Saptamana 26 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

23. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Saptamana 26 de sarcina

 

Cu saptamana 26 aproape ai incheiat luna a sasea de sarcina. Este posibil ca, de acum incolo, activitatile zilnice sa devina din ce in ce mai dificile, iar somnul de noapte sa fie agitat. Dar e normal sa fie asa. Important e sa stii la ce sa te astepti in urmatoarele saptamani, ca sa nu fii luata prin surprindere de noile simptome aparute.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

In saptamana 26 de sarcina bebelusul tau masoara aproximativ 36 cm si cantareste putin peste 900 g. In urmatoarele 14 saptamani, pana la termen, el va continua sa creasca intr-un ritm accelerat, pana la aproximativ 3 kg [1].

In sfarsit, ochii bebelusului sunt pregatiti sa se deschida, semn ca retina - zona in care se formeaza imaginile pe care le vedem - s-a dezvoltat complet. Din acest moment bebelusul poate vedea - chiar daca, in uter, peisajul nu e tocmai interesant. In acest sens, unele viitoare mamici aprind o lanterna puternica si o indreapta spre abdomen si primesc un raspuns sub forma de miscare de la bebelus - poti testa si tu daca trucul functioneaza [2].

Desi irisul nu are, inca, o cantitate suficienta de pigment, culoarea ochilor incepe deja sa se ghiceasca. Si chiar daca nuanta din momentul nasterii nu este definitiva, vei sti exact ce culoare au ochii bebelusului in jurul varstei de 6 luni [3].

In sarcina la 26 saptamani activitatea cerebrala a bebelusului poate fi inregistrata. Asta inseamna nu doar ca micutul aude ce se intampla in jurul sau, dar poate sa si reactioneze la zgomote. Desigur, reactiile sale sunt deocamdata instinctive: o crestere a frecventei cardiace sau miscare [4].

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Sarcina la 26 saptamani are un simptom ciudat, inofensiv si pe care multe gravide il privesc aproape cu ingrijorare: protruzia buricului catre exterior. Cresterea uterului este suficienta pentru a impinge abdomenul in fata, facand ca buricul sa devina mai proeminent. La cateva saptamani dupa nastere el revine, insa, la pozitia naturala [5].

Pe lista de simptome de sarcina 26 saptamani, insomniile incep sa isi faca simtita prezenta. Printre crampe musculare, arsuri gastrice si vizite la baie, nu e de mirare ca somnul devine o provocare. Exista o multime de trucuri la care poti apela pentru a ameliora situatia, de la miscarea in aer liber pe timpul zilei pana la limitarea cantitatii de lichide cu 2 ore inainte de culcare [6].

La 26 saptamani de sarcina exista o mare probabilitate sa ai senzatia ca ai un titirez in burtica. Este una dintre cele mai active perioade, in calendarul de sarcina pe saptamani si luni, caci micutul este de acum destul de puternic, iar spatiul pe care il are la indemana este, inca, destul de mare pentru giumbuslucurile sale [7]. 

Pe de alta parte, avand in vedere faptul ca sistemul nervos al bebelusului se maturizeaza, miscarile sale devin mult mai coordonate. In functie de forta si locul in care loveste, e posibil sa ai, uneori, surprize dureroase [2].

Sarcina la 6 luni este momentul in care incepe sa se manifeste „creierul de gravida”. S-ar putea sa te trezesti uitand lucruri importante, aceasta descrestere a memoriei fiind temporara si perfect normala. Obiceiul de a-ti nota lucrurile importante se va dovedi util si pe viitor [6].

La 6 luni de sarcina se vede burta, dar incepe sa isi faca simtita prezenta si un anumit grad de neindemanare, cauzata de schimbarea centrului de greutate, ligamentelor mai laxe decat de obicei si kilogramelor in plus. E important sa fii cu atat mai atenta pentru a evita sa aluneci, sa te impiedici, sa cazi si sa te lovesti. Scarile si suprafetele alunecoase sunt, in mod deosebit, periculoase [4]. 

Migrenele apar si ele in aceasta perioada, mai frecvent la persoanele care sufereau din cauza lor si inainte de sarcina. Este posibil ca intensitatea episoadelor sa creasca si, cum nu poti apela la medicamentele obisnuite, recomandarea specialistilor este sa te orientezi catre terapii alternative: masaj, meditatie, yoga sau acupunctura, acestea fiind foarte eficiente pentru a trata durerile de cap in sarcina  [3]. 

In saptamana 26 de sarcina pot aparea si probleme de vedere. Ochii sunt uscati si iritati, asadar medicul ar putea sa iti recomande sa folosesti lacrimi artificiale pentru a-i calma. Daca problemele de vedere devin serioase, contacteaza imediat medicul deoarece ar putea fi vorba despre un simptom de preeclampsie [4].

 

Viitorii parinti

 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Desi hidratarea este foarte importanta, daca vrei sa te poti odihni civilizat pe timp de noapte e o idee buna sa limitezi consumul de lichide inainte de culcare. Bea daca iti este sete, dar incearca sa nu exagerezi dupa ora 19.00.

La 26 saptamani de sarcina specialistii recomanda sa prepari termic foarte bine carnea, indiferent de specia de la care provine. Poti apela chiar la un termometru pentru carne ca sa verifici ca temperatura minima de preparare este atinsa inclusiv in profunzime [3]. 

Este o perioada propice pentru a achizitiona lucruri pentru bebelus; cel mai bun sfat pe care il poti primi in aceasta perioada este sa fii foarte atenta la elementele de siguranta ale produselor pe care le ai in vedere. 

Daca nu exista contraindicatii medicale, continua sa duci o viata cat mai activa, exercitiul fizic usor sau moderat contribuie la o sarcina mai sanatoasa si la o nastere mai usoara. Bebelusii reactioneaza diferit la rutina sportiva a mamei: pe unii, cresterea frecventei cardiace si aportul suplimentar de sange ii energizeaza, in timp ce altii adorm, leganati confortabil [5].

Ai mare grija la postura! Spatele arcuit este susceptibil a dezvolta tot felul de dureri, prin urmare ar trebui ca, ori de cate ori stai jos, sa folosesti un suport lombar de calitate, care sa te sustina confortabil. 

Regulile alimentare trebuie respectate in continuare, dar insistam asupra importantei evitarii oualor crude. Pentru a preveni riscul de transmitere a infectiei cu Salmonella, ele trebuie preparate pana cand galbenusul este complet inchegat. Rezista, de asemenea, tentatiei de a gusta aluat crud [2]. 

Sfaturi pentru parteneri 

Pentru ca sistemul imunitar al functioneaza la o intensitate mai mica decat de obicei, este foarte important sa primesti ajutor in tot ceea ce faci, astfel incat sa nu te imbolnavesti. Igiena, in special in bucatarie este esentiala: buretele de vase trebuie schimbat frecvent, blaturile trebuie dezinfectate zilnic, tocatoarele pentru carne, respectiv legume, trebuie separate, legumele si fructele trebuie spalate temeinic cu apa si sapun special pentru ele. Carnea cruda nu trebuie spalata niciodata, deoarece in loc sa indepartezi bacteriile, le vei raspandi in chiuveta si in jurul ei.

Aproape ca ai ajuns in al treilea trimestru de sarcina, un pas mai aproape de statutul de parinte. Atunci cand ai grija de tine, pe parcursul sarcinii, ai grija de bebelus si iti asiguri o nastere usoara! Totusi, acest articol este pur informativ. De aceea, este recomandat sa tii legatura cu medicul tau, sa discuti despre tot ce ti se intampla in sarcina si sa ii urmezi sfaturile si indicatiile. El stie ce este mai bine pentru tine si bebelusul tau!

Bibliografie

  1. ” www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 16.09.2022;
  2. “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester  afisat la 16.09.2022;
  3. “26 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/26-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 16.09.2022;
  4. Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 16.09.2022;
  5. “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 16.09.2022;
  6. “Week 26 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-26.aspx afisat la 16.09.2022;
  7. What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 16.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor