Nictalopie: cauze, simptome, tratament

26. 6. 2024 · 7 minute de citit

Nictalopia este un subiect de discutie sensibil, in principal din cauza consecintelor pe care le are afectiunea asupra calitatii vietii. In continuare, poti descoperi ce este nictalopia, care sunt principalele cauze si factori de risc pentru nictalopie, cum se manifesta aceasta boala, cum poate fi diagnosticata si ce optiuni de tratament exista. Ai grija de sanatatea ta cu ajutorul medicului oftalmolog!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Nictalopie: cauze, simptome, tratament

Ce este nictalopia?

Nictalopia, cunoscuta si sub denumirea de orbire nocturna, este o tulburare a vederii care afecteaza capacitatea unei persoane de a percepe clar imaginile in conditii de lumina slaba sau intuneric. Aceasta poate fi temporara sau permanenta, in functie de etiologie si poate afecta unul sau ambii ochi. Dificultatea de a vedea in intuneric poate varia de la o usoara incetinire a adaptarii la intuneric pana la o incapacitate completa de a vedea in conditii de lumina slaba [1].

Exista doua forme principale de nictalopie: nictalopia congenitala si nictalopia dobandita. Nictalopia congenitala este prezenta de la nastere si este adesea cauzata de o afectiune genetica precum retinita pigmentara, o boala rara care afecteaza retina si cauzeaza pierderea progresiva a vederii. Pe de alta parte, nictalopia dobandita se dezvolta mai tarziu in viata si poate fi cauzata de numeroase afectiuni precum cataracta, efectele secundare ale anumitor medicamente sau deficiente nutritionale [2].

Cu toate ca nictalopia nu provoaca orbire completa, ea afecteaza capacitatea de a distinge detalii si contururi in conditii de lumina slaba. Activitati precum condusul pe timp de noapte sau mersul pe jos dupa lasarea intunericului pot deveni dificile pentru persoanele cu nictalopie. Acest lucru poate determina, de asemenea, o serie de probleme de siguranta, cum ar fi riscul crescut de accidente [3].

Cauzele nictalopiei: factori de risc si afectiuni asociate

Nictalopia poate avea numeroase cauze, inclusiv deficiente nutritionale, anumite afectiuni oculare si genetice, medicamente si interventii chirurgicale si boli sistemice.

In ceea ce priveste deficientele nutritionale, se pare ca vitamina A si zincul joaca un rol esential in sanatatea oculara. Vitamina A este esentiala pentru buna functionare a retinei, iar carenta sa poate duce la probleme de vedere in conditii de lumina slaba. Deficienta de zinc poate avea un impact similar, deoarece acest mineral este implicat in mai multe procese metabolice ale ochiului [4].

Anumite afectiuni oculare si genetice, precum retinita pigmentara sau miopia severa, pot cauza de asemenea nictalopie. Retinita pigmentara este o boala genetica care afecteaza retina si duce la pierderea progresiva a vederii, in special in conditii de lumina slaba sau intuneric [2]. 

Unele medicamente si interventii chirurgicale pot avea ca efect secundar nictalopia. De exemplu, medicamentele pentru tratamentul glaucomului pot afecta vederea nocturna. In plus, unele interventii chirurgicale la ochi, cum ar fi chirurgia refractiva, pot duce la aparitia acestei afectiuni [1].

In final, nictalopia poate fi un simptom al unor boli sistemice precum diabetul sau scleroza multipla. Diabetul poate provoca daune retinei (retinopatie diabetica), iar scleroza multipla poate afecta nervul optic, ambele afectiuni putand duce la nictalopie.

Simptomele nictalopiei

Simptomele nictalopiei pot varia considerabil, dar cel mai evident este dificultatea sau imposibilitatea de a vedea in conditii de lumina redusa sau intuneric. Persoanele afectate pot intampina probleme cu deplasarea pe timp de noapte sau in spatii intunecate, acesta fiind un simptom alarmant care ii determina pe cei afectati sa caute asistenta medicala [4].

Un alt simptom frecvent al nictalopiei este sensibilitatea crescuta la lumina puternica sau stralucitoare. Desi pacientii au dificultati in a vedea in intuneric, lumina puternica poate provoca disconfort sau chiar durere. Acesta este un paradox al afectiunii care poate crea confuzie, dar este un efect secundar comun al deteriorarii retinei [2].

O alta caracteristica a nictalopiei este scaderea acuitatii vizuale. Acuitatea vizuala este masurata prin capacitatea unei persoane de a identifica obiecte la o anumita distanta. Aceasta poate fi afectata de nictalopie, facand dificila concentrarea asupra detaliilor sau citirea literelor mici [3].

Unul dintre simptomele mai putin cunoscute, dar semnificative ale nictalopiei, este modificarea perceptiei culorilor. In cazurile severe, nictalopia poate afecta si perceptia culorilor, ceea ce inseamna ca persoanele afectate pot avea dificultati in a distinge intre diferite culori sau nuante. Acest lucru poate avea un impact asupra calitatii vietii, afectand activitati precum condusul sau alegerea hainelor [4].

Diagnosticarea nictalopiei

Diagnosticarea nictalopiei implica o serie de metode specializate. In primul rand, medicul poate efectua un examen detaliat al ochilor pacientului, incluzand teste de vedere nocturna, teste de culori si examinarea retinei prin dilatarea pupilei. Angiografia cu fluoresceina, o procedura care consta in injectarea unui colorant fluorescent in fluxul sanguin pentru a examina vasele de sange din retina, poate fi de asemenea utilizata pentru a detecta orice anomalii [2].

Un alt punct de referinta in diagnosticarea nictalopiei este istoricul medical al pacientului. Medicii se bazeaza pe informatii detaliate despre starea generala de sanatate, istoricul ocular, simptomele prezente si posibilele afectiuni genetice. In aceste cazuri, testele genetice pot juca un rol decisiv in stabilirea diagnosticului. Acestea le permit medicilor sa identifice orice mutatii genetice asociate cu retinita pigmentara sau cu alte boli genetice care pot cauza nictalopia [1].

O examinare a stilului de viata al pacientului poate de asemenea contribui la diagnosticarea nictalopiei. Alimentatia, nivelul de activitate fizica, consumul de alcool sau tutun - toate acestea pot influenta starea de sanatate a ochilor. De exemplu, deficientele de vitamina A, care pot fi cauzate de o dieta saraca in fructe si legume, pot duce la nictalopie [3].

Tratamentul nictalopiei

Tratamentul nictalopiei variaza in functie de cauza subiacenta. In cazul in care nictalopia este cauzata de o deficienta de vitamina A, tratamentul poate consta in administrarea de suplimente cu vitamina A. Aceasta vitamina este esentiala pentru sanatatea ochilor si ajuta la imbunatatirea vederii nocturne.

In cazul in care nictalopia este cauzata de o afectiune oculara precum cataracta sau retinita pigmentara, tratamentul poate fi mai complex si poate necesita interventii chirurgicale. In cazul cataractei, o interventie chirurgicala poate imbunatati vederea nocturna [2]. 

In cazul retinitei pigmentare, cercetarile actuale se concentreaza pe terapiile genetice si celulare care pot ajuta la repararea sau inlocuirea tesutului retinal deteriorat. Desi aceste tratamente sunt inca in fazele de cercetare, rezultatele preliminare sunt promitatoare.

In unele cazuri, nictalopia poate fi gestionata prin utilizarea de ochelari de vedere speciali pentru vedere nocturna sau prin evitarea condusului pe timp de noapte. Acest lucru poate ajuta la prevenirea accidentelor si la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate [1].

Gestionarea si prevenirea nictalopiei

Adoptarea unui stil de viata sanatos este esentiala atat pentru prevenirea, cat si pentru gestionarea nictalopiei. Consumul de alimente bogate in vitaminele A si E, precum si zinc, poate juca un rol important in prevenirea sau ameliorarea simptomelor acestei afectiuni. Evitarea fumatului este, de asemenea, recomandata, deoarece acest obicei poate agrava starea pacientului.

Pentru a gestiona simptomele nictalopiei, pot fi folosite anumite dispozitive. Ochelarii cu lentile galbene pot ajuta la cresterea contrastului si la reducerea stralucirii, ceea ce poate imbunatati vederea in conditii de lumina slaba. Aceste dispozitive pot fi usor de gasit si pot fi o solutie eficienta pentru persoanele care se confrunta cu dificultati de vedere in intuneric [4].

Controlul medical regulat este esential pentru prevenirea si gestionarea nictalopiei. Acest lucru permite diagnosticarea precoce a afectiunilor asociate care pot cauza nictalopie, cum ar fi retinita pigmentara sau albinismul. Prin urmare, este important sa se efectueze controale medicale periodice, chiar si in absenta simptomelor evidente.

Gestionarea iluminarii in mediul de acasa sau la locul de munca poate, de asemenea, ajuta la gestionarea simptomelor nictalopiei. Folosirea unor surse de lumina mai puternice sau ajustarea nivelului de lumina pot facilita vederea [2]. 

Nictalopia, o afectiune oftalmologica ce afecteaza vederea nocturna, trebuie cunoscuta din punct de vedere al cauzelor si simptomelor, metodelor de diagnostic si tratament. Intelegerea cdetaliilor semnificative ale acestei boli poate duce la un diagnostic precoce si, prin urmare, la un tratament mai eficient.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. Cleveland Clinic. “Night Blindness (Nyctalopia): Definition, Causes & Symptoms.” Cleveland Clinic, 1 Dec. 2020, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10118-night-blindness-nyctalopia, accesat la 20.06.2024;
  2. “Night Blindness: Symptoms and Treatments.” Www.medicalnewstoday.comwww.medicalnewstoday.com/articles/324004, accesat la 20.06.2024;
  3. Selner, Marissa. “Everything You Need to Know about Night Blindness.” Healthline, Healthline Media, 7 Aug. 2012, www.healthline.com/health/vision-night-blindness, accesat la 20.06.2024;
  4. “What Is Night Blindness?” WebMDwww.webmd.com/eye-health/night-blindness, accesat la 20.06.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor