Cataracta: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

12. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Cataracta: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Cataracta este o afectiune oftalmologica care determina diminuarea vederii, ca urmare a opacizarii cristalinului. Albeata care apare in ochi face ca formarea imaginilor la nivelul retinei sa nu mai fie posibila. Desi este o afectiune care apare la varstnici sunt si exceptii cand cataracta poate sa apara la tineri si copii. Tratamentul chirurgical cu implantare de cristalin artificial poate duce la eliminarea completa a ochelarilor. 

Cataracta este o problema ce apare la nivelul ochilor si se dezvolta cand cristalinul nu mai este limpede si totul se vede ca prin ceata. 

Inainte de a vorbi despre cataracta sa explicam cum se formeaza imaginile. Lumina trece printr-o lentila transparenta, pozitionata in spatele irisului. Aceasta lentila focalizeaza lumina, iar informatia transmisa de creier, care ajunge la ochi este procesata intr-o imagine.  

Atunci cand cataracta incepe sa se manifeste, ochiul nu mai poate procesa informatiile si lumina, ceea ce inseamna imagini in ceata sau alte probleme ale vederii. Gravitatea acestei situatii este data si de modul de dispunere al cataractei, dar si de dimensiunea acesteia. 

Ce este cataracta?

Cataracta este o afectiune frecventa a ochilor, care poate sa apara la orice varsta, desi persoanele trecute de 60 de ani sunt mai predispuse la aceasta problema de sanatate. Netratata la timp sau corespunzator, cataracta poate duce la complicatii nedorite, cea mai grava fiind orbirea. 

Prin opacizarea cristalinului ochiului, vederea se degradeaza, imaginile nu se mai pot forma clar la nivelul retinei. In timp, cristalinul devine opac, iar acest lucru se vede la nivelul pupilei, prin aparitia in zona centrala, in mijlocul irisului, a unei pete albe, mate. 

Cataracta poate afecta un singur ochi, dar și pe amandoi. In acest ultim caz, vederea poate fi alterata in mod diferit la cei doi ochi sau in egala masura. 

Tipuri de cataracta

Exista mai multe tipuri de cataracta la ochi in functie de pozitionare, de dimensiune, de modul de aparitie. 

Cataracta din cauza varstei

In cele mai multe cazuri, cataracta are legatura directa cu varsta. Imbatranirea duce la aparitia problemelor legate de vedere, printre care si cataracta, din cauza slabirii elasticitatii cristalinului. 

Cataracta nucleara

Desi ambii ochi sunt cel mai adesea afectati, unul poate deservi vederea mai bine decat celalalt, mai ales ca aceasta forma de cataracta apare in timp. In plus, pentru o buna perioada simptomele nu sunt sesizabile. 

Cataracta de tip scleroza nucleara se mai poate gasi in diverse tratate de specialitate si cu denumirea de cataracta senila pentru ca apare in special la batrani si afecteaza vederea la distanta, in timp ce imaginile apropiate sunt in continuare usor de vizualizat. 

Cataracta congenitala

Acest tip de cataracta poate sa apara inca de la nasterea bebelusilor, dar si la copiii foarte mici, chiar si la ambii ochi. Desi sunt si cazuri in care cataracta congenitala nu afecteaza vederea, in majoritatea cazurilor ea trebuie sa fie tratata. 

Cataracta de tip secundar

Aceasta poate sa apara ca urmare a unor alte probleme de sanatate. Diabetul este una dintre bolile care afecteaza organismul in multe moduri, cataracta fiind doar una dintre problemele secundare pe care le dezvolta. 

Unele studii au aratat ca acest tip de cataracta secundara poate sa apara si pe fondul consumului de produse de tip steroizi, pe o perioada mai lunga de timp. 

Cataracta de tip cortical

Se formeaza la marginea sau in cortexul cristalinului, ea fiind mai des intalnita la persoanele tinere. Modul ei de extindere este de la margini spre centrul ochiului, pe tiparul spitelor unei roti. 

Cataracta de tip traumatic

Ranile la cei doi ochi sau doar la unul pot duce la aparitia acestui tip de cataracta. Desi poate parea mai greu de inteles, uneori o leziune traumatica la nivelul ochilor determina aparitia cataractei si dupa cativa ani de la eveniment. 

Cataracta subcapsulara posterioara

Se formeaza in spatele capsulei si are o legatura stransa cu o alta boala cronica, diabetul, precum si cu iradierea ce poate sa apara la nivelul fetei. Poate sa apara si in tratamentul pe termen lung cu corticosteroizi. 

Acest tip de cataracta se poate manifesta cu preponderenta la persoanele a caror vedere este deficitara pe fondul miopiei severe, progresul fiind unul extrem de rapid. 

Cataracta pe fondul radiatiilor

Persoanele care sufera de diverse tipuri de cancer, al caror tratament include radiatii periodice pot dezvolta cataracta. 

Cauze de aparitie

Nu exista o cauza clara pentru aparitia cataractei, specialistii considera ca afectiunea se datoreaza urmatoarelor elemente:

  • Varsta inaintata;
  • Boli: diabet, cancer, glaucom, dezlipirea retinei;
  • Administrarea unor medicamente pe o perioada lunga: corticosteroizi, steroizi; a produselor pentru schizofrenie sau a celor pentru tulburare bipolara;
  • Lumina solara intensa sau expunere pe termen lung la raze de tip UV;
  • Ereditate;
  • Leziuni si operatii la ochi;
  • Tratamente cu radiatii in partea superioara a trunchiului;
  • Traumatisme mecanice sau care pot aparea in mediul de lucru cu substante toxice.

Simptome

Cataracta are simptome diferite, atunci cand acestea isi fac simtita prezenta, desi, asa cum aminteam anterior, in cele mai multe cazuri cataracta avanseaza si problemele sunt sesizate abia cand imaginile formate sunt tulburi. 

  • Acuitate vizuala scazuta;
  • Vedere incetosata;
  • Scaderea intensitatii culorilor;
  • Fotofobie;
  • Vedere dubla;
  • Scaderea acuitatii vizuale nocturne;
  • Imaginea sferelor in jurul unor puncte luminoase;
  • Nevoia de lumina tot mai puternica la interior pentru realizarea activitatilor;
  • Schimbarea frecventa a dioptriei la ochelari. 

Atentie: durerile la nivelul ochilor si ochii rosii nu sunt semne ale cataractei, acestea fiind simptome ce pot ascunde alte probleme de sanatate. 

Complicatii

Cataracta netratata afecteaza vederea pentru ca in timp progresul ei scade foarte mult acuitatea vizuala, iar cristalinul devine tot mai opac. 

O alta posibila complicatie a cataractei este legata de tratamentul chirurgical. Interventia readuce vederea, dar dupa o anumita perioada de timp, in unele cazuri, apare post-cataracta, o complicatie care afecteaza cristalinul si imaginea devine tot mai putin vizibila. Aceasta afectiune poate fi tratata la randul ei, cu ajutorul laserului. 

Diagnostic

Oftalmologul este singurul care poate stabili un diagnostic clar, dupa un consult de specialitate. Testul de acuitate vizuala ii va arata acestuia cum percepeti imaginile la distante diferite. Prin dilatarea pupilei, specialistul va observa daca cataracta este cauza problemelor cu vederea. De asemenea va putea stabili si in ce masura vederea va este afectata. 

Medicul trebuie informat despre istoricul medical al dumneavoastra si al familiei extinse, daca este cazul. De asemenea va trebui sa ii spuneti daca urmati anumite tratamente prescrise, dozele si modul de administrare sau luati produse de tipul suplimentelor alimentare pentru ingrijirea ochilor sau al remediilor naturiste, fara reteta. De asemenea trebuie sa ii spuneti ce produse de ingrijire a ochilor utilizati. 

Nu uitati sa ii comunicati doctorului daca ati inregistrat reactii adverse sau complicatii dupa administrarea anumitor produse, oferindu-i amanunte despre aceste episoade. 

Metode de tratament

Deficientele constatate il vor determina pe medicul specialist sa recomande metode de tratament personalizate. Tratamentul cataractei fara operatie vizeaza fie purtarea ochelarilor, fie utilizarea unor picaturi de ochi sau administrarea unor produse orale. 

Tratament medicamentos

Acesta se aplica de regula numai in faze incipiente ale afectiunii, la adulti și copii. 

Tratament chirurgical

Operatia poate fi facuta de urgenta, atunci cand nevoia impune aceasta modalitate, astfel incat vederea sa nu fie pierduta. Interventia chirurgicala este indicata in cazul bebelusilor si copiilor mici, pentru ca ochii sa nu se obisnuiasca de la inceput cu o vedere slaba. 

Daca cataracta este asociata si cu alte probleme oftalmologice, atunci medicul va recurge la operatie pentru a nu aparea complicatii, chiar daca interventia chirurgicala este dificila. 

Daca purtarea ochelarilor si tratamentul medicamentos nu dau roade, atunci operatia de inlocuire a cristalinului cu unul artificial va fi efectuata, dupa ce medicul se va asigura ca ati inteles ce implica, cum se realizeaza aceasta, care sunt riscurile asociate unei interventii chirurgicale si care sunt rezultatele urmarite. 

Ingrijire postoperatorie

Ca dupa oricare alta interventie chirurgicala, trebuie sa acordati atentie operatiei cateva zile:

  • Igiena stricta locala;
  • Nu atingeti si nu frecati ochiul;
  • Nu folositi produse de frumusete si ingrijire sau cele pentru machiajul ochilor;
  • Nu dormiti pe partea cu ochiul operat pentru inceput;
  • Tratamentul indicat de medic trebuie urmat cu strictete, poate fi vorba doar de picaturi sau pot fi administrate si medicamente orale, uneori chiar si analgezice, iar controalele vor releva daca totul decurge asa cum a fost planificat;
  • Vederea poate fi protejata cu ochelari si medicul poate indica purtarea unor anumite dioptrii o perioada specifica dupa interventie. 

Care sunt manifestarile la care sa va asteptati dupa operatia de cataracta?

O anumita senzatie de disconfort exista dupa o astfel de operatie, iar senzatia de mancarime a ochilor va exista pentru cateva zile si va fi persistenta. Vederea incetosata si sensibilitatea la lumina sunt lucruri normale, care vor trece in scurt timp. 

Chiar daca sensibilitatea la nivelul ochilor se va manifesta o anumita perioada dupa operatie, puteti citi si viziona filmele preferate la tv, dar atentie sa nu va obositi prea tare vederea, incercand sa va concentrati pe anumite detalii. 

Cataracta poate fi prevenita?

Puteti urma cativa pasi simpli pentru protectia ochilor, masurile preventive fiind benefice pentru propria sanatate. 

  • Purtati ochelari de soare;
  • Nu fumati sau renuntati la fumat, daca aveti acest viciu;
  • Evitati excesele de orice fel, in special consumul de alcool si al substantelor fara prescriptie medicala;
  • Ingrijiți cu atenție ochii, folosind produse de calitate, conform instructiunilor de utilizare;
  • Mergeti la control medical de specialitate, periodic;
  • Aveti grija sa urmati recomandarile medicale primite si tratamentul prescris pentru alte afectiuni medicale diagnosticate;
  • Optati pentru o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. 

Cataracta este o afectiune care necesita in cele mai multe cazuri interventie chirurgicala. Inlocuirea cristalinului devenit opac si care nu mai poate focaliza si gestiona formarea imaginilor clare, cu unul artificial, se poate face la orice varsta. Oftalmologul este cel care recomanda procedeul adecvat, in functie de problemele sesizate si observate. 

Cataracta este o problema cu care se poate confrunta oricine, indiferent de varsta. Oftalmologul poate recomanda operatia de inlocuire a cristalinului. 

Surse de informare:

  1. Cataracts - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8589-cataracts
  2. Cataracts - https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/cataracts
  3. Cataracts - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cataracts
  4. Cataract - https://www.healthline.com/health/cataract
  5. What Are Cataracts? - https://www.webmd.com/eye-health/cataracts/what-are-cataracts
  6. Cataract - https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/cataract?sso=y
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor