Vara, vara, dar cu protectie solara!

8. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 13 minute de citit
Ghid de protectie solara

Soarele la care am visat luni de zile este acum aici, cu toata puterea lui. Este vremea vacantelor si a timpului petrecut afara. Dar cu o mentiune cu totul speciala: sa fie timp petrecut in siguranta solara! Si asta pentru ca pielea nu are nevoie de expunere prelungita ca sa sufere leziuni si deteriorari, efectul nociv al radiatiilor solare fiind unul cumulativ.

Exista trei moduri principale de a va proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui: evitarea lui, purtarea articolelor vestimentare de protectie solara si folosirea produselor de protectie solara. Sa eviti soarele nu inseamna sa stai „ascuns” in casa. Nu e de dorit si nici nu este posibil. Soarele are si beneficii pentru sanatate, si ne referim aici la sintetizarea vitaminei D in piele si la starea de spirit buna pe care o favorizeaza. Cand vorbim de evitarea soarelui ne referim, de fapt, la evitarea expunerii in orele de varf (10.00 – 16.00), cand puterea lui este maxima.

In privinta articolelor vestimentare, este important de spus ca e bine sa lasam cat mai putina piele in... „bataia” soarelui. Desi avem tendinta sa ne imbracam cat mai sumar, in haine cu tesaturi cat mai lejere si sa purtam maiouri, bluze cu spatele gol, pantaloni scurti si rochii scurte, „legea” protectiei solare eficiente spune ca procedam gresit, pentru ca zonele expuse radiatiilor solare trebuie acoperite. Si de preferinta cu articole vestimentare din fibre naturale, cu tesatura deasa, tocmai pentru a impiedica razele soarelui sa ajunga la piele. Deci, nu maiouri ci bluze sau camasi usoare, cu maneci lungi, nu pantaloni scurti, ci pantaloni lungi si, bineinteles, palarie. Si mai trebuie tinut cont de inca un lucru: a ne proteja corect cu imbracaminte, nu exclude folosirea cremelor si lotiunilor cu factor de protectie solara (SPF)! Cele doua metode se folosesc impreuna!

Stiati ca...
...pe masura ce imbatranim, pielea devine mai subtire si mai fragila? Anii de expunere cumulativa la soare se adauga la aceste efecte naturale de imbatranire, ceea ce duce la o piele mai sensibila la razele solare si mai putin capabila sa repare daunele care apar. In plus, pielea imbatranita produce mai putina transpiratie, ceea ce face mai dificila racirea corpului. Ca urmare, avem un risc mai mare de supraincalzire si insolatie.

Conteaza SPF-ul?

Cu siguranta, DA! SPF este prescurtarea pentru factor de protectie solara, acesta fiind un parametru care reprezinta cantitatea de radiatie pe care pielea o poate primi pana cand incepe sa se inroseasca, in conditiile in care se foloseste crema de protectie, fata de situatia in care pielea nu este protejata. Altfel spus, SPF actioneaza prin extinderea apararii naturale a pielii impotriva razelor solare. Daca in mod normal incepeti sa va ardeti dupa zece minute la soare, o protectie solara cu un SPF de 15 va oferi de 15 ori aceasta protectie, asa ca ati incepe sa va ardeti dupa 150 de minute la soare cu protectie solara. Pe acest principiu, un SPF de 30 va oferi de 30 de ori mai multa protectie, iar unul de 50, de 50 de ori mai multa. In mod ideal, produsele de protectie solara se aplica pe piele cu 30 de minute inainte de a iesi la soare.

Soarele emite doua tipuri de radiatii: UVA si UVB. Razele UVA contribuie la semnele de imbatranire ale pielii, cum ar fi ridurile, in vreme ce razele UVB sunt mai cancerigene si adesea responsabile de arsurile solare. In plus, razele UVA fac razele UVB mai reactive, astfel incat combinate, cele doua pot fi periculoase. Alegerea unei creme de protectie solara cu spectru larg inseamna ca veti folosi un tip de protectie solara care va bloca atat razele UVA cat si UVB.

Exista doua tipuri principale de creme de protectie solara: chimice, care filtreaza lumina UV si fizice (pe baza de minerale), care blocheaza lumina UV. Cele pe baza de minerale, in general, protejeaza pielea de un spectru mai larg de raze ultraviolete, asa incat alegerea unor astfel de creme de protectie solara este ideala. Ele pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu piele predispusa la acnee sau sensibila, pentru ca este mai putin probabil sa provoace iritatii si alergii.

Oxidul de zinc si dioxidul de titan sunt doua ingrediente comune in cremele solare minerale. Persoanelor cu piele predispusa la acnee le sunt recomandate produsele de protectie solara cu niacinamida, fiind de evitat cele pe baza de ulei, care pot exacerba starea.

Beneficiile suplimentare ale cremelor de protectie solara

Protectia impotriva cancerului de piele este principalul motiv invocat pentru aplicarea zilnica a produselor de protectie solara. Si de altfel intemeiat, fiind demonstrat ca aceasta practica scade semnificativ riscul de cancer de piele cu melanom si non melanom. Dar razele ultraviolete provoaca si alte daune cum sunt reducerea elasticitatii pielii prin distrugerea depozitelor de colagen, provoaca pigmentarea pielii si ruperea vaselor de sange. Produsele de protectie solara au si alte beneficii precum intarzierea aparitiei semnelor de imbatranire a pielii, adica aparitia ridurilor, estomparea cicatricilor si, mai recent, protejarea de lumina albastra a dispozitivelor electronice de tipul tabletelor si telefoanelor.

Mituri despre protectia solara

A fi bine informat este important si util in orice situatie, iar ceea ce tine de protectia solara nu face exceptie. A crede in mituri care, din pacate, persista, poate fi la fel de periculos pentru sanatate cum este a nu-ti proteja pielea de razele ultraviolete.

1. Daca este innorat nu e necesara protectia solara

Total neadevarat! Protectia solara este importanta si obligatorie vara, chiar si in zilele cu cer acoperit de nori, si este esentiala indiferent de varsta sau de nuanta pielii. Ea nu este negociabila si trebuie sa faca parte din rutina zilnica, exact ca spalatul pe dinti.

2. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare nu sufera arsuri solare

Chiar daca, intr-adevar, cancerul de piele este mai putin frecvent la persoanele cu piele mai inchisa la culoare, a te baza pe asta este cat se poate de gresit. Arsurile solare sunt factor de risc pentru cancerul de piele indiferent de culoarea ei, de etnie sau de varsta.

3. Pentru copii, spray-urile de protectie solara sunt mai bune decat cremele

Da, acest tip de protectie solara este foarte popular in randul parintilor, pentru ca este mai usor de aplicat nazdravanilor aflati aproape permanent in miscare. Cu toate acestea, expertii recomanda folosirea cremelor, pentru ca spray-urile pot elibera substante chimice nocive pe care copilul le poate inhala.

4. Folosirea produselor de protectie solara provoaca deficit de vitamina D

Exista prea putine dovezi care sa sustina ideea potrivit careia cremele de protectie solara duc la deficienta de vitamina D, insa multe care arata ca lipsa protectiei favorizeaza cancerul de piele. Si chiar daca ar fi asa, sa zicem, exista modalitati de a obtine vitamina D din alimentatie sau suplimente, pe cand cancerul de piele este o amenintare care nu suporta comparatie.

5. Daca folosesti crema de protectie solara nu te mai bronzezi

FALS! Puteti sa va bronzati in timp ce purtati pe piele produse de protectie solara. Si nu uitati ca aceste produse trebuie reaplicate dupa ce iesiti din apa marii sau a piscinei.

Stiati ca...
...un studiu din 2010 a aratat ca, la barbati, cancerele de piele apar mai frecvent pe partea stanga, aceasta parte fiind cea expusa la soare in timpul condusului?

Bebelusii, copiii mici si protectia solara

La bebelusii cu varste sub sase luni nu se vor folosi produse de protectie solara. Si nu pentru ca ei nu sunt expusi riscurilor, ci pentru ca substantele chimice din formulele produselor de acest tip sunt potential daunatoare pentru pielea lor sensibila, existand un risc crescut de efecte secundare. Sub varsta de sase luni este de preferat ca bebelusii sa poarte haine care sa ii protejeze si sa fie tinuti la umbra. Dupa varsta de sase luni se pot folosi cremele de protectie pentru bebelusi cu SPF 50.

  • Lotiunea Dr. Max Suncare SPF50 pentru copii protejeaza pielea de arsurile solare si de alte agresiuni si formeaza o bariera subtire de protectie la suprafata pielii, impiedicand ca razele solare sa patrunda in piele. De asemenea, imbunatateste hidratarea pielii, elasticitatea, ofera un aspect neted, reduce senzatia de mancarime, roseata si iritatii.
  • Lotiunea Dr. Max Suncare SPF50 este o lotiune destinata pielii sensibile, ce are o consistenta lichida si o absorbtie rapida in piele.  Aceasta ofera protectie UV deoarece contine filtre UVA & UVB si este rezistenta la apa.
  • Lotiunea Dr. Max Suncare SPF30 pentru copii protejeaza pielea de arsurile solare si de alte agresiuni si formeaza o bariera subtire de protectie la suprafata pielii, impiedicand ca razele solare sa patrunda in piele. De asemenea, imbunatateste hidratarea pielii, elasticitatea, ofera un aspect neted, reduce senzatia de mancarime, roseata si iritatii.
  • Lotiunea Dr. Max Suncare SPF30 pentru adulti este un produs destinat protejarii pielii sensibile impotriva radiatiilor periculoase ale soarelui. Lotiunea are o consistenta lichida si se absoarbe rapid in piele. Ofera protectie UV deoarece contine filtre UVA si UVB si este rezistenta la apa.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor