Dieta pentru acnee: Ce sa mananci si ce alimente sa eviti daca ai ten acneic

14. 8. 2020 · 9 minute de citit

Desi preponderenta in randul adolescentilor, acneea este o afectiune care poate aparea la toate varstele, putand avea cauze multiple. Imunitatea scazuta, anumite dereglari hormonale sau simpla predispozitie genetica pot declansa instalarea acneei.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Dieta pentru acnee: Ce sa mananci si ce alimente sa eviti daca ai ten acneic

Diagnosticarea acestei afectiuni a tenului poate fi facuta doar de catre medicul dermatolog, cel in masura sa recomande si un tratament pe masura, in functie de originea acneei. Cu alte cuvinte, in urma unor analize microbiologice, hormonale si endocrinologice, specialistul poate indruma pacientul care se confrunta cu acneea catre folosirea anumitor produse dermato-cosmetice, a medicamentelor sau a peelingurilor chimice.

Vestea buna este ca alimentatia joaca un rol extrem de important in lupta cu acneea, de aceea o dieta echilibrata este necesara pentru combaterea acestei afectiuni. In randurile urmatoare ti-am pregatit sfaturi utile de care e bine sa tii cont daca vrei sa-ti recapeti tenul curat, lipsit de imperfectiuni, dar si informatii utile despre acnee si cum arata dieta care o poate tine la distanta. Iata ce trebuie sa stii.

Cauzele acneei - de ce apare?

Acneea este o afectiune a pielii care determina formarea unor diferite tipuri de umflaturi la suprafata tenului a gatului, a umerilor si a spatelui, asa cum sunt cosurile si punctele negre. Acneea apare atunci cand porii pielii ajung sa se infunde cu sebumul produs natural, dar si cu particule de piele moarta sau praf. In mod obisnuit, acneea este mai frecventa in randul adolescentilor care, asa cum stim, trec printr-o perioada de modificare a nivelului de hormoni, ceea ce determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum decat in oricare alta perioada a vietii. Studiile au stabilit, insa, faptul ca acneea poate fi tinuta sub control cu ajutorul alimentatiei, subiect pe care il vom dezbate pe larg in acest material. Mai exact, alimentele bogate in carbohidrati complecsi, in zinc, in vitaminele A si E, acizi grasi sau antioxidanti pot fi aliati de nadejde in lupta cu acneea.

Cum iti afecteaza alimentatia tenul?

E cunoscut faptul ca anumite alimente iti cresc glicemia mai repede decat o fac altele. Atunci cand nivelul glicemiei creste rapid in corp, organismul incepe sa elibereze un hormon numit insulina. O cantitate mare de insulina prezenta in sange va determina glandele sa produca mai mult sebum, riscul de aparitie a acneei fiind unul mult mai mare. Cele mai putin indicate alimente in cazul in care acneea si-a facut deja aparitia sunt cele care contin mult zahar, orezul alb, pastele si painea alba. Toate acestea sunt incadrate la capitolul carbohidrati ce ridica mult nivelul glicemiei, ele fiind contraindicate atat in cazul problemelor cu tenul, dar si in cazul anumitor boli, cum ar fi diabetul.

Avem o veste proasta si pentru cei care iubesc ciocolata. Studiile nutritionale au aratat faptul ca acest aliment agraveaza acneea, insa efectele nedorite nu apar la fiecare individ in parte. Cercetatorii au analizat si conexiunile dintre alte tipuri de diete si efectele lor asupra unui ten acneic. De pilda, dieta bazata pe o cantitate mare de glucide, lactate si grasimi saturate, care poarta numele de dieta americana sau dieta occidentala, nu este deloc compatibila cu acneea, aceasta provocand o activitate accelerata a glandelor sebacee, deci o productie ridicata de sebum, dar si o predispozitie la inflamatii, care vor intretine aceasta afectiune a tenului.

Alimente bune pentru tenul acneic

 

fructe si legume pentru ten acneic

Consumul de alimente cu un nivel scazut de glicemie din carbohidrati complecsi va reduce simtitor riscul de aparitie a acneei. Ar fi indicat sa consumi cat mai des posibil urmatoarele alimente:

  • cereale integrale
  • leguminoase
  • fructe si legume neprocesate

Se considera ca alimentele care contin urmatoarele ingrediente sunt benefice pentru piele, deoarece reduc inflamatia:

  • zincul mineral
  • vitamina A si E
  • antioxidanti

Pe lista ta de cumparaturi ar trebui sa se regaseasca, asadar:

  • fructe si legume galbene si portocalii, cum ar fi morcovii, caisele si cartofii dulci
  • spanac si alte legume de culoare verde inchis 
  • rosii
  • afine
  • paine integrala de grau
  • orez brun
  • quinoa
  • carne de curcan
  • seminte de dovleac
  • fasole, mazare si linte
  • somon, macrou si alte tipuri de peste gras
  • nuci

Desigur, fiecare organism in parte este unic, asa ca doar o testare a anumitor alimente, sub atenta observatie a medicului dermatolog, poate determina care este dieta ideala pentru tine atunci cand lupti cu acneea. Nu uita de alergii sau sensibilitati pe care ai putea sa le ai in raport cu anumite alimente si care s-ar putea regasi in lista de mai sus, pe care te sfatuim sa le scoti din ecuatie atunci cand cauti dieta pentru ten acneic perfecta pentru tine.

Diete pentru combaterea acneei

Anumite diete, pe care le-ai putea transforma intr-un stil de viata daca vrei sa combati acneea, sunt recunoscute ca avand puteri aproape magice asupra tenului tau. Iata care sunt acestea:

Dietele cu un nivel scazut de glicemie

Prevenirea sau ameliorarea glicemiei poate fi facuta cu ajutorul unei diete cu un aport glicemic mic. Eliminate din meniul zilnic, zaharurile simple nu vor mai putea intretine acneea, care va incepe sa se diminueze sau chiar sa dispara complet. Cercetatorii, care au realizat un studiu pe mai multi pacienti coreeni, au descoperit faptul ca doar zece saptamani de abstinenta in ceea ce priveste alimentele cu un continut ridicat de zaharuri sunt suficiente pentru a reduce semnificativ acneea. Un alt studiu a aratat faptul ca, in urma unei diete cu un continut scazut de proteine glicemice timp de 12 saptamani, pacientii au raportat o diminuare importanta a acneei, dar si o scadere in greutate. 

Dietele cu un nivel ridicat de zinc

Consumul de alimente bogate in zinc poate avea urmari excelente in prevenirea si tratarea acneei, asa cum o arata cercetarile realizate de-a lungul timpului. Alimentele cu un continut ridicat de zinc sunt:

  • semintele de dovleac
  • caju
  • carnea de vita
  • carnea de curcan
  • quinoa
  • lintea
  • fructele de mare, precum stridiile

Un studiu publicat in revista BioMed Research International arata relatia dintre nivelul de zinc din sange si severitatea acneei cu care mai multi pacienti se confruntau. Fiind un important mineral dietetic, zincul ajuta la ingrijirea pielii, dar si la reglarea metabolismului si a nivelului hormonal. Specialistii au observat ca un nivel scazut de zinc in sange era strans legat de un caz sever de acnee. Tot ei recomanda consumul alimentelor care contin zinc, pana la atingerea pragului de 40 mg de zinc pe zi, indiferent daca te confrunti sau nu cu acneea.

Dietele bogate in vitaminele A si E

 

legume pentru ten acneic

O alta carenta pe care cei mai multi dintre noi o au si care poate determina instalarea acneei este cea de vitamina A si E. In lipsa unei alimentatii echilibrate, lipsa acestor vitamine din corp poate provoca nu doar probleme cutanate, ci si oculare. E foarte important, insa, sa retii faptul ca aceste nevoi ale corpului tau pot fi determinate numai in urma unor analize de sange interpretate de medici. Nu incepe un tratament cu vitamina A sau E decat daca ai fost sfatuit de catre un specialist, pentru ca o supradoza de aceste substante poate avea efecte adverse, pana la provocarea unor leziuni la nivelul organelor interne.

Dietele cu antioxidanti si Omega-3

Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza toxinele din organism. Omega-3 este un tip de grasime pe care o putem intalni mai ales in surse de proteine animale, precum carnea de peste sau oua. Impreuna, cele doua reduc inflamatia si ajuta la prevenirea sau tratarea acneei, dar si a altor afectiuni. In plus, acestea te vor ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea mentala. Aceasta informatie este foarte valoroasa, pentru ca putini sunt cei care stiu ca acneea poate fi intretinuta si pe baza unui stres emotional, care poate fi controlat printr-o alimentatie bogata in antioxidanti si Omega-3. 

Cure de detoxifiere - eficiente sau nu pentru lupta cu acneea?

Suntem ferm convinsi ca ai auzit de multe ori si ca ai incercat cel putin o data o cura de detoxifiere, insa te-ai putea intreba daca este aceasta o varianta pentru a curata tenul, in lupta cu acneea? Adevarul mai putin satisfacator pentru cei care promit rezultate incredibile prin utilizarea unui supliment sau a unei cure speciale pentru detoxifiere este ca organismul uman poate face aceasta curatare a intregului corp in mod natural. Ficatul, rinichii, plamanii, sistemul digestiv si pielea sunt complet implicate in separarea toxinelor de substantele hranitoare si eliminarea acestora. Așadar, nu un anumit produs sau o anumita cura speciala te va putea scapa de substante de care corpul tau nu are nevoie, ci simpla functionare corecta a intregului tau sistem. Iar pentru ca el sa isi duca planurile pana la capat, are nevoie de ceva ce cu siguranta ai la indemana, chiar si acum, cand citesti acest material - apa. 

Apa si tenul - cum te ajuta o hidratare buna sa combati acneea?

ceai pentru ten acneic

Bauta intr-o cantitate potrivita pentru greutatea ta, apa va ajuta organismul, sporindu-i ritmul in care acesta absoarbe substantele nutritive si le elimina pe cele toxice. Cu alte cuvinte, apa va fi prietena cea mai buna a sistemului tau metabolic, ajutandu-ti organele vitale sa functioneze perfect. 

Asa cum probabil stii, corpul nostru pierde multa apa atunci cand transpiram, proces prin care reusim sa eliminam din sistem toxine si metale grele in mod natural. Totusi, cantitatea de apa pierduta prin transpiratie trebuie suplinita, asa ca nu uita sa bei apa de mai multe ori pe zi, in cantitati mici si foarte incet. Tot apa va fi cea care va ajuta porii sa nu mai ramana blocati cu sebum sau celule moarte, deci va reduce cu mult, daca nu chiar va elimina, acneea de pe ten. 

Pielea uscata poate fi motivul pentru care sebumul incepe sa fie produs in exces, ceea ce ar putea contribui la instalarea acneei. Mai multe studii au aratat ca imbunatatirea aportului zilnic de apa va ajuta pielea sa devina mai moale, mai neteda si mai elastica. 49 de femei au participat la un studiu realizat pe durata a 30 de zile, cand acestea au baut cu doi litri de apa mai mult decat obisnuiau sa bea in mod obisnuit. La finalul studiului, pielea acestora era mult mai hidratata la nivelul stratului exterior.

In concluzie, daca te confrunti cu acneea si vrei sa o poti controla din dieta, iti recomandam sa consumi cat mai multe alimente care contin zinc, antioxidanti, vitaminele A si E, sa bei cat mai multa apa. Evita produsele cu o valoare ridicata a glucidelor si cere sfatul unui medic, singurul in masura sa iti poata recomanda un tratament specific, in functie de rezultatele analizelor tale.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor