Boli de piele: tipuri, simptome, cauze, tratament

16. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
Boli de piele

 

Bolile de piele includ toate afectiunile care blocheaza, irita sau inflameaza pielea. Adesea, bolile de piele provoaca eruptii cutanate sau alte modificari ale aspectului pielii.

Cum se manifesta bolile de piele?

Pielea  este  un organ de mari dimensiuni care acopera si protejeaza corpul. Pielea are multe functii dupa cum urmeaza [1]:

  • pastreaza lichidele si prevene deshidratarea;
  • ajuta la perceperea senzatiilor, cum ar fi temperatura sau durerea;
  • protejeaza organismul de bacterii, virusuri si alte cauze ale infectiei;
  • stabilizeaza temperatura corpului;
  • sintetizeaza vitamina D ca raspuns al expunerii la soare.

Simptomele bolilor de piele variaza semnificativ, in functie de starea pe care o provoaca. Modificarile cutanate nu se datoreaza intotdeauna bolilor de piele. De exemplu, este posibil sa ai o leziune la picior din cauza faptului ca ai purtat pantofi nepotriviti.

In general, bolile de piele pot provoca [1], [2]:

  • pete pe piele - pigmentare anormala;
  • pustule rosii, albe sau cu puroi;
  • piele solzoasa sau aspra;
  • negi sau alte excrescente pe piele;
  • modificari ale culorii sau dimensiunii alunitelor;
  • iritatii ale pielii;
  • piele uscata;
  • descuamarea pielii;
  • rani deschise, leziuni sau ulceratii;
  • pete pe piele sub forma de moneda sau eczema numulara;
  • eruptii cutanate insotite de mancarime sau durere;
  • depigmentarea pielii.

Cauzele de aparitie ale bolilor de piele

Anumiti factori ai stilului de viata si existenta unor probleme de sanatate pot duce la aparitia unei boli de piele. Printre cauzele frecvente ale bolilor de piele se numara [1], [2]:

  • bacterii blocate in pori sau foliculi de par;
  • fungi sau paraziti care traiesc pe piele;
  • administrarea de medicamente;
  • virusuri;
  • diabet zaharat;
  • lupus eritematos;
  • expunere la soare;
  • sistem imunitar slabit sau compromis;
  • contactul cu alergeni, iritanti sau pielea infectata a altei persoane;
  • factori genetici;
  • boli care afecteaza tiroida, sistemul imunitar, rinichii si alte sisteme ale corpului;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • sarcina;
  • stresul.

Numeroase probleme de sanatate si factori ai stilului de viata pot duce la aparitia anumitor afectiuni ale pielii. Unele afectiuni ale pielii nu au insa nici o cauza cunoscuta.

Cele mai frecvente boli de piele

 

Cele mai frecvente boli de piele

 

Unele boli de piele sunt foarte comune si simplu de tratat, in timp ce altele provoaca simptome grave. Printre cele mai frecvente boli de piele se numara  [1], [3]:

Acneea vulgara

Acneea vulgara este o afectiune ocluziva si inflamatorie localizata la nivelul structurilor asociate firului de par in profunzimea pielii si care comunica la suprafata cu exteriorul prin porii pielii. Acneea poate afecta tenul, spatele, pieptul, umerii si adesea apare in perioada pubertatii. Acneea vulgara este cea mai frecventa boala de piele.

Alopecia areata

Alopecia areata este o afectiune care se manifesta prin caderea partiala sau totala a parului. Sistemul imunitar ataca radacinile firelor de par, cauzand pierderea parului.

Dermatita atopica 

Dermatita atopica, numita si eczema, este o afectiune de durata cu tendinta de reaparitie periodica. Dermatita atopica se manifesta prin inrosirea pielii si mancarimi si este mai frecventa in randul copiilor.

Fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud sau boala Raynaud reprezinta aparitia spasmului vascular in anumite zone ale mainii ca raspuns la frig sau stres emotional, care determina disconfort si modificari de culoare precum paloare, cianoza, eritem.

Rozaceea 

Rozaceea este o afectiune cutanata cronica ce apare in zona centrala a fetei. Este caracterizata prin roseata intermitenta sau permanenta, vase de sange vizibile si leziuni inflamatorii papulo-pustuloase.

Vitiligo

Vitiligo reprezinta o problema de sanatate care se manifesta prin aparitia unor pete decolorate pe piele si care  poate afecta persoana pe termen indelungat.

Cancerul de piele 

Cancerul cutanat este o afectiune care apare atunci cand, la nivelul tesuturilor pielii, are loc o crestere necontrolata a celulelor ce pot duce, in timp, la formarea unei mase tumorale. Nu toate tumorile sunt canceroase, dar cele maligne trebuie depistate la timp pentru a putea fi tratate.

Boli de piele transmisibile

 

Impetigo ('bube dulci')

 

Pielea te protejeaza de factorii nocivi din mediu. Virusuri, bacterii sau ciuperci pot penetra pielea si pot provoaca infectii. Aceste infectii se numesc boli contagioase ale pielii. Iata o serie de boli de piele contagioase frecvente [4]:

Impetigo 

Aceasta infectie, numita popular si „bube dulci”, se manifesta prin eruptii cutanate si este raspandita prin contactul cu ranile unei persoane infectate si, cel mai adesea, afecteaza sugarii si copiii.

Molluscum contagiosum 

Acesta este o infectie virala provocata de acest virus care se manifesta prin aparitia unor proeminente vizibile la nivelul intregii pieli si care se raspandeste in alte parti ale corpului prin zgariere sau de la o persoana la alta. La adulti, molluscum contagiosum este adesea dobandit prin contact sexual.

Infectii fungice

Persoanele dobandesc infectii fungice prin respiratie sau periaj impotriva sporilor fungici din mediul inconjurator. Cel mai adesea, acestea afecteaza persoanele cu sisteme imunitare slabite sau compromise.

Piciorul atletului 

Boala provoaca mancarime intensa si descuamarea pielii la nivelul piciorului. Ciuperca care provoaca piciorul atletului sau „tinea pedis” se gaseste adesea pe suprafete umede, cum ar fi in jurul unei piscine sau in dusuri publice.

Scabie 

Aceasta infectie este cauzata de acarieni microscopici care intra in piele pentru a trai si a se hrani. Infectia se raspandeste de la contactul dintre piele si piele sau de la obiecte infectate, cum ar fi mobilierul si lenjeria de pat.

Pecingine 

Pecinginea sau „tinea corporis” este o infectie fungica pe care o poti dobandi de la contactul direct cu o persoana infectata sau un animal infectat. Infectia apare sub forma unor pete rosii (eritem) pe zonele afectate ale pielii si se poate raspandi.

Zona zoster 

Zona zoster este o infectie virala care provoaca o eruptie dureroasa pe piele. Desi pot aparea oriunde pe corp, semnele bolii apar in majoritatea cazurilor sub forma unei benzi de vezicule fie pe partea stanga, fie pe partea dreapta a trunchiului. Infectia este cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca si varicela.

Boli de piele autoimune

 

Psoriazis

 

Exista multe tipuri diferite de boli autoimune ale pielii, cauzate de sistemul imunitar care ataca celulele sanatoase ale pielii. Printre cele mai cunoscute boli de piele autoimune se numara [3], [5]:

Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune autoimuna cronica, care face ca sistemul imunitar sa devina hiperactiv si sa accelereze cresterea celulelor pielii. Celulele pielii se vor acumula in straturi de placi rosii acoperite cu pete si cruste de piele moarta, alb-argintii.

Sclerodermie

Sclerodermia este o boala a tesutului conjunctiv caracterizata prin ingrosarea si intarirea pielii. Tesutul conjunctiv este tesutul care conecteaza, sustine si separa toate tipurile de tesuturi ale corpului. Sclerodermia este fie localizata, fie sistemica.

Lupus

Lupusul cutanat este o afectiune autoimuna a pielii in care sistemul imunitar ataca celulele sanatoase ale pielii si dauneaza pielii. Simptomele pielii includ roseata, mancarime, durere si cicatrice.

Dermatomiozita

Dermatomiozita este o afectiune autoimuna care afecteaza in primul rand muschii, dar afecteaza si pielea. Este legata de polimiozita, o alta tulburare autoimuna care provoaca slabiciune musculara, durere si rigiditate. Persoanele cu aceste tipuri de tulburari musculare pot prezenta dificultati la inghitire si dificultati de respiratie.

Pemfigoid bulos

Pemfigoid bulos este o afectiune rara a pielii care apare atunci cand sistemul imunitar ataca stratul subtire al tesutului pielii chiar sub stratul exterior. Boala provoaca pustule mari cu lichid care se dezvolta adesea pe brate, picioare, trunchi si in gura.

Boli de piele rare

 

Boli de piele rare

 

Multe boli rare de piele apar pe fond genetic, ceea ce inseamna ca le mostenesti. Unele boli rare de piele includ [1], [2], [3]:

Boala lui Behcet

Boala Behcet este o tulburare rara care provoaca inflamatia vaselor de sange pe tot corpul, inflamatii oculare, eruptii cutanate si leziuni genitale.

Pemfigoid cicatricial ocular

Pemfigoidul cicatricial ocular (anticorpi anti-membrana bazala epidermica) este o boala autoimuna rara care afecteaza atat pielea, cat si membrana mucoasa a ochilor, in special tesutul conjunctiv care acopera partea alba a ochilor si interiorul pleoapelor.

Prurigo actinic

Prurigo actinic este o eruptie cutanata nodulara sau papuloasa care se manifesta prin mancarime ca raspuns la expunerea la soare.

Argiroza

Argiroza sau „pielea albastra” este o boala rara care se manifesta prin modificari ale culorii pielii din cauza acumularii de argint in organism.

Ihtioza vulgara

Ihtioza vulgara sau arlechin este numita si „boala solzilor de peste” si se manifesta prin aparitia de cruste groase, dure pe piele care sunt prezente la nastere.

Necrobioza lipoidica

Necrobioza lipoidica este boala degenerativa a colagenului pielii si se manifesta ca o eruptie care apare pe picioare, cu  raspuns granulomatos, ingrosarea peretilor vaselor de sange si depunere de grasime. Boala apare in special la persoanele cu diabet.

Diagnosticare

Medicul specialist poate diagnostica o boala de piele prin examinarea directa a pielii. Daca examinarea medicala nu ofera raspunsuri concludente, atunci medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste precum [1], [2]:

  • biopsie - prelevarea unui esantion de piele pentru a fi examinat sub microscop;
  • culturi locale -  esantion piele pentru a testa bacterii, ciuperci sau virusuri;
  • test de pete cutanate - aplicarea unor cantitati mici de substante pentru a testa reactiile alergice pe piele;
  • examinarea cu lampa Wood cu lumina neagra - folosirea unui fascicul de lumina ultravioleta (UV) pentru a vizualiza mai clar pigmentul pielii;
  • diascopie - presiune aplicata asupra leziunii cu o lama de sticla sau material transparent pentru a vedea daca pielea isi schimba culoarea;
  • dermatoscopie - folosirea unui dermatoscop pentru a diagnostica leziunile pielii.
  • testul Tzanck - examinarea lichidului dintr-o pustula pentru a verifica existenta bolilor herpes simplex sau herpes zoster.

Optiuni de tratament pentru bolile de piele

Medicamente pentru boli de piele

Multe boli de piele raspund bine la tratamentul medical. In functie de afectiune, un medic dermatolog poate recomanda administrarea de [1], [2]:

  • antibiotice;
  • antihistaminice;
  • terapie cu laser;
  • creme, unguente sau geluri medicale;
  • hidratante;
  • administrarea de medicamente pe cale orala;
  • steroizi pastile, creme sau preparate injectabile;
  • proceduri chirurgicale.

Ceaiuri pentru boli de piele

Unele ceaiuri te pot contribui la reducerea simptomelor bolilor de piele la oameni, cum ar fi [6]:

  • ceaiul de galbenele - puternic antiseptic si antibacterian,
  • ceaiul de echinaceea  si musetel - contribuie la regenerarea rapida a pielii lezate,
  • ceaiul de rozmarin - protejeaza impotriva acneei si a razelor de soare.

De asemenea, poti apela la suplimente alimentare pentru ameliorarea simptomelor cauzate de iritatii ale pielii.

Aportul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat administrarea acestora si consulta medicul curant.

De asemenea, poti reduce simptomele bolilor de piele prin schimbarea stilului de viata [1], [2]:

  • evita sau limiteaza  consumul unor  alimente, cum ar fi zaharul sau lactatele;
  • introdus in rutina zilnica suplimente alimentare pentru intarirea sistemului imunitar;
  • utilizeaza dermatocosmetice adecvate pentru ingrijirea corpului;
  • invata sa gestionezi stresul legat de bolile de piele;
  • practica o buna igiena, inclusiv o ingrijire adecvata a pielii;
  • evita consumul excesiv de alcool si fumatul;
  • evita expunerea excesiva la soare;
  • hidrateaza-te corespunzator;
  • asigura-ti un somn odihnitor de cel putin 7 ore pe noapte.

Atentie! Acest articol are un caracter strict informativ. In cazul in care prezinti simptome de boala, adreseaza-te medicului specialist si urmeaza sfaturile acestuia!

Bolile de piele se pot manifesta in forme foarte diverse si pot afecta persoane aflate la diferite varste. In cazul in care te confrunti cu simptome ale unei boli de piele, contacteaza medicul specialist si urmeaza tratamentul recomandat de acesta!

Surse de informare:

[1] Cleveland Clinic. “Skin Diseases.” Cleveland Clinic, 2022,

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21573-skin-diseases#symptoms-and-causes  Accesat in 12.01.2023.

[2] Brind'Amour, Katherine, Rachael Link, “All About Common Skin Disorders.”, Healthline, 2022,  https://www.healthline.com/health/skin-disorders Accesat in 12.01.2023.

[3] Johnson Jon, Sharon Alina, “Common skin diseases and conditions.”, Medical News Today, 2021,  https://www.medicalnewstoday.com/articles/316622 Accesat in 12.01.2023.

[4] Temple Health. Contagious Skin Diseases “What Are Contagious Skin Diseases?”, Temple Health, 2022, https://www.templehealth.org/services/conditions/contagious-skin-diseases Accesat in 12.01.2023.

[5] Barhun, Lana. “An Overview of Autoimmune Skin Conditions. Types, symptoms, causes, diagnosis, and treatment.” Very well health, 2022, https://www.verywellhealth.com/autoimmune-skin-conditions-5084066 Accesat in 12.01.2023.

[6]  Tabassum N, Hamdani M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):52-60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3931201/ Accesat in 12.01.2023.

 

  • Crema de corp cu miere Honey este o crema hidratanta si hranitoare, ideala pentru pielea uscata. Aceasta este inspirata de proprietatile unice ale mierii de cimbru, lasa pielea extrem de moale si parfumata si este un produs testat dermatologic.
  • Exotica dalie va contribui la infrumusetarea pielii tale prin acest gel de curatare cu un parfum senzual si discret. Dulceata hidratanta si protectoare a extractului impreuna cu apa distilata si proteina hidrolizata a acestei flori fascinante fac formula deosebit de blanda, perfecta pentru pielea delicata a fetei si a mainilor.

    Iti recomandam si:

    • Prurit: Cauze, simptome, tratament

      Prurit: Cauze, simptome, tratament

      · 9 minute de citit
      Pruritul sau mancarimea de piele este o senzatie inconfortabila, iritanta, care te face sa vrei sa te scarpini. Uneori, poti simti si o senzatie de durere si este posibil sa te confrunti cu o eruptie cutanata, pete pe piele sau urticarie. Pruritul poate fi generalizat (pe tot corpul) sau localizat pe o portiune a pielii.
    • Infectiile cutanate sunt motivul cel mai des invocat pentru un consult medical la medicul dermatolog, singurul care poate prescrie medicamente pentru afectiuni cutanate. In acest articol iti spunem ce sunt infectiile cutanate, despre ce tipuri de infectii cutanate vorbim si cum pot fi acestea trat
    • Pete rosii pe piele: cauze, simptome, tratament

      Pete rosii pe piele: cauze, simptome, tratament

      · 11 minute de citit
      Aparitia unor pete rosii la nivelul fetei sau in oricare alt loc pe corp poate ascunde probleme ale pielii, dar si unele afectiuni grave. Vizita la medicul dermatolog este obligatorie pentru investigatii, stabilirea cauzei si tratament individualizat. Cu cat diagnosticul este pus mai repede, problema poate fi tinuta sub control.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor