Otet de mere: beneficii si modalitati de a-l utiliza

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Otetul de mere este folosit inca din Antichitate. In acele vremuri, era amestecat cu mierea de albine si era considerat un elixir care se folosea in diverse afectiuni. In prezent, otetul de mere este folosit mai ales pentru actiunile sale antibacteriene si dezinfectante. Este stiut ca otetul de mere poate elimina bacterii, mucegaiuri si virusuri.

Otetul de mere este un produs natural daca este obtinut in urma fermentarii sucului de mere. Ulterior, are loc si o fermentare a otetului. Proprietatile bbenefice ale otetului de mere vin din faptul ca se pastreaza proprietatile benefice ale merelor, la care se adauga enzimele si substantele nutritive din timpul proceselor de fermentatie. Se considera ca acidul acetic care intra in componenta otetului de mere este cel care da acestuia nu numai mirosul patrunzator, dar si beneficiile asupra sanatatii. 

Explicam, in acest articol, care sunt substantele pe care le contine otetul de mere, care sunt beneficiile pe care studiile medicale le-au evidentiat si la ce trebuie sa fii atent atunci cand consumi otetul de mere in alimentatie. 

Ce contine otelul de mere

Otetul de mere are un continut ridicat de (3):

Beneficiile otetului de mere

Inca se mai fac studii, dar  din ceea ce se cunoaste pana acum avem motive sa credem ca otetul de mere are urmatoarele benficii:

  • anihileaza agentii patogeni: este folosit pentru dezinfectarea ranilor, dar si in tratamentul impotriva ciupercilor si parazitilor. 
  • ajuta la reglarea nivelului glicemiei si insulinei in sange: nu este singura metoda prin care se pot ameliora simptomele de diabet 2, trebuie evitati de asemenea carbohidratii rafinati, dar si zaharul (6).
  • ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale: otetul de mere ajuta la obtinerea mai repede a senzatiei de satietate, ceea ce duce la un consum caloric mai mic (2). 
  • sustine sanatatea inimii: se considera ca otetul de mere poate face asta prin faptul ca reduce factori de risc importanti precum cresterea nivelului colesterolului. Se mai fac insa cercetari in acest sens.
  • ajuta la mentinerea sanatatii pielii: otetul de mere este un remediu care este uneori recomandat pentru afectiuni de piele precum: acnee, eczeme, uscaciunea pielii, eruptii si inflamatii. Medicul dermatolog este cel mai in masura sa prescrie pacientului tratamente medicamentoase pentru afectiunile dermatologice de care acesta sufera.
  • trateaza constipatia: se crede ca otetul imbunatateste digestia pentru ca in componenta sa se gaseste pectina, o fibra solubila. Otetul de mere nu numai ca trateaza constipatia, dar stimuleaza si miscarile intestinale. De asemenea, otetul  poate fi utilizat si in combaterea diareei, pentru ca actioneaza asupra bacteriilor care cauzeaza diareea, iar pectina ajuta la refacerea mucoasei iritate a colonului.

Acestea nu sunt singurele beneficii ale otetului de mere, exista cercetari care atesta ca otetul se poate folosi cu succes si in urmatoatrele cazuri: 

  • matreata;
  • infectii urinare (local);
  • dureri de cap: daca este o durere de cap care nu este puternica si care nu se intensifica in timp. Pentru dureri de cap care se agraveaza in timp, sau care revin periodic este recomandat consultul medical pentru identificarea cauzei si stabilirea unui tratament adecvat.
  • intepaturi de insecte.

Modalitati de folosire

Otetul de mere poate fi folosit in alimentatie, este un ingredient sanatos. Pe de alta parte insa, folosirea lui ca remediu trebuie facuta cu precautie, inca se fac cercetari cu privire la efectele acestuia, mai ales efectele adverse (1).

Daca apar efecte adverse dupa consum de otet de mere, intrerupeti consumul si consultati medicul.

Precautii si efecte

Otetul de mere nu cauzeaza efecte adverse daca este consumat cu moderatie si precautie. Sunt cateva aspecte care trebuie avute in vedere:

  • daca otetul de mere este folosit in mod regulat, poate duce, in timp, la deteriorarea smaltului dentar. Acest lucru poate duce la ingalbenirea dintilor, dar si la declansarea unei sensibilitati dentare (4). 
  • consumul regulat de otet de mere, sau consumul in cantitate prea mare poate afecta esofagul, sau sistemul digestiv (mucoasa stomacului).
  • este necesara o precautie suplimentara in ceea ce priveste consumul de otet de mere in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza. Este recomandat un consult medical inainte.
  • otetul poate interfera cu alte medicamente (laxative, diuretice, insulina). Daca suferi de o afectiune, sau daca te confrunti cu o tulburare de sanatate, este recomandata consultarea medicului pentru a evita aparitia efectelor adverse (7).
  • otetul de mere nu trateaza cancerul si nici accidentul vascular cerebral: nu exista cercetari din care sa rezulte, cu certitudine, ca otetul de mere are proprietati anticancerigene (5).  

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. UNSW Sydney, Is apple cider vinegar really a wonder food?: https://medicalsciences.med.unsw.edu.au/news-events/2017/11/apple-cider-vinegar-really-wonder-food
  2.  Mayo Clinic, Weight loss: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/apple-cider-vinegar-for-weight-loss/faq-20058394
  3. MedicineNet, 20 benefits of drinking apple cider vinegar: https://www.medicinenet.com/20_benefits_of_drinking_apple_cider_vinegar/article.htm
  4. MedicalNewsToday, Are apple cider vinegar shots good for you?: https://www.medicalnewstoday.com/articles/apple-cider-vinegar-shots
  5. UChicago Medicine, Debunking the health benefits of apple cider vinegar: https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/debunking-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
  6. Verywellhealth, The health benefits of apple cider vinegar: https://www.verywellhealth.com/apple-cider-vinegar-88768
  7. Cleveland Clinic, Exploring the health benefits of apple cider vinegar: https://health.clevelandclinic.org/exploring-the-health-benefits-of-apple-cider-vinegar/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor