Infectiile respiratorii la copii: tipuri, tratament

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Ce sunt infectiile respiratorii?

In fiecare an, copiii pot dezvolta 8, chiar si 12 episoade de infectii acute ale cailor respiratorii, in special in sezonul rece.

Aceste infectii afecteaza cel mai frecvent caile respiratorii superioare – nasul, faringele, laringele, putandu-se complica cu inflamarea urechii medii (otitele) sau a sinusurilor (sinuzitele). Caile respiratorii inferioare sunt mai rar afectate de procesul infectios, iar cazurile de bronsita, bronsiolita, pneumonie etc. sunt mai rare. Dintre formele clinice cele mai frecvente sunt rinofaringita sau guturaiul comun, faringita, laringita; la varste mici, bronsiolita este relativ des intalnita. Cele mai multe dintre aceste infectii sunt de cauza virala, deci nu necesita administrare de antibiotice.

Rinofaringita acuta 

Reprezinta inflamatia acuta a mucoasei nazale si faringiene de cauza virala, manifestata clinic prin obstructie nazala, respiratie orala, rinoree apoasa, tuse seaca asociata sau nu cu febra, apetit diminuat. Simptomatologia poate sa persiste 7-14 zile in formele necomplicate. Tratamentul rinofaringitei este simptomatic si se aplica ambulator. Se recomanda hidratarea corespunzatoare, dezobstructia nazala cu ser fiziologic si indepartarea secretiilor. In cazul in care apare febra, aceasta va fi combatuta cu antitermice.

Faringita acuta 

Termenul se refera la toate infectiile faringelui si amigdalelor, infectii care se intalnesc la copiii de toate varstele, incidenta maxima fiind intre patru si sapte ani. |n majoritatea situatiilor etiologia este virala. Faringitele bacteriene sunt date in mod obisnuit de Streptococul de grup A, dar acesta nu este singurul microb incriminat. Obstructia nazala si rinoreea minima pot sa insoteasca durerea si congestia faringiana. Febra este prezenta in primele trei-cinci zile. Pentru a diferentia faringitele virale de cele bacteriene este utila efectuarea hemoleucogramei si a unui exudat faringian. Tratamentul consta in scaderea temperaturii, antiseptice locale sub forma de spray sau pastile de supt pentru copiii mai mari de cinci-sase ani, dezobstructie nazala, eventual medicatie antiinflamatorie orala. Administrarea de antibiotice fara recomandarea unui medic este o greseala.

Bronsiolita 

Este o afectiune virala caracteristica in special sugarului mic, manifestata prin rinoree, tuse, respiratie dificila si suieratoare. Se recomanda consultul unui medic pediatru care sa faca o evaluare corecta si sa recomande un tratament adecvat, din cauza riscului de a dezvolta insuficienta respiratorie.

In cea mai mare parte, infectiile respiratorii din sezonul rece sunt afectiuni virale, deci nu au un tratament specific. In cazul in care simptomatologia persista sau starea generala este influentata, copilul trebuie vazut de medicul pediatru care recomanda investigatii si tratament corespunzator.

Laringita

Laringita, caracterizata prin tuse seaca, raguseala, uneori suierat in inspir, febra, necesita examinarea in cadrul unui serviciu de pediatrie sau ORL, deoarece se poate complica cu obstructia cailor respiratorii si insuficienta respiratorie.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului