sa se intareasca. Doar oasele capului raman in continuare flexibile (1), astfel incat in momentul nasterii copilul sa poata trece usor prin canalul de nastere. 

Pentru ca este puternic si a crescut are la dispozitie un spatiu limitat in interiorul uterului si mai putin lichid amniotic. Sunt situatii in care la 33 de saptamani de dezvoltare copilul se intoarce cu capul in jos si se pozitioneaza pentru nastere. Poate sta astfel in urmatoarea perioada, chiar daca nu se va naste mai devreme de 40 de saptamani. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Burta este mare in saptamana 33 de sarcina, iar linia mediana este pronuntata. Iti este dificil sa te misti in ritmul cu care erai obisnuita din cauza greutatii acumulate. 

Printre simptomele sarcinii la 33 de saptamani se numara in continuare durerea si sensibilitatea sanilor care sufera modificari si au crescut mult. Senzatiile resimtite la nivelul sanilor pot fi ca in primul trimestru de sarcina

Bataile inimii tale sunt accelerate pentru ca in perioada sarcinii corpul produce o cantitate sporita de sange, iar inima este nevoita sa pompeze tot acest volum (2). De fiecare data cand mergi la control, medicul iti verifica tensiunea pentru a sesiza daca sunt valori crescute fata de normalul din sarcina. 

Dificultatile de respiratie fac deja parte din viata de gravida. Se pot accentua atunci cand te apropii de termenul estimat pentru nastere. Daca simti ca te sufoci nu intra in panica, respira adanc si schimba pozitia in care stai pentru a nu presa diafragma. 

Durerile de spate, cele resimtite la picioare, alaturi de senzatii de furnicaturi si amorteala vor continua sa se manifeste pana la nastere. 

Gleznele si picioarele pot fi acum mai umflate, pe fondul expansiunii uterului care pune presiune pe venele ce alimenteaza cu sange zona periferica a corpului. Mentinerea picioarelor ridicate poate ajuta, dar daca observi ca umflaturile nu se diminueaza, mergi la medic (2)!

 Arsurile si durerile de stomac in sarcina inca pot fi resimtite, iar acest fenomen devine mai neplacut in a doua parte a zilei sau cand stai culcata pe o parte. Vorbeste cu medicul, te poate ajuta cu sfaturi si produse specifice, care sa nu puna in pericol copilul. 

Urinarile frecvente sunt neplacute, dar nu mai este mult pana la marea intalnire si la revenirea la normalitate. Daca apar, acorda atentie infectiilor urinare in sarcina si mergi la medic pentru a le trata corespunzator. 

La 33 de saptamani de sarcina contractiile Braxton-Hicks sunt rare. Daca resimti unele miscari intense, lungi si dese, mergi de urgenta la medic pentru ca este posibil sa intri in travaliu (2). 

Insomniile in sarcina iti pot da in continuare batai de cap. Poti opta pentru o perna speciala pentru gravide care iti poate oferi confort sau poti sa iti gasesti relaxarea culcata pe partea stanga, cu picioarele usor indoite. 

Tenul se poate pata in sarcina ajunsa la 33 de saptamani sau petele aparute pot sa se uneasca, formand semne distincte de culoare inchisa. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

 

Viitoarea mamica

 

Pana acum trebuia sa faci ecografia de sarcina de trimestrul 3 sau morfologia de trimestru 3. Mergi la toate controalele programate, acestea vor fi mai dese acum, fata de lunile anterioare. 

Vorbeste cu medicul despre modalitatea de nastere, naturala sau prin cezariana si fa aranjamentele necesare. Alege maternitatea sau spitalul privat adecvat si descopera conditiile specifice. Discuta deschis cu medicul tau despre ceea ce implica o nastere naturala sau una prin cezariana pentru a sti la ce sa te astepti. 

Continua sa iei vitaminele prenatale prescrise de medic, mananca sanatos, fa miscare cat iti permite sanatatea si incearca sa te odihnesti cat mai mult. 

Nu lua niciun medicament fara recomandarea specialistului. Acesta iti poate indica produse din categoria mama si copilul, disponibile in farmacii, de care ai nevoie si pe care le poti utiliza in deplina siguranta. Nu folosi suplimente alimentare si remedii naturiste fara indicatia medicului!

Elimina factorii stresori din viata si nu te necaji pentru orice, chiar daca sunt momente in care simti ca lucrurile iti scapa de sub control sau ca nu iti poti stapani emotiile. 

Sfaturi pentru parteneri

Partenerul a fost alaturi de tine in aceasta perioada. Ati observat cum creste minunea din pantecul tau, ati ascultat inima copilului si ati pregatit totul pentru marea intalnire. 

Este bine sa va ganditi de acum si la metoda contraceptiva dupa nastere. Daca nu va mai doriti alti copii, vorbiti cu medicul si va poate oferi mai multe optiuni contraceptive pentru amandoi. 

Saptamana 33 de sarcina poate fi momentul definitoriu pentru copilul care se va pozitiona pentru nastere. Mai este putin pana la eveniment, deja ai pregatit totul cu medicul care te supravegheaza in sarcina. Daca observi contractii frecvente sau te confrunti cu alte probleme de sanatate, mergi de urgenta la doctor pentru ingrijiri de specialitate!

Surse de informare:

1. Pregnancy Week 33 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant/

2. 33 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/33-weeks-pregnant

  • Testul de ovulatie este un dispozitiv de diagnosticare in vitro, potrivit pentru autotestare.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor