Presopunctura: ce este si cum functioneaza?

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Presopunctura

 

Presopunctura este o practica traditionala chineza veche de mii de ani, care implica presarea anumitor puncte de pe corp pentru a produce anumite efecte terapeutice. Aceste puncte sunt situate pe meridianele energetice ale organismului si se spune ca presiunea aplicata asupra lor ajuta la echilibrarea fluxului de energie. In acest articol poti descoperi mai multe despre eficienta si beneficiile presopuncturii, dar si despre limitarile acesteia.

Ce este presopunctura?

Presopunctura este o terapie complementara care utilizeaza apasarea pe anumite puncte de presiune specifice pentru a ajuta la tratarea durerilor si a unor tulburari de sanatate. Aceasta tehnica se bazeaza pe conceptul de circulatie a energiei in corpul uman, cunoscut sub numele de Qi (chi) sau Prana. Presopunctura poate fi folosita in tratamentul unei mari varietati de afectiuni medicale, cum ar fi durerile musculare cronice, stresul, anxietatea si depresia.

Presopunctura se realizeaza prin folosirea degetelor, palmelor, coatelor sau a unor instrumente specializate pentru a exercita presiune asupra anumitor puncte sau zone ale corpului. Aceste puncte sunt cunoscute sub numele de puncte energetice si sunt raspandite pe tot corpul.

Scopul principal al presopuncturii este de a imbunatati fluxul energetic, ceea ce determina ameliorarea simptomelor fizice si psihologice ale unei varietati de probleme medicale. Aceasta tehnica poate ajuta la reducerea durerii prin blocarea impulsurilor nervoase si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, presopunctura poate imbunatati calitatea somnului, oferind o stare generala mai buna si o vitalitate de invidiat [1].

Cine poate beneficia de presopunctura?

Oamenii de toate varstele pot beneficia de presopunctura, inclusiv copiii si seniorii. Acest lucru poate fi foarte util in special atunci cand vine vorba despre gestionarea durerii cronice. Pentru ca nu are efecte adverse si nu este dureroasa, presopunctura este bine tolerata inclusiv de catre cei mici. 

Uneori, presopunctura poate fi folosita ca adjuvant la tratamentele traditionale, cum ar fi chimioterapia sau interventia chirurgicala, pentru a reduce durerea si disconfortul. 

De semenea, presopunctura poate fi folosita pentru a ameiora simptomele unor probleme de sanatate mintala de tipul stresului, anxietatii si insomniilor. Se spune despre presopunctura ca poate ajuta la stimularea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei cronice din organism. De asemenea, presopunctura ar putea ajuta la managementul simptomelor provocate de alergii si astm bronșic si la accelerarea procesului de vindecare dupa o interventie chirurgicala [2]. 

Care sunt beneficiile presopuncturii?

Beneficiile presopuncturii sunt numeroase si includ:

 • reducerea durerii si a inflamatiei;
 • promovarea relaxarii musculare;
 • cresterea nivelului de energie si a rezistentei la stres;
 • ameliorarea calitatii somnului;
 • imbunatatirea fluxului de energie prin corp;
 • reducerea simptomelor asociate cu depresia si anxietatea;
 • o mai usoara echilibrare hormonala;
 • stimularea proceselor digestive;
 • imbunatatirea functiei cognitive;
 • reducerea dependentei de medicamente (antiinflamatoare si analgezice) [3].

 

Beneficiile presopuncturii

 

Cat de eficienta este presopunctura?

Presopunctura este o tehnica terapeutica traditionala care da rezultate, chiar daca, cel putin pentru moment, comunitatea stiintifica nu a explicat intrutotul modul in care functioneaza. Ea poate ajuta la tratarea durerilor cronice si a altor simptome, si poate fi utilizata pentru a imbunatati starea generala de sanatate.

Un studiu realizat in 2018 a constatat ca persoanele care au facut sedinte regulate de presopunctura au raportat o reducere semnificativa a intensitatii durerii in comparatie cu cei care nu au folosit aceasta terapie. De asemenea, s-a observat ca persoanele care au folosit presopunctura au avut mai putine complicatii medicale si s-au vindecat mai repede, postoperator.

Comparata cu alte terapii conventionale, cum ar fi medicamentele sau interventiile chirurgicale, presopunctura ofera rezultate bune si durabile in tratamentul durerilor cronice, fara posibilele efecte adverse ale tratamentelor clasice [4]. 

Care sunt riscurile asociate cu presopunctura

Riscurile asociate cu presopunctura sunt relativ mici:

 • aparitia de vanatai sau durere in cazul aplicarii unei presiuni prea mari pe anumite zone ale corpului;
 • reactii alergice in cazul utilizarii unor uleiuri care faciliteaza manevrele caracteristice acestui tip de terapie;
 • transmiterea unor boli de piele contagioase in cazul in care nu sunt respectate regulile de igiena [5].

Este important ca pacientul sa inteleaga exact care sunt beneficiile oferite de presopunctura si care sunt limitarile sale si sa ia deciziile medicale cele mai potrivite pentru sine, sub indrumarea unui medic specialist. Desi are numeroase avantaje, iar studiile efectuate pana in prezent ofera rezultate incurajatoare, presopunctura nu poate trata, singura, unele boli grave sau cronice, cu ofera, mai degraba, o modalitate simpla, fara efecte adverse, de ameliorare a unora dintre simptomele neplacute [1]. 

Presopunctura este o forma de terapie alternativa care utilizeaza presiunea exercitata pe anumite puncte ale corpului pentru a ameliora o serie de simptome. Ea poate fi benefică pentru oricine și poate fi folosită în siguranță și eficient în multe afectiuni medicale asociate cu durere cronica (dureri musculare, dureri reumatice, artrita, sechele posttraumatice etc). In plus, presopunctura are efecte pozitive si asupra unor probleme mintale de tipul anxietatii sau depresiei, fiind in mod special eficienta in tratarea stresului.

Bibliografie:

1. Chen, Ya-Wen, and Hsiu-Hung Wang. The Effectiveness of Acupressure on Relieving Pain: A Systematic Review. Pain Management Nursing, vol. 15, no. 2, June 2014, pp. 539550, https://doi.org/10.1016/j.pmn.2012.12.005, accesat la 13.02.2023;

2. Embong, Nurul Haswani, et al. Revisiting Reflexology: Concept, Evidence, Current Practice, and Practitioner Training. Journal of Traditional and Complementary Medicine, vol. 5, no. 4, Oct. 2015, pp. 197206, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624523/, https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008, accesat la 13.02.2023;

3. Hand Pressure Points: How to Use Them, Where to Find Them, and More. Healthline, 3 May 2018, www.healthline.com/health/hand-pressure-points#What-are-the-hand-pressure-points?, accesat la 13.02.2023;

4. Understanding the Benefits and Uses of Acupressure. Verywell Health, www.verywellhealth.com/the-benefits-of-acupressure-88702#:~:text=Safety%20and%20Side%20Effects%20of%20Acupressure, accesat la 13.02.2023;

5. What Does the Research Say about Reflexology? | Taking Charge of Your Health & Wellbeing. Taking Charge of Your Health & Wellbeing, 2015, www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/reflexology/what-does-research-say-about-refloxology, accesat la 13.02.2023.

 

Iti recomandam si:

 • Anxietate: cauze, simptome, tratament

  Anxietate: cauze, simptome, tratament

  · 12 minute de citit
  Anxietatea este o afectiune de sanatate mintala caracterizata de nervozitate, panica, frica, transpiratii si batai rapide ale inimii. Aceasta tulburarea poate face unele zile sa fie mult mai dificile si mai greu de gestionat. Anxietatea face parte din raspunsul normal al organismului la stres, predispune la atentie sporita si la o mai buna pregatire pentru orice situatie.
 • Sunt mai multi factori care pot provoca dureri musculare (se mai numesc mialgii): leziuni, infectii, sau diverse afectiuni. Sunt 2 tipuri de dureri musculare:
 • Boli de piele: tipuri, simptome, cauze, tratament

  Boli de piele: tipuri, simptome, cauze, tratament

  · 11 minute de citit
  Bolile de piele includ toate afectiunile care blocheaza, irita sau inflameaza pielea. Adesea, bolile de piele provoaca eruptii cutanate sau alte modificari ale aspectului pielii.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor