Masturbare: ce este si ce efecte are?

23. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Masturbare

 

Masturbarea reprezinta o practica fireasca si comuna in randul oamenilor, indiferent de varsta, gen sau orientare sexuala. Aceasta este asociata uneori cu mituri si prejudecati, dar care nu au insa o baza stiintifica. Afla din acest articol ce este, mai exact, masturbarea si ce efecte are asupra organismului!

Ce este masturbarea?

Masturbarea este actul de a stimula propriul corp in scop sexual, fara a implica parteneri. Motivatiile pentru care oamenii practica masturbarea includ dorinta de a-si explora propria sexualitate, de a reduce stresul sau anxietatea, de a-si imbunatati abilitatile sexuale sau de a isi satisface nevoile sexuale atunci cand nu au un partener disponibil. 

Masturbarea este o activitate normala si sanatoasa, iar majoritatea oamenilor o practica la un moment dat in viata lor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Indiana, 78% dintre barbatii si 58% dintre femei au practicat masturbarea cel putin o data in viata lor. [1]

Conform unor studii despre masturbare barbati, aceasta practica este benefica si poate oferi avantaje pe termen lung pentru sanatate. Un studiu sugereaza ca barbatii care ejaculeaza frecvent au un risc mai scazut de aparitie a cancerului de prostata. [2]

Atunci cand vine vorba de masturbare la femei, si aceasta are potentiale beneficii, precum: mai multe orgasme in timpul relatiilor intime cu partenerul de viata, diminuarea durerilor din timpul menstruatiei, reducerea uscaciunii vaginale si scaderea durerii in timpul actului sexual, o stima de sine marita, cresterea libidoului, devin mai multumite de casnicie si de viata lor sexuala. [2]

Ce efecte are masturbarea asupra organismului?

 

Masturbare la femei

 

Beneficiile si riscurile asociate cu masturbarea sunt subiecte care au fost studiate de-a lungul timpului. Printre beneficiile masturbarii asupra sanatatii fizice se numara reducerea stresului, imbunatatirea somnului si reducerea riscului de infectii urinare. Studiile arata ca orgasmul eliberat prin masturbare poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, si la cresterea nivelului de endorfine, care induc o stare de relaxare si fericire. [2]

Pe langa beneficiile fizice, masturbarea poate avea un impact pozitiv si asupra sanatatii mintale. Studiile arata ca practicarea regulata a masturbarii poate reduce anxietatea si depresia, creste increderea in sine si imbunatateste stima de sine. Masturbarea poate fi o modalitate eficienta de a explora propriul corp si de a descoperi ceea ce iti place sau nu in ceea ce priveste activitatea sexuala.

Potrivit catorva studii care s-au efectuat strict pentru a identifica beneficiile pe care le poate obtine o persoana prin stimulare sexuala, inclusiv prin masturbare, aceste pracrici pot [1]:

  • sa reduca stresul;

  • sa detensioneze organismul;

  • sa imbunatateasca starea de spirit;

  • sa sporeasca nivelul de concentrare;

  • sa diminueze durerile menstruale;

  • sa imbunatateasca somnul;

  • sa contribuie la o viata sexuala mai buna.

Pot exista si efecte negative?

Masturbarea excesiva sau compulsiva poate avea efecte negative asupra vietii sexuale viitoare. Atunci cand este practicata prea des sau in exces poate duce la pierderea interesului sexual sau dificultatea in a avea relatii sexuale satisfacatoare in viitor. Trebuie sa gasesti un echilibru intre practicarea masturbarii si alte forme de activitate sexuala pentru a-ti mentine o viata sexuala sanatoasa.

Exista riscuri asociate cu utilizarea obiectelor neigienice sau iritante pentru masturbare. Aceste riscuri includ infectii vaginale sau iritatia pielii. Este important sa folosesti numai obiecte igienice, produse atestate medical pentru cuplu si sex si sa te asiguri ca zona genitala este curata inainte si dupa masturbare.

In cazuri rare, unele persoane pot ajunge sa practice masturbarea in exces, fapt care poate duce la [1]:

  • absenta lor de la serviciu, scoala sau evenimente sociale importante;

  • intreruperea activitatilor zilnice;

  • afectarea relațiilor și asumarii responsabilitatilor.

În cazul în care consideri că practici masturbare în exces, iar acest lucru are un impact negativ asupra calității vieții tale, discută cu un medic sau cu un psiholog!

Masturbarea in sarcina este sigura?

In ceea ce priveste practicarea masturbarii in timpul sarcinii, este considerata sigura pentru majoritatea femeilor. [3] Pot exista beneficii asociate cu masturbarea femeilor in timpul sarcinii, precum reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea somnului. Cu toate acestea, exista si riscuri asociate cu aceasta practica, precum provocarea contractiilor premature sau iritarea zonei genitale. 

Dorinta sexuala poate varia in timpul sarcinii si poate fi influentata de factori precum hormonii si schimbarile corporale. Aceasta poate afecta practicarea masturbarii, dar nu este neaparat un impediment. Partenerul sexual poate juca un rol important in confortul si siguranta practicarii masturbarii in timpul sarcinii, prin comunicare deschisa si intelegere a nevoilor partenerei. 

Eventualele restrictii medicale sau modificari ale pozitiei corpului pot afecta experienta de masturbare in timpul sarcinii. Este important sa consulti medicul inainte de a incerca orice forma de activitate sexuala in timpul sarcinii si sa respecti cu strictete orice recomandare medicala.

Nu exista statistici exacte disponibile despre frecventa practicarii masturbarii in timpul sarcinii, dar este important sa iei decizii informate si sa comunici deschis cu partenerul tau si cu medicul despre orice intrebari sau ingrijorari legate de activitatea sexuala in aceasta perioada. Se recomanda ca femeile care au o sarcina ce prezinta risc crescut sa evite practicarea masturbarii, pentru a nu pune in pericol sarcina.

Informeaza-te corect

Pentru a te simti confortabil cu propria ta sexualitate si a reduce sentimentele de vinovatie sau jena legate de masturbare, exista cateva lucruri pe care le poti face. In primul rand, educatia sexuala este importanta. Citeste carti de specialitate si articole medicale despre acest subiect pentru a-ti imbunatati cunoasterea despre sexualitate si corpul tau. Cu cat esti mai informat, cu atat vei fi mai confortabil cu propria ta sexualitate si cu practicarea masturbarii.

Acceptarea de sine este importanta. Invata sa te accepti asa cum esti si sa nu iti fie rusine sau sa te simti vinovat pentru dorintele tale sexuale. Incearca sa iti recunosti nevoile si, daca doresti sa ti le manifesti, alege sa le satisfaci in mod responsabil, fara a face rau altora sau tie insuti.

Discutiile deschise cu partenerul de viata, cu pretenii apropiati sau cu un medic pot fi de ajutor in a intelege mai bine acest subiect si a reduce sentimentul de vinovatie sau de disconfort legat de propria sexualitate.

Psihoterapia este o alta metoda la care poti apela pentru a obtine mai multe informatii legate de cum sa iti gestionezi sanatos viata intima si impulsurile sexuale.

Mituri si prejudecati comune despre masturbare

 

Masturbare la barbati

 

Desi exista multe mituri si prejudecati despre masturbare, acestea nu sunt adevarate. Iata cateva informatii care sa contrazica aceste mituri, potrivit specialistilor [3]:

  • nu exista nicio legatura intre masturbare si problemele de vedere sau orbire;

  • masturbarea la barbati nu are niciun efect asupra fertilitatii sau a functiei sexuale a acestora;

  • nu exista dovezi stiintifice ca masturbarea ar putea duce la dependenta sau la probleme de sanatate mintala.

Masturbarea este o activitate normala si sanatoasa, potrivit specialistilor [3]. Aceasta poate ajuta la reducerea stresului, imbunatatirea somnului si cresterea increderii in sine.

Masturbarea poate chiar sa ajute la imbunatatirea relatiei sexuale cu partenerul si sa ajute la descoperirea preferintelor sexuale individuale.

Nu exista nicio dovada care sa sustina miturile si prejudecatile comune despre masturbare. Este o activitate normala si sanatoasa care poate avea beneficii fizice si mintale pentru persoanele care o practica.

In concluzie, masturbarea poate avea beneficii asupra sanatatii fizice si mintale, dar trebuie sa fie practicata cu moderatie, pentru a evita efectele negative pe termen lung. Este important sa te simti confortabil cu propria ta sexualitate si sa reduci sentimentele de vinovatie sau de jena legate de masturbare. Pentru orice neclaritati in legatura cu acest subiect, nu ezita sa discuti cu un medic ginecolog sau urolog!

Surse de referinta:

1. Masturbation Side Effects: Myths and Facts. Www.medicalnewstoday.com, 23 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/320265. Accessed 21 Mar. 2023;

2. Masturbation: Facts & Benefits. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/24332-masturbation. Accessed 21 Mar. 2023;

3. Annamarya Scaccia. Masturbation Effects on Your Health: Side Effects and Benefits. Healthline, Healthline Media, 14 Aug. 2018, www.healthline.com/health/masturbation-side-effects. Accessed 21 Mar. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor