Lapte degresat vs. lapte integral

27. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Lapte

 

Laptele este un aliment esential, o sursa importanta de vitamine, minerale, proteine, un produs care se regaseste in aproape toate dietele. Laptele degresat este o varianta a laptelui cu continut redus de grasimi, care in ultimii ani se regaseste tot mai des in topul preferintelor celor atenti la numarul de calorii zilnice. Atentia acordata laptelui integral se datoreaza studiilor recente. 

Iti prezentam in acest material informatii importante despre laptele degresat si laptele integral, beneficiile, compozitia si avantajele oferite de acest aliment pentru ca tu sa faci alegerile avand toate informatiile.

Ce este laptele degresat?

In ultimii ani, cercetarile au vorbit despre faptul ca laptele degresat, o varianta a laptelui obisnuit, dar mai saraca in grasimi este si o optiune mai sanatoasa pentru organism. Ce este, insa, laptele degresat? Printr-un proces tehnologic, laptele muls de la animal este supus unor etape prin care sunt indepartate grasimile. Laptele degresat poate contine 1 - 2% grasime. (1)

Ce este laptele integral?

Laptele integral este produsul care contine toti constituientii sai, asa cum sunt rezultati de la vaca sau oricare alt animal care da lapte. 

Multi ani oamenii au asociat grasimile din lapte cu acumularea de grasimi si cresterea in greutate, motiv pentru care au apelat la variantele de lapte degresat, cu mai putine grasimi. Studii de data recenta aduc noi informatii si vorbesc nu doar despre cantitatea de grasimi, ci si despre calitatea acestora. Acesta poate fi si motivul pentru care se crede ca laptele integral poate oferi beneficii pentru organism, cel putin la fel de importante ca cel degresat. (1)

Compozitia laptelui

Eticheta laptelui contine informatii despre continut de grasime. Laptele integral este laptele cu grasimi si vitamina D, cu un continut de grasimi de cel putin 3%. Este un produs care nu a fost supus niciunui proces de indepartare a grasimilor. 

Exista unele ipoteze formulate ca urmare a unor a unor studii potrivit carora persoanele care consuma multe lactate cu grasimi in dieta zilnica prezinta un risc mai mic de a face accident cerebral vascular sau boli cardiovasculare care pot duce la deces. (2)

Lapte degresatLapte integral
Calorii84152
Carbohidrati12 gr11.5 gr
Proteine8.5 gr8 gr
Grasimi0.2 gr8 gr
Grasimi saturate0.1 gr4.5 gr
Acizi grasi Omega-30 gr 0.04 gr
Calciu25%24%
Vitamina D14%12%
Fosfor21%20%

Tabelul rezuma elementele dintr-o cana de lapte, adica din 237 de ml, asa cum a calculat Departamentul de Agricultura SUA. (3)

Laptele este o sursa importanta de proteine, grasimi, carbohidrati, calciu, magneziu, zinc, potasiu, fosfor, iod, seleniu, alaturi de numeroase vitamine - A, B12, B6, D, K.

Unele studii au aratat ca o cana de lapte degresat contine 325 miligame de calciu, adica aproape o treime din necesarul de calciu zilnic pentru un adult. Acizii grasi polinesaturati ajuta la prevenirea inflamatiei si a bolilor de inima. In plus, proteinele din lapte - cazeina si zerul - au o concentratie mare de aminoacizi despre care cercetarile spun ca joaca un rol important in sinteza musculara. (1)

Limitarea grasimilor saturate pe motiv ca acestea ar putea creste colesterolul, un factor de risc pentru bolile de inima, a determinat multi medici si nutritionisti sa presupuna automat ca un consum de lapte degresat va oferi rezultate contrare. Aceasta in conditiile in care nu au existat suficiente dovezi stiintifice in acest sens. Studiile aflate in curs au aratat ca un consum moderat de grasimi saturate nu cauzeaza in mod direct boli de inima. (3)

 

Beneficiile consumului de lapte

 

Beneficiile consumului de lapte

Recomandarile oficiale sustin ca un consum de lapte si produse lactate periodic reprezinta un aport pentru sanatatea oaselor si reducerea riscului de osteoporoza si a fracturilor. Cu toate acestea, cercetarile nu pot fi corelate perfect cu aceste ipoteze, astfel incat sa se cunoasca beneficiile dintre sanatatea oaselor si aportul ridicat de lapte. Mai mult, laptele poate produce efecte nedorite in cancerul de prostata. (4)

De ce rezultatele sunt atat de diferite? Pentru ca exista o gama larga de proprietati nutritionale ale laptelui, iar modul in care este masurat aportul acestuia ofera indicatii specifice, care tin cont de populatiile studiate. La toate acestea se adauga obiceiurile alimentare ale fiecarui popor, clasificari diferite ale laptelui, compozitia diferentiata a acestui produs pe rasa animalului si hrana oferita. 

Beneficiile laptelui pentru sanatate pot fi considerate puternice in cazul tipurilor de produse fermentate, asa cum este cazul iaurtului cu rol esential la nivel intestinal, dar dovezile stiintifice arata ca laptele are multi nutrienti individuali cu numeroase beneficii: 

  • mentinerea sub control a bolilor cardiovasculare, in anumite conditii;
  • sanatatea oaselor;
  • greutate mentinuta constant la consum moderat de produse lactate;
  • diabet - laptele si produsele lactate ar putea reduce inflamatia si imbunatati actiunea insulinei naturale in organism;
  • cancer - un consum prea mare de lapte poate favoriza complicatiile in cancerul de prostata, insa, riscul de cancer colorectal este redus la un consum mai mare de lapte, in special la barbati. (4)

Indiferent cum alegi sa consumi laptele, degresat sau integral, este bine sa vorbesti cu medicul despre cantitatile optime, tinand cont de nevoile tale reale si de bolile cu care te poti confrunta. Laptele este un produs sigur, insa in cantitati prea mari sau in anumite combinatii poate provoca neplaceri sau chiar reactii nebanuite. In astfel de conditii trebuie sa mergi la urgenta si sa faci investigatiile medicale recomandate pentru identificarea problemei si tratarea corespunzatoare. 

Acest articol ofera informatii generale despre laptele degresat si laptele integral, precum si despre beneficiile alimentului asupra organismului. Consumul de lapte este incurajat, pentru o dieta echilibrata. Daca nu te simti bine sau observi reactii neplacute dupa consumul de lapte, mergi la medic pentru consultatie si urmeaza indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Which type of caw's milk is the healthiest? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/whole-vs-skim-milk

2. What to Know About Skim Milk - https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-skim-milk

3. Is Whole Milk Better Than Low Fat and Skim Milk? - https://www.healthline.com/nutrition/whole-vs-skim-milk

4. Milk - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/milk/

 

Iti recomandam si:

  • Laptele de soia este o alternativa naturala si nutritiva pentru laptele de vaca. Este o bautura vegetala bogata in proteine, vitamine, minerale si alte nutrienti esentiali, care ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Laptele de soia a fost folosit in Asia inca din antichitate, iar in zilele noastre se produce si comercializeaza in toata lumea. Are un gust usor asemanator cu laptele de vaca si...
  • Numarul celor care aleg sa inlocuiasca laptele animal cu cel vegetal este tot mai mare. De regula, fac acest lucru fie din motive de sanatate, pentru ca sufera de alergii sau intoleranta la lactoza, fie pentru ca au decis sa adopte un stil de viata vegan.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor