Nevralgia intercostala: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

10. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Nevralgia intercostala

O nevralgie intercostala este o afectiune ce intra in sfera de expertiza a medicului neurolog. Te invitam sa citesti in continuare pentru a afla informatii despre ce este nevralgia intercostala, mai exact, ce duce la aparitia acesteia, care sunt factorii de risc ce ar putea sa o declanseze, ce simptome o pot semnala, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament pe care le poate propune medicul.

Ce este nevralgia intercostala?

Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de “durere toracica” si reprezinta o afectiune rara, ce implica dureri la nivelul nervilor intercostali, adica a celor aflati in zona coastelor, pieptului sau abdomenului. 

De regula, durerile sunt intense si strapungatoare, iar uneori se pot acuza furnicaturi si amorteli. Medicul neurolog este cel care se ocupa de pacientii care sufera de nevralgie intercostala. 

In cazul in care nu este tratata si ajunge in faza cronica, pot aparea complicatii multiple, printre care depresie, insomnie, anxietate si apetit redus. Este o conditie medicala ce poate fi confundata cu usurinta cu infarctul miocardic sau cu durerile de inima, dar ca tipologie sunt foarte diferite. [1]

Cauze

Cauzele care duc la nevralgie intercostala au la baza faptul ca nervii intercostali sunt inflamati, iritati sau comprimati. Traumatismele in zona toracica, de exemplu, accidentele care au drept consecinta coasta rupta sau invinetirea pieptului pot duce la nevralgie intercostala. Tensionarea sau intinderea unui muschi aflat in piept, in spate sau in umeri poate provoca, de asemenea, aceasta afectiune.

Pot exista si alte cauze ale nevralgiei intercostale. Printre acestea se afla urmatoarele:

  • Prezenta unei tumori maligne sau benigne in piept sau in abdomen, care creeaza presiune pe nervii dintre coaste;
  • Infectii de tip viral, de pilda, zona zoster;
  • Neurita, ceea ce presupune inflamatia ce are loc la nivelul unui nerv sau a unui grup de nervi;
  • O complicatie aparuta in urma unei interventii medicale ce a presupus deschiderea pieptului, de exemplu, toracotomia;
  • Blocarea unui nerv care se afla in zona intercostala;
  • In cazuri rare, femeile insarcinate pot dezvolta nevralgie intercostala, pe fondul modificarii corporale, dar, de regula, aceasta dispare dupa nastere, cand se reduce presiunea exercitata asupra nervilor.  [1]

In unele situatii, nu poate fi identificata o cauza pentru nevralgia intercostala, termenul medical pentru aceasta fiind de “nevralgie idiopatica intercostala”. [1]

Factori de risc

Factori de risc

Exista unii factori de risc pentru nevralgie intercostala, iar printre acestia se afla:
  • Accidentele in urma carora sunt afectati nervii intercostali sau coastele;
  • Solicitarea pe care o presupun sporturile de contact sau de mare viteza, de pilda, fotbalul, snowboarding-ul, schiatul;
  • O afectiune ce duce la inflamatii sistemice, de exemplu, artrita inflamatorie;
  • Infectia cu virusul varicelo-zosterian (cel care cauzeaza varicela si zona zoster). [1]

Simptome

Cel mai important simptom care poate indica o nevralgie intercostala este prezenta durerii in cutia toracica, ce poate acapara pieptul in intregime sau care se poate simti din spate spre piept. Aceasta se poate resimti ca o intepatura puternica, ascutita sau ca o arsura.

Durerea intercostala se poate simti de-a lungul coastelor, in reprize cu frecventa sporadica, iar anumite activitati ii pot creste intensitatea, cum sunt ridicarile si rasucirea corpului, dar si unele manifestari precum stranutul, tusea, respiratia profunda sau rasul.

Nevralgia intercostala - simptome care mai pot aparea, pe langa durerile din zona cavitatii toracice:

  • Te poti confrunta cu amorteala:
  • Poti avea mancarimi sau furnicaturi;
  • Poti resimti dureri la nivelul bratelor, spatelui sau umerilor;
  • Este posibil ca mobilitatea spatelui si a umerilor sa fie limitata;
  • Ai putea avea febra;
  • Un alt simptom ce poate semnala o nevralgie intercostala este o durere localizata in zona abdominala. [1]

Daca simti dureri in zona toracica, de exemplu, o durere in piept sau o durere sub coaste, un junghi intercostal sau te simti ca si cum ai fi facut o raceala intercostala, consulta cat mai rapid un medic. Durerile in piept pot semnala o nevralgie intercostala sau alte afectiuni, iar unele dintre acestea pot pune viata in pericol si pot necesita interventii de urgenta, cum este si cazul atacului de cord.

Diagnostic

Diagnostic

In multe cazuri, persoanele ajung la control medical in urma simptomelor care pot fi confundate cu cele ale unui infarct sau ale afectiunilor cardiovasculare. De pilda, durerile in piept si respiratia ingreunata sunt printre cele care ridica semne de intrebare in randul pacientilor care vin la consultul de specialitate.

Diagnosticul de nevralgie intercostala se stabileste in baza consultului fizic, atunci cand medicul examineaza cu atentie zona nervilor intercostali si aplica o presiune usoara, pentru a constata nivelul intensitatii durerii pe care o simte pacientul.

Pe langa consult, poate cere si investigatii, pentru a obtine clarificari. Evaluarile il vor ajuta pe medic sa identifice sursa durerii si diagnosticul, iar in functie de acesta iti va prezenta optiunile de tratament care se pliaza pe caracteristicile cazului tau.

Printre testele suplimentare pe care le poate solicita medicul sunt radiografia toracica, ecografia musculoscheletala, electromiografia si testarea vitezei de conducere nervoasă. Acestea ii pot oferi detalii medicului, iar pe baza lor poate exclude alte cauze.

Optiuni de tratament

Optiunile de tratament pentru nevralgie intercostala depind de cauza care sta la baza acesteia, astfel ca exista mai multe variante posibile. In unele cazuri, poate disparea de la sine sau cu ajutorul unor suplimente alimentare sau remedii naturiste, la recomandarea medicului.

Medicul poate prescrie injectii cu anestezic local sau cu un corticosteroid, medicamente antiinflamatoare din clasa nesteroidienelor, crema cu capsaicina, ablatia prin radiofrecventa sau medicamente specifice durerii neuropatice. Durata tratamentului si dozele specifice medicatiei sunt stabilite de medic in functie de starea pacientului si a gradului pe care il are afectiunea. [1]

Pe langa medicatie, medicul poate recomanda si exercitii pentru nevralgie intercostala, ce pot include masajul, yoga, acupunctura. Acestea insa sunt indicate ca o completare a tratamentelor de specialitate si nu ca optiune de sine statatoare. De regula, alte activitati fizice sunt de evitat, deoarece pot pune presiune si mai mare pe nervii intercostali. [2]

Cere parerea medicului daca doresti sa utilizezi si unguente, creme sau geluri din ingrediente naturale cu rol antiinflamator si analgezic, ce pot contribui la senzatia de racire si la ameliorarea durerilor.

Nu se cunoaste cu exactitate in cat timp trece o nevralgie intercostala, intrucat situatia de recuperare depinde atat de cauza care o provoaca, precum si de capacitatea de refacere a organismului, lucruri ce depind de la persoana la persoana. Astfel, cand vine vorba despre nevralgia intercostala, durata este variabila.

De asemenea, deoarece exista multe cauze posibile pentru aceasta afectiune, prevenirea sa poate fi dificila. In cazul in care cauza este toracotomia, adica o interventie majora pe cale chirurgicala prin intermediul careia medicii au acces la cutiia toracica, o metoda de prevenire ar putea fi reducerea riscului de infectare a ranii, ceea ce se poate realiza prin utilizarea anestezicului potrivit. [3]

Nu ignora simptomele ce pot indica o nevralgie intercostala. Daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre cele prezentate in cadrul acestui articol, ia legatura cu medicul tau in vederea stabilirii unui diagnostic avizat si a unui tratament adecvat particularitatilor situatiei tale.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit urmatoarele surse de informare:

  1. Pietrangelo, Ann. “Intercostal Neuralgia: Symptoms, Causes, Medication, Other Treatment.” Healthline, Healthline Media, 18 Jan. 2020, www.healthline.com/health/intercostal-neuralgia#causes.
  2. “What Is Intercostal Neuralgia? What Causes It and How It's Treated.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/pain-management/what-to-know-intercostal-neuralgia.
  3. “Intercostal Neuralgia: Treatment, Symptoms, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/intercostal-neuralgia#prevention
  4. NCBI Bookshelf. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560865/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor